Ελάχιστη εμπιστοσύνη έχουν οι Έλληνες πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Όπως προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία και τη δημόσια περίθαλψη δείχνει μόλις το 36% των πολιτών, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις.

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι τα εξής:

  • Στην Ελλάδα, το 69% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλή σωματική υγεία και το 78% καλή ψυχική υγεία. Και οι δύο μετρήσεις είναι κοντά στον μέσο όρο των Ερευνών δεικτών που αναφέρουν οι ασθενείς (PaRIS) του ΟΟΣΑ.
  • Στην Ελλάδα, λιγότεροι από δύο στους πέντε (37%) ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους, ποσοστό που είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο των PaRIS του ΟΟΣΑ (59%) και 55 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τη χώρα με τις υψηλότερες επιδόσεις.
  • Μόνο το 9% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν εμπιστοσύνη στη χρήση πληροφοριών υγείας από το διαδίκτυο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο PaRIS του ΟΟΣΑ που είναι 19% (εύρος 5%-34%).
  • Λιγότεροι από 1 στους 4 πολίτες (24%) με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα συνεργάζονται για τη διαχείριση της υγείας τους με μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προσφέρουν παρακολούθηση και τακτικές διαβουλεύσεις διάρκειας άνω των 15 λεπτών. Το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 47%.
  • Μόλις το 3% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις συνεργάζονται με μονάδες που μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά ιατρικούς φακέλους, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 57%.
  • Περίπου το 1/3 (36%) των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 62% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παρότι περίπου το 43% των ανδρών στην Ελλάδα έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αυτό ισχύει μόνο για το 31% των γυναικών.

Ελλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω που επισκέφθηκε κάποια δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης τους τελευταίους έξι μήνες διαγνώστηκε με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, αδιάγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι πιο συχνές χρόνιες παθήσεις στον ελληνικό πληθυσμό είναι η υπέρταση, η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Σημαντική αδυναμία του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Αντισταθμίζεται, βέβαια, από τα νοσηλευτικά ιδρύματα και την εξειδικευμένη περίθαλψη, όπως αναφέρεται. Ωστόσο, οι αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένη πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, να υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι αναμονής και υψηλότερο κόστος για το σύστημα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα γνωστό, το οποίο επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας, τόσο με αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα των νοσοκομείων όσο και με ενίσχυση της ΠΦΥ.

Διαβάστε επίσης 

Θνησιμότητα ρεκόρ σε κλινικές και «βαλιτσάκια» στα Επείγοντα αποκαλύπτει ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Στο μικροσκόπιο τα χειρουργεία – Τι αποκαλύπτουν οι ψηφιακοί έλεγχοι

Πόσο στοιχίζουν οι ασθενείς στο ΕΣΥ – Σε ποια νοσοκομεία κοστίζουν ακριβά και σε ποια τα μισά