Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά είναι πλέον διάχυτα στο περιβάλλον, παρόντα στον αέρα, στο νερό και στην τροφή μας. Μια νέα επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Μητρo-Εμβρυϊκής Ιατρικής (Society for Maternal-Fetal Medicine) και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Pregnancy, το οποίο αποτελεί την επίσημη έκδοση της Εταιρείας, αποκαλύπτει ότι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια εντοπίστηκαν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στους πλακούντες βρεφών που γεννήθηκαν πρόωρα, σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν τελειόμηνα. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη θέτει ερωτήματα για το αν η έκθεση σε μικροπλαστικά θα μπορούσε να σχετίζεται με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η έρευνα
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, οι οποίοι ανέλυσαν 175 πλακούντες με τη χρήση προηγμένης φασματομετρίας μάζας. Από αυτά, οι 100 προέρχονταν από τελειόμηνες κυήσεις και οι 75 από πρόωρους τοκετούς, δηλαδή γεννήσεις πριν από την 37η εβδομάδα κύησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών και νανοπλαστικών ήταν σημαντικά υψηλότερες στους πλακούντες των πρόωρων βρεφών. Μάλιστα, οι ποσότητες που βρέθηκαν ξεπερνούσαν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις που έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα στο ανθρώπινο αίμα. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτά τα σωματίδια συσσωρεύονται στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η υψηλότερη συγκέντρωσή τους στις πρόωρες γεννήσεις προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι στις πρόωρες γεννήσεις παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον πλακούντα. Ο Enrico R. Barrozo, βασικός συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, χαρακτήρισε το εύρημα αυτό ως «αντίθετο με τη λογική», αφού κανείς δεν θα περίμενε ότι μια μικρότερης διάρκειας εγκυμοσύνη (πρόωρη) θα συνδεόταν με μεγαλύτερη συσσώρευση μικροπλαστικών. Επιπλέον, η επικεφαλής ερευνήτρια, Kjersti Aagaard, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης σε πλαστικά στην ανθρώπινη υγεία – από καρδιακές παθήσεις έως αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη σχέση μεταξύ μικροπλαστικών και πρόωρου τοκετού, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παρουσία τους μπορεί να αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πώς ακριβώς αυτά τα σωματίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου και τη λειτουργία του πλακούντα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας προσθέτουν νέα δεδομένα στην ήδη ανοιχτή συζήτηση για την επίδραση της πλαστικής ρύπανσης στην υγεία, επισημαίνοντας την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για τις εγκύους και τα νεογνά.

Διαβάστε επίσης

Κλιματική αλλαγή: Τα κύματα καύσωνα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρων τοκετών

Πρόωρα Νεογνά: Τα προβλήματα που τα απειλούν – Η φροντίδα που τα σώζει

Πρόωρα μωρά: Η πολύτιμη τροφή που δυναμώνει την καρδιά τους