Από το περιεχόμενο του πιάτου μας μέχρι την ποιότητα του αέρα, διαφορετικοί είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Ανάμεσα σε αυτούς, νεότερη μελέτη συμπεριλαμβάνει και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, υπογραμμίζοντας τα διαρκή οφέλη της επιθετικής διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης.

Ειδικότερα, η έρευνα των επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest επισημαίνει ότι μόλις 3,5 χρόνια εντατικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης εξακολουθούν να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή αυτής της θεραπείας σε ενήλικες με υπέρταση και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, συμμετείχαν 9.361 συμμετέχοντες ηλικίας 50 ετών και άνω από 100 κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν τυχαία σε ένα στόχο διατήρησης της συστολικής αρτηριακής πίεσης είτε κάτω από 120 mm Hg (εντατική θεραπεία) είτε κάτω από 140 mm Hg (τυπική θεραπεία). Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 7 χρόνια, οι οποίοι στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την υγεία του εγκεφάλου τους: ως άτομα χωρίς γνωστική εξασθένιση, με ήπια γνωστική εξασθένιση ή με πιθανή άνοια.

«Διαπιστώσαμε ότι η ομάδα εντατικής θεραπείας είχε σταθερά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με τα άτομα στην ομάδα τυπικής θεραπείας» δήλωσε ο Δρ. David M. Reboussin, Ph.D., καθηγητής βιοστατιστικής και επιστήμης δεδομένων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα εντατικής θεραπείας παρουσίασαν χαμηλότερο ποσοστό ήπιας γνωστικής εξασθένησης και χαμηλότερο συνδυασμένο ποσοστό ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή πιθανής άνοιας.

Αυτά τα πιο πρόσφατα ευρήματα έδειξαν σημαντική μείωση που είχε παρατηρηθεί προηγουμένως από προηγούμενη μελέτη στα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – τουλάχιστον επτά χρόνια.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι μια σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης, μια σημαντική αιτία απώλειας της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων», δήλωσε ο Δρ. Jeff Williamson, M.D., M.H.S., καθηγητής γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest. «Η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πιο επιθετικούς στόχους μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να παρατείνει τη ζωή για τα άτομα με υπέρταση» κατέληξε.

Προηγούμενα ευρήματα 

Το 2015, η μελέτη SPRINT απέδειξε ότι ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου κατά 30-40%. Εντούτοις, η μελέτη σταμάτησε νωρίτερα λόγω της επιτυχίας της, γεγονός που έκανε δύσκολο να εξεταστεί η επίδραση της στη μείωση της άνοιας.

Το 2019, η μελέτη SPRINT MIND έδειξε ότι ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής διαταραχής για έως και επτά χρόνια, επεκτείνοντας τα αρχικά ευρήματα.

Διαβάστε επίσης

Τριγλυκερίδια – Χοληστερόλη: Τα δαμάζουμε και προφυλάσσουμε καρδιά και μυαλό

Ξυπνάτε τη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο άνοιας

Οι επτά υγιεινές συνήθειες της μέσης ηλικίας που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας