Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Durham του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζει ότι τα βρέφη εκδηλώνουν θετικές αντιδράσεις στην οσμή των τροφίμων που κατανάλωνε η μαμά τους όταν ήταν έγκυος. Ως εκ τούτου, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να αναδείξει την ωφέλιμη διατροφή σε βασικό μέλημα του παιδιού δια βίου.

Το ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης, βασίστηκε στην ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου μωρών που είχαν εκτεθεί επανειλημμένα είτε στη γεύση/οσμή λάχανου είτε καρότου κατά την ενδομήτριο ζωή, αλλά και μετά τη γέννησή τους. Σε πρώτη φάση, τα νεογέννητα που εμφάνισαν γκριμάτσα χαράς στη μυρωδιά καρότου, ήταν τα παιδιά των μαμάδων που λάμβαναν σκόνη καρότου σε κάψουλες κατά την εγκυμοσύνη τους.

Ομοίως, τα μωρά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν κάψουλες από λαχανίδα σε σκόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έδειξαν θετική αντίδραση στη μυρωδιά της λαχανίδας. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aston του Ηνωμένου Βασιλείου, το CNRS και το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας της Γαλλίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Appetite.

Η συν-επικεφαλής της έρευνας και επιβλέπουσα καθηγήτρια Nadja Reissland, του Εργαστηρίου Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε: «Η ανάλυσή των εκφράσεων του προσώπου των μωρών δείχνει ότι φαίνεται να αντιδρούν πιο ευνοϊκά στη μυρωδιά των τροφίμων που γεύονταν οι μητέρες τους κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Πως τα έμβρυα αντιλαμβάνονται μυρωδιές χωρίς να έχουν όσφρηση;

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ειδικοί παρακολούθησαν 32 μωρά από προηγούμενη ερευνητική εργασία από την 36η εβδομάδα κύησης μέχρι περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Όταν τα μωρά ήταν περίπου τριών εβδομάδων, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη συμπεριφορά τους απέναντι στην ένθεση σε λάχανο και καρότο, με υγρές μπατονέτες βαμβακιού βουτηγμένες είτε σε σκόνες καρότου ή λάχανου και έπειτα τις τοποθέτησαν κάτω από τη μύτη κάθε βρέφους. Οι αντιδράσεις τους στις διαφορετικές μυρωδιές καταγράφηκαν σε βίντεο.

Ακολούθως, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι:

  • από την εμβρυϊκή έως τη νεογέννητη περίοδο, αυξάνεται η συχνότητα των αντιδράσεων χαράς ή αποστροφής ανάλογα με το αν η μυρωδιά του τρόφιμου είναι γνώριμη στο μωρό πριν την γέννησή του
  • ενώ οι άνθρωποι νιώθουμε τη γευστικότητα μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και όσφρησης, τα έμβρυα την αντιλαμβάνονται μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα
  • τα έμβρυα μπορούν, εκτός από το να αισθάνονται και να διακρίνουν διαφορετικές γεύσεις στη μήτρα και να δημιουργούν μνήμη για ορισμένες γεύσεις εάν εκτεθούν πολλάκις σε αυτές, κάτι που αποκαλούν οι ερευνητές γευστική μνήμη 

Διαβάστε επίσης

Γονείς: Μιλάτε «μωρουδίστικα» στα μωρά; Πώς αυτό αποκαλύπτει τον κίνδυνο αυτισμού 

«Επιτρέπεται» να κοιμάται η μαμά με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι; Οι ειδικοί απαντούν 

Θηλασμός: Ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού