Έναν περίπου χρόνο μετά την έναρξη της περιπέτειάς της με τον καρκίνο, η πριγκίπισσα της Ουαλίας Kate Middleton ανακοίνωσε ότι πλέον η νόσος είναι σε ύφεση, νιώθοντας πλέον ανακούφιση που μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάρρωσή της. Μίλησε όμως και για το «απίστευτα δύσκολο» και «τρομακτικό» θεραπευτικό μονοπάτι, ακόμα και αν συμπεριέλαβε κορυφαίους γιατρούς και εγκαταστάσεις.
«Ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, είναι γνωστό ότι η χημειοθεραπεία έχει έντονες παρενέργειές. Η ειλικρινής της παραδοχή υπογραμμίζει ότι, ακόμη και οι πλέον προνομιούχοι, δεν μένουν αλώβητοι από τη σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση τέτοιων θεραπειών» σημειώνει σε άρθρο του στο The Conversation ο Justin Stebbing, ογκολόγος και καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.
Σύμφωνα με τον Δρ. Stebbing, οι πρόσφατες δηλώσεις της αντανακλούν τα ανάμεικτα συναισθήματα σε αυτό το στάδιο του ταξιδιού του καρκίνου, ένα ταξίδι που για την Kate ξεκίνησε με μια προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα τον Ιανουάριο του 2024, οπότε και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα βασιλικά της καθήκοντα, την οποία ακολούθησε η διάγνωση του καρκίνου έναν μήνα μετά, τον Μάρτιο. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η πριγκίπισσα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των χημειοθεραπειών.
«Η παραδοχή της ότι απαιτείται χρόνος για να προσαρμοστεί κανείς σε μια “νέα κανονικότητα” είναι οικεία σε πολλούς επιζώντες καρκίνου, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα μετά τη θεραπεία. Αυτή η περίοδος προσαρμογής μπορεί να περιλαμβάνει τη σωματική αποκατάσταση, την επεξεργασία συναισθημάτων και την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων στη ζωή» σχολιάζει ο ογκολόγος.
View this post on Instagram
Τι σημαίνει καρκίνος σε ύφεση
«Αν και η λέξη “ύφεση” ανακουφίζει, υποδηλώνει τη μείωση ή την εξαφάνιση των σημείων και συμπτωμάτων του καρκίνου, χωρίς να σημαίνει απαραιτήτως την πλήρη ίαση» διευκρινίζει εξ αρχής ο Δρ Stebbing για το πότε και τι σημαίνει η χρήση του όρου από τους γιατρούς. Καθώς εξηγεί, τα μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν στον οργανισμό, ενδεχομένως βρίσκονται σε επίπεδα μη ανιχνεύσιμα στους διαγνωστικούς ελέγχους, όπως οι τομογραφίες.
Συνεπώς, η ύφεση δεν αποκλείει ότι ο καρκίνος μπορεί να υποτροπιάσει, ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα. Εντούτοις, «είναι καλά αναγνωρισμένο ότι τα ποσοστά ανίχνευσης και οι θεραπείες βελτιώνονται συνεχώς, όπως και οι πιθανότητες πλήρους ίασης του καρκίνου» αναφέρει ο καθηγητής, περιγράφοντας πώς εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία, όπως η ανάλυση κυκλοφορούντος (θραύσματα) DNA (cfDNA), έχουν βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση της νόσου, ανιχνεύοντας καλύτερα τον καρκίνο και πιθανές υποτροπές και επιτρέποντας στους γιατρούς να προσαρμόζουν τα θεραπευτικά πλάνα με ακρίβεια, βελτιώνοντας έτσι τα ποσοστά ίασης και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Μάθημα δύναμης και ελπίδας
«Το ταξίδι της πριγκίπισσας της Ουαλίας ξεπερνά την προσωπική της εμπειρία. Μπορεί να επηρεάσει θετικά τις πολιτικές δημόσιας υγείας, να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της έρευνας και να αλλάξει τη στάση της κοινωνίας απέναντι στον καρκίνο» τονίζει ο Δρ Stebbing για την απόφαση της Kate Middleton να μοιραστεί τη δική της διαδρομή και να αναδείξει έτσι τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, δίνοντας θάρρος και σε άλλους ανθρώπους να αναζητήσουν εγκαίρως ιατρική βοήθεια.
«Ενώ κάθε ταξίδι με τον καρκίνο είναι μοναδικό, με τις δικές του προκλήσεις και θριάμβους, η διαφάνεια της πριγκίπισσας μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και έμπνευση σε πολλούς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες» σχολιάζει. Η ιστορία της προσφέρει δείχνει πως η καλή έκβαση είναι εφικτή και, παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία της ολιστικής φροντίδας: πέρα από τις θεραπείες, η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάρρωση.
«Καθώς συνεχίζει την ανάρρωσή της και επιστρέφει σταδιακά στη δημόσια ζωή, η ιστορία της θα συνεχίσει να εμπνέει και να εκπαιδεύει, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση του καρκίνου και των επιπτώσεών του στους ασθενείς και την κοινωνία στο σύνολό της» καταλήγει ο ογκολόγος.
Χημειοθεραπείες: Ο παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους κρύβεται στο έντερο
Καρκίνος: Η θεραπεία που εξουδετερώνει τους όγκους χωρίς να πειράζει υγιείς ιστούς
Χημειοθεραπείες: Ο απλός τρόπος που μειώνει κατά 70% τις σωματικές παρενέργειες