Κάθε χρόνο περίπου 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Ελλάδα. Για την πλειονότητα των ασθενών το ταξίδι της θεραπείας γίνεται με ευνοϊκές συνθήκες, για το 15% είναι πολύ δύσκολο ή δεν ολοκληρώνεται. Με στόχο όλα τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο να θεραπεύονται και να μην καταγράφεται ούτε μία απώλεια έχουν συστρατευτεί στη μάχη κατά της νόσου οι Έλληνες επιστήμονες στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού» και στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ», αλλά και με ειδικά ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού. Αρωγός τους, όπως και των ασθενών και των οικογενειών τους,  επί 35 χρόνια το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση στην Ογκολογική Μονάδα εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, και αφορούν την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, τις επιστημονικές δραστηριότητες και τις ερευνητικές συμπράξεις με άλλα νοσοκομεία της αλλοδαπής, τα θεραπευτικά δεδομένα, γεννούν μόνο ελπίδα και αισιοδοξία.  Την εκδήλωση διοργάνωσαν το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά του παιδικού καρκίνου.

«Το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο, το πρώτο και μοναδικό μέχρι και σήμερα ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά και εφήβους, πιστό στην υπόσχεση που έδωσε στον ελληνικό λαό η ιδρύτριά του Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έχει ανοιχτές τις πόρτες του για κάθε παιδί που πάσχει από καρκίνο της παιδικής ηλικίας» ανέφερε ανοίγοντας τις ομιλίες, μετά τα μηνύματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο κοινός Διοικητής των Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού», κ. Μανώλης Παπασάββας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, από το 2010 που λειτούργησε η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ» έχουν καταγραφεί 47.000 νοσηλείες και 209.000 ημερήσιες νοσηλείες παιδιών και εφήβων. Από το 1994 έχουν πραγματοποιηθεί 1.500 μεταμοσχεύσεις στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του «Η Αγία Σοφία» ενώ στη μάχη της ίασης έχουν μπει και οι κυτταρικές και γονιδι9ακές θεραπείες από το 2020.

«Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναγνωρίζοντας τη δύναμη της συνεργασίας δημιούργησε από νωρίς ένα δίκτυο με κορυφαία ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού, ενθαρρύνοντας την συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και τη συμμετοχή σε διεθνή πρωτόκολλα και έρευνες. Η συνεχής αναζήτηση κάθε τι καινοτόμου και πρωτοποριακού και η διορατικότητα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία μάλιστα αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς την δύναμη της ιατρικής ακριβείας, μας οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών όπως  την ίδρυση του πρώτου και μοναδικού μέχρι και σήμερα Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους, την ίδρυση εξειδικευμένων εργαστηρίων και εξωτερικών ιατρείων» εξήγησε ο κ. Παπασάββας.

Η υπεύθυνη θεμάτων υγείας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Ντόρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ, μίλησε για την προσφορά του Σωματείου σε επίπεδο υποδομών, μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας και δημιουργίας συνεργασιών με τα κορυφαία Ογκολογικά κέντρα του κόσμου.

«Το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ μέσα σε 35 χρόνια από την ίδρυση του έχει προσφέρει στην χώρα σημαντικές ιατρικές υποδομές για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, στηρίζοντας παράλληλα τα παιδιά και τις οικογένειες. Με τον υπερσύγχρονο αυτό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ συμπαραστέκεται στην κάλυψη των επιστημονικών στόχων της Διοίκησης, των επιστημονικών αναγκών του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου και πάνω από όλα των ασθενών του, παρέχοντάς τους τα πιο αναβαθμισμένα μηχανήματα για την αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου» είπε η κυρία Ψαλτοπούλου. Ενδεικτικά ανέφερε τα εξής: εξοπλισμό για Γ-Camera και PET-CT και γενικά υποστήριξη και αναβάθμιση της πυρηνικής ιατρικής,  γενετικούς αναλυτές, όπως επιτραπέζιο αναλυτή αλληλούχισης νέας γενιάς (NGS), αυτοματοποιημένο σύστημα αποθήκευσης & διαχείρισης Pyxis αναλωσίμων και φαρμάκων, ψηφιακή διαχείριση ιατρικών φακέλων, αλλά και εξοπλισμό όπως και τον μαγνητικό διαχωριστή κυττάρων, μεταξύ άλλων μηχανημάτων και αναλωσίμων.

23 παιδιά έλαβαν θεραπείες κυτταρικές και γονιδιακές 

Ο κ. Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος Αιματολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και του Κέντρου Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας παρουσίασε τις νέες επαναστατικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας: «Οι δραστηριότητες του Κέντρου αφορούν τόσο στην εφαρμογή εγκεκριμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, όσο και στην κλινική έρευνα με τη σχεδίαση των δικών του κλινικών πρωτοκόλλων πρωτοποριακών θεραπειών. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 20 κυτταρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ανθεκτικών ιογενών λοιμώξεων μετά τη μεταμόσχευση με την παρασκευή και χορήγηση αντιγονοειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά τον παθογόνο ιό. Επιπλέον, το 2023 ξεκίνησε να εφαρμόζεται πρωτοποριακό κλινικό ερευνητικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία υποτροπών της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες μετά από μεταμόσχευση. Το αντικείμενο της μελέτης είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας κυτταρικής θεραπείας με γενετικά τροποποιημένα Τ-Λεμφοκύτταρα (CAR-T), τα οποία παρασκευάζονται στο κέντρο μας. Η συγκεκριμένη θεραπεία με CAR-T έχει πραγματοποιηθεί σε τρία παιδιά με απόλυτη επιτυχία και επίτευξη ίασης». 

Ο ειδικός επισήμανε την Νο1 πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα στο θεραπευτικό πεδίο, τη διενέργεια ασύμβατων μεταμοσχεύσεων, μέσω κυτταρικής επεξεργασίας των μοσχευμάτων, και την πρόοδο της Ελλάδας. «Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 20 τέτοιες μεταμοσχεύσεις στη μονάδα μας με αποτελέσματα απολύτως συγκρίσιμα με αυτά που ανακοινώνουν μεγάλα μεταμοσχευτικά κέντρα στην Ευρώπη και Αμερική. Φιλοδοξούμε την επόμενη πενταετία σε κάθε παιδί που χρειάζεται μεταμόσχευση και δεν υπάρχει συμβατός συγγενής δότης, να μπορεί να χρησιμοποιείται άμεσα ασύμβατος δότης από την οικογένεια, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αναζήτηση ξένου συμβατού δότη» εξήγησε.

Ο ειδικός σημείωσε ότι το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας είναι ένα από τα λίγα κέντρα στην Ευρώπη και Αμερική και το μοναδικό στην Ελλάδα με άδεια παραγωγής τέτοιων θεραπειών. Στόχος του την επόμενη 5ετία είναι η επέκταση του προγράμματος της παραγωγής των θεραπειών με CAR-κύτταρα και σε άλλα είδη παιδικού καρκίνου, όπως το νευροβλάστωμα, που πολλές φορές είναι ανθεκτικό στη συμβατική θεραπεία.

Ο κ. Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας, Υπεύθυνος Πανεπιστημιακής Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας τόνισε στην παρουσίασή του πως: «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της μονάδας τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένου εργαστηρίου «Μεταφραστικής Έρευνας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας». Το εργαστήριο «Μεταφραστικής Έρευνας» της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (Π.Ο.Αι.Μ.) του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», που εδράζεται στο Κτίριο Γ της Ογκολογικής Μονάδας ‘Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη -ΕΛΠΙΔΑ’, είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο μοριακής γενετικής με εξειδίκευση στην μεταφραστική έρευνα και την παροχή μοριακών εξετάσεων στον τομέα της παιδιατρικής ογκολογίας και των καλοήθων αιματολογικών νοσημάτων».

Από αριστερά: Δημήτριος Δογάνης, Αντώνης Καττάμης, Ντόρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, Λίλιαν Βιλδιρίδη, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ελένη Σαμαρά, Άδωνης Γεωργιάδης, Νούλη Μανώλη, ΜανώληςΠ Παπασάββας, Βασίλειος Παπαδάκης, Ευγένιος Γουσέτης, Μελίνα Δασκαλάκη,Τζωρτζίνα Έλληνα, Στέλιος Γραφάκος

Η κομβική συμβολή των Ελλήνων ογκολόγων

Ο κ. Βασίλειος Παπαδάκης, Διευθυντής ΕΣΥ Παιδιατρικής Αιματολογίας, Προσωρινός Προϊστάμενος Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας μίλησε για τις διεθνείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει τα Ογκολογικά Αιματολογικά τμήματα της Μονάδας με ξένους φορείς, για την ανάπτυξη διεθνών συνεργατικών πρωτοκόλλων: «Προσπαθώντας να εμπεδώσουμε την ορθή, σύγχρονη και ταυτόσημη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών σε όλη την Ελλάδα, συνάδελφοι του Τμήματος είμαστε Εθνικοί Συντονιστές/Εκπρόσωποι της χώρας στο εξωτερικό, για την εφαρμογή των διεθνών συνεργατικών πρωτοκόλλων θεραπείας για τα νευροβλαστώματα, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και την υποτροπή της, την οξεία μυελογενή λευχαιμία, τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και την ιστιοκυττάρωση Langerhans, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας. Παράλληλα στο εργαστήριό μας έχουμε αναπτύξει την μέτρηση δραστικότητας σημαντικών φαρμάκων για τη λευχαιμία (όπως η ασπαραγινάση), την οποία πλέον θα διαθέσουμε και στα άλλα τμήματα και τους ασθενείς τους».

Ο κ. Δημήτριος Δογάνης, Διευθυντής ΕΣΥ, Προσωρινός Προϊστάμενος Ογκολογικού Τμήματος «Αγλαϊα Κυριακού» υπογράμμισε ότι: «Έχοντας επιτύχει υψηλότατους δείκτες επιβίωσης, υψηλότερους ακόμη και από τη βιβλιογραφία, αφού ακόμα και περισσότερα από 85 από τα 100 παιδιά μας θεραπεύονται, αποσκοπούμε όχι μόνο σε περαιτέρω βελτίωση αλλά και σε επιβιώσαντες με άριστη υγεία και ποιότητα ζωής σωματικά και ψυχοκοινωνικά. Το ΟΤΑΚ τα τελευταία χρόνια, έχει επιλεγεί ανάμεσα σε διεθνή κέντρα για την εφαρμογή πλήθους ερευνητικών φαρμακευτικών πρωτοκόλλων φάσης Ι-ΙΙΙ (ολοκληρωμένες 6, σε εξέλιξη 6). Οι μελέτες αυτές πέρα από το ερευνητικό ενδιαφέρον προσφέρουν πρόσβαση σε φάρμακα που αλλιώς δε θα ήταν δυνατή».

Διαβάστε επίσης

Πώς επηρεάζει την οικογένεια ο καρκίνος του παιδιού – Ελληνική μελέτη

Κορυφαίοι επιστήμονες από διεθνούς φήμης νοσοκομεία στην Ελλάδα για τη μάχη με τον παιδικό καρκίνο

ΠΟΥ: Ξεκινά παροχή δωρεάν θεραπείας κατά του παιδικού καρκίνου σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα