«Πώς θα είναι η ζωή όταν γεράσω;». Αυτό το ερώτημα περνά πιθανότατα από το μυαλό όλων των ανθρώπων κάποια στιγμή της ζωής τους. Φυσικά, σαφής απάντηση δε μπορεί να υπάρξει. Μπορεί, όμως, κανείς να κάνει προβλέψει για το πώς θα είναι το μέλλον του. Και πού θα βασίζονται αυτές οι προβλέψεις; Μα, φυσικά, στο παρόν του. Οι επιλογές του τρόπου ζωής και οι συνήθειες της καθημερινότητας έχουν έρθει εδώ και καιρό στην κορυφή των απλών παρεμβάσεων που μπορούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κάνουν οι άνθρωποι, προκειμένου να εξασφαλίσουν υγιή γήρανση, δηλαδή πολλά και καλά χρόνια ζωής.

Η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Όσοι τρέφονται καλύτερα, δεν καπνίζουν, δεν υπερβαίνουν το λογικό μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, ασκούνται, διαχειρίζονται το στρες και κοιμούνται καλά αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητές τους να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Η σημασία των υγιών συνηθειών αποτυπώνεται γλαφυρά στο βίντεο της Καναδικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Το βίντεο αποτυπώνει τις δύο όψεις του νομίσματος: Τη ζωή του ίδιου ανθρώπου σε μεγάλη ηλικία, ανάλογα με τις συνήθειες που έχει υιοθετήσει.

Όπως επισημαίνει και ο Γιώργος Μπαλωμένος, ειδικός σε θέματα υγείας και προπονητής καράτε, «η ζωή είναι μια σειρά επιλογών» και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διασφάλισης μακροζωίας και ευεξίας.

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της είναι:

1. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία: Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία επιτρέπουν στην καρδιά να αντλεί πιο αποτελεσματικά το αίμα σε όλο το σώμα. Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και ρυθμίζοντας τα επιπέδα σακχάρου στο αίμα.

2. Συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας: Η άσκηση κάνει διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, που μειώνουν το άγχος και προάγουν τη χαλάρωση. Μελέτες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει τη γνωστική παρακμή, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

3. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων: Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους με την καύση θερμίδων, τη μείωση του λίπους και την οικοδόμηση άπαχων μυών, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

4. Προωθεί τη μυϊκή δύναμη και την υγεία των οστών: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, την αύξηση της δύναμης και την ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων και ευθραυστότητας στην τρίτη ηλικία.

5. Διασφαλίζει ποιοτικό ύπνο: Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου, βελτιώνοντας όχι μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, βοηθώντας στην αποκατάσταση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διανοητική διαύγεια.

6. «Χτίζει» ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα: Η άσκηση προωθεί την υγιή κυκλοφορία και μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποκρούει λοιμώξεις και ασθένειες. Ακόμη και η μέτρια άσκηση βοηθά στην τόνωση της παραγωγής ανοσοποιητικών κυττάρων που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια.

7. Προωθεί τη μακροζωία και την υγιή γήρανση: Τελικά, το αποκορύφωμα όλων αυτών των πλεονεκτημάτων οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα ασκούνται τακτικά ζουν περισσότερο και υγιέστερα.

Διαβάστε επίσης

Γιατί οι σημερινοί 50αρηδες νιώθουν πολύ μεγαλύτεροι; Ο πόνος που τους «γερνάει» κατά 12 χρόνια

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ξεκινήστε διορθώνοντας αυτή τη συνήθεια

Έχετε πατήσει τα 50; Το εύκολο τεστ ισορροπίας που αποκαλύπτει πόσο καλά θα γεράσετε