Σας έχει συμβεί ποτέ να «παγώσει» στιγμιαία η μνήμη σας; Σε πολλούς, φαντάζει τρομακτικό. Αισθάνονται ότι το μυαλό τους, τους εγκαταλείπει. Η υγεία του εγκεφάλου απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν. Από δραστηριότητες που «προπονούν» τη σκέψη, μέχρι κατάλληλες διατροφικές επιλογές, όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν υγιή τον εγκέφαλό τους για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αναγνωρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον, η δρ. Linda Selwa και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Michigan περιγράφουν, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Neurology, 12 κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, για να υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

1. Ύπνος

Ξεκουράζεστε αρκετά, ώστε να αισθάνεστε πλήρως ανανεωμένοι; Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη γνωστική λειτουργία. Συζητήστε θέματα όπως η αϋπνία, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εργασία σε βάρδιες και οι συνήθειες ύπνου με τον γιατρό σας.

2. Διάθεση και ψυχική υγεία

Αντιμετωπίζετε άγχος, κατάθλιψη, στρες ή αισθήματα απομόνωσης; Αναφέρετε τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας στον ειδικό.

3. Διατροφή και συμπληρώματα διατροφής

Καταναλώνετε μια θρεπτική διατροφή; Λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες βασικών βιταμινών και μετάλλων; Συζητήστε τυχόν διατροφικές ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής με τον γιατρό σας.

4. Άσκηση

Είναι η σωματική δραστηριότητα μέρος της ρουτίνας σας; Συζητήστε με τον ειδικό τρόπους διατήρησης της κίνησης και βελτίωσης της ισορροπίας.

5. Κοινωνικές συνδέσεις

Συνδέεστε τακτικά με τους φίλους και την οικογένειά σας; Αισθάνεστε ότι σας υποστηρίζουν; Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ευημερία, οπότε αξιολογήστε τη δύναμη του κοινωνικού σας δικτύου.

6. Πρόληψη πτώσεων και τραυμάτων

Λαμβάνετε προφυλάξεις ασφαλείας, όπως το να φοράτε ζώνες ασφαλείας και κράνη; Ο γιατρός θα πρέπει να σας ρωτήσει για τυχόν πτώσεις και επαγγελματικούς κινδύνους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά σας συνολικά.

7. Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Έχετε παρουσιάσει υπέρταση; Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα; Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις μετρήσεις και να συζητήστε τις θεραπευτικές επιλογές με τον γιατρό σας.

8. Γενετικοί και μεταβολικοί κίνδυνοι

Υπάρχουν νευρολογικά νοσήματα στην οικογένειά σας; Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα σας; Η κατανόηση των γενετικών κινδύνων και ο έλεγχος των μεταβολικών παραγόντων, όπως τα λιπίδια και ο διαβήτης, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

9. Συνέπεια στη λήψη φαρμάκων

Παίρνετε τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί; Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές που μπορεί να επηρεάζουν τη θεραπεία σας.

10. Κίνδυνοι λοιμώξεων και εμβολιασμοί

Είστε ενημερωμένοι σχετικά με τα εμβόλια; Επανεξετάστε το πρόγραμμα εμβολιασμών σας με τον ειδικό.

11. Έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες

Καπνίζετε, καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ ή κάνετε χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων; Οι συνήθεις εξετάσεις για χρήση ουσιών, καθώς και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως η ρύπανση του αέρα και του νερού, μπορούν να συμβάλουν στη διαφύλαξη της υγείας του εγκεφάλου.

12. Ζητήματα πρόσβασης

Έχετε ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη; Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, που επηρεάζουν την ευημερία συνολικά.

Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά αυτούς τους παράγοντες, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο της γνωστικής ευεξίας στα χέρια σας και να απολαύσετε ένα μέλλον χωρίς άλλα κενά μνήμης.

Διαβάστε επίσης

Συναρπαστικό: Πιο κοντά από ποτέ το εμβόλιο που νικά άνοια και γνωστική γήρανση – Αισιόδοξοι οι επιστήμονες

Άνοια: Οι 3 φάσεις γήρανσης του εγκεφάλου – Η πρώτη ξεκινά πριν από τα 60 έτη

Το μυστικό που προλαμβάνει την άνοια και αναζωογονεί τον εγκέφαλο κρύβεται σε μερικές σελίδες