Η κατάθλιψη αναμένεται να γίνει η πιο διαδεδομένη ασθένεια παγκοσμίως μέχρι το 2030, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάτι που καθιστά την ανάγκη για καινοτόμες θεραπείες πιο επιτακτική από ποτέ. «Οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να αποτελούν την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των διαταραχών ψυχικής υγείας. Συνοδεύονται, ωστόσο, από ανεπιθύμητες παρενέργειες», σχολιάζει ο δρ. Junhyoung “Paul” Kim, ερευνητής στο Τμήμα Συμπεριφοράς Υγείας του Πανεπιστημίου Texas A&M. «Αυτό οδηγεί στην προσπάθεια ανάπτυξης θεραπειών που βασίζονται λιγότερο ή καθόλου στα φάρμακα», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύονται στο Frontiers in Psychology υποστηρίζουν ότι μια πιθανή λύση μπορεί να είναι ο διαλογισμός με τη χρήση συσκευών εικονικής πραγματικότητας (VR). Η έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας ισχυρίζεται ότι αυτή η μέθοδος αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους ακόμη κι από την παραδοσιακή μέθοδο διαλογισμού.

Η κατάθλιψη δεν πλήττει μόνο την ψυχική υγεία, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καταστάσεων υγείας, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Το άγχος, που συχνά συνοδεύεται από επίμονη ανησυχία και φόβο, μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση ουσιών και άλλες επικίνδυνες συμπεριφοράς. Και οι δύο καταστάσεις υποβαθμίζουν τη συναισθηματική ρύθμιση, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Ο δρ. Kim συνεργάστηκε με την δρ. Marcia Ory από το Τμήμα Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και τον δρ. Jungjoo «Jay» Lee από το Πανεπιστήμιο του Southern Mississippi για να εξετάσουν τις επιδράσεις του διαλογισμού VR σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη και άγχος. Στη μελέτη συμμετείχαν 25 άτομα, εκ των οποίων 11 άνδρες και 14 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 42,1 έτη. Κάθε συμμετέχων που λάμβανε θεραπεία σε νοσοκομείο της Ιντιάνα, συμμετείχε σε συνεδρίες διαλογισμού VR χρησιμοποιώντας ψηφιακά ακουστικά. Οι συνεδρίες ήταν διάρκειας 30 λεπτών η καθεμία και επαναλαμβάνονταν 3 φορές την εβδομάδα, για μια περίοδο συνολικά 10 εβδομάδων. Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας επέτρεψε στους χρήστες να προσαρμόσουν τις επιμέρους ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, επιλέγοντας μεταξύ διαφόρων αποτελεσμάτων (όπως η μείωση του στρες ή η βελτίωση του ύπνου), τοπίων (όπως μια παραλία ή ένα λιβάδι) και φυσικών ήχων (όπως το κελάηδισμα των πουλιών).

Για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο General Anxiety Disorder-7 (GAD-7) και υποβλήθηκαν σε αξιολογήσεις ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) πριν και μετά από κάθε συνεδρία. Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα μέτρησαν τη συναισθηματική ρύθμιση, αναλύοντας την αρμονία των καρδιακών ρυθμών με το νευρικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν, επιπλέον, το Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενών-9 (PHQ-9) πριν και μετά από δύο συνεδρίες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα ευρήματα: Ο εμβυθιστικός διαλογισμός VR ανακούφισε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, ενισχύοντας παράλληλα τη συναισθηματική ρύθμιση.

«Πρόκειται για σημαντική γνώση για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τους κλινικούς ιατρούς και τους φροντιστές», δήλωσε ο δρ. Kim. «Ο διαλογισμός με τη χρήση εμβυθιστικής εικονικής πραγματικότητας έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει σημαντικά όσους έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη».

Δεδομένων των ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων της μελέτης, ο διαλογισμός VR θα μπορούσε να ενταχθεί ως μια προσιτή και αποτελεσματική μέθοδος στις παραδοσιακές θεραπείες ψυχικής υγείας, παρέχοντας ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την κατάθλιψη και το άγχος. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η ενσωμάτωση της εικονικής πραγματικότητας στις πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορεί να προσφέρει νέες ελπίδες για τη βελτίωση της συναισθηματικής ευημερίας παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Καθρέφτες και εικονική πραγματικότητα «ξυπνούν» τα παράλυτα άκρα

Αυτισμός: Στη φαρέτρα των θεραπειών και η εικονική πραγματικότητα

Εικονική πραγματικότητα: Πώς επηρεάζει την συμπεριφορά μας