Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με τον Πρωθυπουργό με θέμα τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αύξηση των αυτόματων επιστροφών (clawback), η οποία αποτελούσε και βασικό λόγο που οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών επεδίωξαν συνάντηση μαζί του. Υπενθυμίζεται ότι τα σημειώματα clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023 ήταν μια πραγματικά δυσάρεστη έκπληξη για τις εταιρείες αφού οι επιστροφές ειδικά για το νοσοκομειακό φάρμακο έφτασαν το 83%.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές είχαν έναν γόνιμο διάλογο. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι από εδώ και στο εξής τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συγκράτηση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης θα αποδώσουν. Έτσι, αναμένεται πως το 2025 θα κινηθεί σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το 2024 και βασικά με το 2023, χρονιά «πονοκέφαλο» για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Στη συνάντηση δεν αναφέρθηκε μελλοντική σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης, υπάρχουν όμως πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στη συνάντηση, πάντως, φέρεται να διαβεβαίωσαν τις εταιρείες πως υπάρχουν «μαξιλάρια» για οτιδήποτε έκτακτο προκύψει. Επίσης, παραμένει η πρόθεση τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και της κυβέρνησης για ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα είναι δεσμευτικό και θα προσφέρει στις φαρμακευτικές εταιρείες προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν δηλώσει πολλές φορές και επανέλαβαν και στη χθεσινή συνάντηση ότι τα υπέρογκα clawback απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, στην καινοτομία και ιατρική εκπαίδευση. Η πιθανότητα αποεπένδυσης από την Ελλάδα είναι ορατή, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει από την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Και αυτό καθώς οι εταιρείες, όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές οι Σύνδεσμοι που τις εκπροσωπούν, εφόσον το περιβάλλον της χώρας μας είναι αποθαρρυντικό, δεν θα φέρνουν νέα φάρμακα. Σχετική επιστολή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου είχε στείλει στον κ. Μητσοτάκη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations – EFPIA).

Διαβάστε επίσης

Ασήκωτο το clawback για τη φαρμακοβιομηχανία – Ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Γεωργιάδης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Το ‘25 θα φτιάξουμε νέο κανάλι καινοτομίας για να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης στα φάρμακα

Φαρμακευτική δαπάνη: Η συμμετοχή των εταιρειών ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου τα τελευταία δύο χρόνια