Η 45χρονη Jules King μέχρι πρότινος υπέφερε από φρικτούς πόνους στους μύες λόγω της νόσου Πάρκινσον. Οι πόνοι ήταν τόσο έντονοι που την έκαναν να αισθάνεται σαν να ήταν «παγιδευμένη στο σώμα μιας 85χρονης». Ευτυχώς, όμως, κατάφερε να βρει κάποια ανακούφιση, μέσα από μια πρακτική ιδιαίτερα δημοφιλή στη Σκανδιναβία: τη σάουνα.

«Κάθε μέρα υπέφερα από μυϊκούς σπασμούς και ακαμψία, καθώς και βραδύτητα στην κίνηση» εξομολογείται η Jules, η οποία έχει δύο ενήλικα παιδιά και ζει στο Pembrokeshire της Ουαλίας. «Προηγουμένως, είχα δοκιμάσει τα παγωμένα λουτρά και οι πόνοι είχαν κάπως ανακουφιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ήμουν ανοιχτή στο να δοκιμάσω το άλλο άκρο» συμπληρώνει.

Η πρώτη επαφή έγινε πριν από ένα χρόνο, αφού έμαθε από φίλους της ότι είχε ανοίξει μια σάουνα κοντά σε μια τοπική παραλία. «Στην πρώτη μου συνεδρία, έμεινα έκπληκτη από τα αποτελέσματα. Ένιωθα απίστευτα χαλαρή και τους μυς μου να μαλακώνουν αμέσως», λέει η Jules. Το πιο σημαντικό ήταν ότι τα οφέλη διήρκεσαν πολύ περισσότερο από τα 20 λεπτά που πέρασε μέσα στη σάουνα: «12 ώρες μετά δεν ένιωθα καθόλου πόνο, ενώ κατάφερα να κοιμηθώ όλη τη νύχτα για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Δεν μπορούσα να πιστέψω τι διαφορά έκανε».

Η Jules, η οποία διαγνώστηκε με τη νόσο Πάρκινσον σε ηλικία 35 ετών, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και γυμνάζεται τακτικά. Όμως, η προσθήκη των 30λεπτων συνεδριών σάουνας 4 με 5 φορές την εβδομάδα άλλαξε πραγματικά τη ζωή της, ως συμπλήρωμα στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όπως τα φάρμακα.

Τι λέει η επιστήμη

Παρότι η διερεύνηση σχετικά με τα οφέλη της σάουνας στην υγεία απασχολεί την επιστημονική κοινότητα ήδη από τον 18ο αιώνα, οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σάουνα θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της διάθεσης.

Στη Σουηδία, για παράδειγμα, οι ειδικοί μιας σχετικής μελέτης από το International Journal of Circumpolar Health συμπέραναν ότι, από τα περίπου 1.000 άτομα που εξέτασαν, όσοι χρησιμοποιούσαν πιο τακτικά τη σάουνα ήταν πιο ευτυχισμένοι, είχαν περισσότερη ενέργεια, κοιμόντουσαν καλύτερα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση, σε σύγκριση με όσους δε χρησιμοποιούσαν καθόλου τη σάουνα.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζονται και από μια διαφορετική μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, που δημοσιεύθηκε το 2018, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν σάουνα 4 έως 7 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 60% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν εβδομαδιαία σάουνα. Επίσης, ο κίνδυνος καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων, καθώς και άνοιας, ήταν κατά 50% χαμηλότερος.

Εκτός από την καρδιαγγειακή υγεία, η τακτική χρήση της σάουνας θα μπορούσε να ωφελήσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια ανασκόπηση του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υπέδειξε ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Πάρκινσον. «Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η έκθεση στη θερμότητα συμβάλει στη βελτίωση της ροής του αίματος μέσα στον εγκέφαλο και να ενεργοποιήσει διαδικασίες που προστατεύουν από τη συσσώρευση πρωτεϊνών. εκτιμάται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στο θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων στη νόσο του Πάρκινσον και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις» εξηγεί η Δρ. Claire Bale, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας στη φιλανθρωπική οργάνωση Parkinson’s UK.

Εν τω μεταξύ, μια διαφορετική ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings το 2023, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική χρήση της σάουνας μπορεί να βελτιώσει τα μυοσκελετικά προβλήματα και τους πονοκεφάλους.

Οι πολύτιμοι μηχανισμοί 

Όπως εξηγεί ο Δρ. Tom Cullen, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στην εφαρμοσμένη φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο του Coventry, «τα αποτελέσματα της παραμονής σε μια σάουνα φαίνεται να μιμούνται κάποια από τα οφέλη που αποκομίζουμε από μια προπόνηση. Αρχίζετε να ιδρώνετε, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας αυξάνεται, ο καρδιακός σας ρυθμός ανεβαίνει, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και η ροή του αίματος ενισχύεται αυξάνοντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της αρτηριακής ακαμψίας». Ο ίδιος υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής μιας ανασκόπησης μελετών σχετικά με τις επιδράσεις της σάουνας.

Ο Δρ. Oliver Guttmann, σύμβουλος καρδιολόγος στο ιδιωτικό νοσοκομείο HCA Wellington στο Λονδίνο συμφωνεί: «Ο χρόνος μέσα σε μια σάουνα είναι σαν μια προπόνηση για το καρδιαγγειακό σας σύστημα παρόμοια με την άσκηση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σάουνα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και χρόνια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αυξημένη καρδιακή υγεία και χαμηλότερα επίπεδα στρες». Αυτό, αναφέρει, οφείλεται εν μέρει στην απελευθέρωση ορμονών που μειώνουν το στρες και τη φλεγμονή.

Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν 

Παρά τα πιθανά οφέλη, δεν υποστηρίζουν όλες οι μελέτες τη χρήση της σάουνας. Έρευνα του 2023 σε άτομα με καρδιακές παθήσεις δεν διαπίστωσε βελτίωση στην αρτηριακή πίεση ή σε άλλους δείκτες υγείας μετά από τακτικές συνεδρίες σάουνας. Επιπλέον, άτομα με ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να την αποφεύγουν, σύμφωνα με τον Δρ. Guttmann. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η συμβουλή γιατρού πριν από τη χρήση της.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική μη επεμβατική θεραπεία αντιμετωπίζει το τρέμουλο χωρίς φάρμακα

Τρόμος χεριών: Νέα θεραπεία μετριάζει το ενοχλητικό σύμπτωμα

Χέρια: Πόσα αποκαλύπτουν για την κατάσταση της υγείας μας – Τι σημαίνει το μήκος των δακτύλων