Χιλιάδες ερωτευμένοι περιμένουν τα φύλλα του ημερολογίου να γυρίσουν στις 14 Φεβρουαρίου για να ετοιμάσουν την πιο αισθησιακή βραδιά στη ζωή τους. Το λάθος βρίσκεται στην προετοιμασία σύμφωνα με δήλωση της Nicole K. McNichols- αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον του Σιάτλ- στο Psychology Today και πιο συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση της ερωτικής πράξης σαν αναγραφόμενη σε λίστα υποχρέωση.
Το νόημα της ερωτικής πράξης, μπορεί να συσχετιστεί με το ρητό του λογοτέχνη Ονορέ Ντε Μπαλζάκ «ο έρωτας είναι σαν τον αέρα, δεν ξέρουμε ποτέ και από πού μπορεί να μας έρθει», έτσι λοιπόν αν το σεξ προγραμματίζεται, χάνει την αυθεντικότητά του και κατά την εξήγηση της ψυχολόγου, οι γιορτές και κυρίως όσες εξυμνούν τον έρωτα όπως ο Άγιος Βαλεντίνος, ασκούν πίεση πάνω στη σεξουαλική μας συμπεριφορά.
Η μαγική στιγμή στο σεξ
Οι έρευνες δείχνουν ότι αν και το τακτικό σεξ συμβάλλει στην ικανοποίηση και την μακροζωία της σχέσης, το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Μελέτες, στις οποίες τα ζευγάρια κρατούσαν καθημερινά ημερολόγια για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και την ικανοποίηση της σχέσης τους, έδειξαν ότι η ιδανική σεξουαλική συχνότητα που κρατάει τα ζευγάρια δεμένα είναι μόλις μία φορά την εβδομάδα.
Παραδόξως, κατά την καθηγήτρια, τα ζευγάρια που κάνουν έρωτα περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα δεν είναι πιο ευτυχισμένα ή πιο ικανοποιημένα από τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία ημέρα την εβδομάδα. Και μάλιστα ορισμένες φορές, τυχαίνει να είναι και λιγότερο ικανοποιημένα.
Το άγχος της απόδοσης στη σκιά της κουλτούρας μας
Είναι ολοφάνερο ότι η κουλτούρα της υπερσεξουαλικοποίησης, μας σπέρνει την αντίληψη ότι η ευχαρίστηση πάει πακέτο με το «πολύ», το οποίο όμως γυρίζει μπούμερανγκ στο πεδίο του έρωτα. Όταν λοιπόν, οι εξωτερικοί παράγοντες παρακινούν τα ζευγάρια να αναπαράγουν ρομποτικά την υπερβολή μέσα από μια εντελώς φυσική πράξη, η σεξουαλική επαφή παύει να αποτελεί αυτοέκφραση και μοιάζει με διαγωνισμό ικανοτήτων.
Το καλύτερο κομμάτι μιας σεξουαλικής εμπειρίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι η προσμονή– ο ενθουσιασμός που έρχεται όταν ανυπομονούμε για ένα γεγονός που θα απολαύσουμε σαν να κάνουμε διακοπές. Το σεξ που στερείται ψυχολογικής ελευθερίας είναι συνήθως κακό σεξ, όπως προσυπογράφει η ψυχολόγος.
Η ταυτόχρονη ανταπόκριση δύο σωμάτων στην ίδια αίσθηση δεν λειτουργεί κατά παραγγελία, καθοδηγείται από αυτόνομα ένστικτα και αδιαμφισβήτητα από τη φαντασία. Για τους λόγους αυτούς, η δημιουργία επετειακής ατμόσφαιρας δεν πρέπει να θεωρείται ότι θα οδηγήσει απαραίτητα σε σεξουαλική εγγύτητα στους συντρόφους.
Ενδιαφέρον: Σχέσεις με διαφορά ηλικίας – Τι προτιμούν οι άνδρες και τι επιλέγουν οι γυναίκες
Γιατί τα ζευγάρια δεν συζητούν τα σεξουαλικά τους προβλήματα
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Το μυστικό για καλύτερες και πιο… αργές επιδόσεις – Αποδίδει σε δώδεκα ημέρες