Ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος σε παγκόσμια κλίμακα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Το ανησυχητικό είναι ότι στα ποσοστά αυτά προστίθενται πλέον όλο και νεότεροι άνθρωποι, κάτω των 50 που διαγιγνώσκονται με την πάθηση.
Η διαδρομή της νόσου φάνηκε ενθαρρυντική το 2019, όταν διαπιστώθηκε η σταθεροποίηση ή και μείωση των ποσοστών καρκίνου σε ηλικίες άνω των 50 σε χώρες υψηλού εισοδήματος με ανοδική τάση στα κρούσματα καρκίνου. Το γεγονός αυτό συνδέθηκε με την επιτυχή υλοποίηση προγραμμάτων συνήθους ελέγχου για την αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο.
Ωστόσο, η ίδια μελέτη αποκάλυψε το δεύτερο «πρόσωπό» της, όταν παρατηρήθηκε ασυνήθιστη αύξηση της ασθένειας σε άτομα κάτω των 50 σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν. Λόγου χάρη στη Νορβηγία, ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου σε νεαρή ηλικία ήταν 5 φορές υψηλότερος για κάποιον που γεννήθηκε το 1990 σε σύγκριση με κάποιον που γεννήθηκε το 1920.
Παράγοντες κινδύνου
Στις αιτίες ανόδου του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές τοποθετούν σωρεία παραγόντων που δρουν δυσμενώς με αθροιστικό τρόπο, όπως:
- μειωμένα επίπεδα ενασχόλησης με αθλητισμό
- διατροφή «φτωχή» σε φυτικές ίνες
- προτίμηση διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και συχνή κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος
- παχυσαρκία
- αλκοολισμός
- υπερβολικό κάπνισμα
Μια αλήθεια που οι περισσότεροι αμελούν είναι ότι πάνω από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου μπορούν να προληφθούν, όπως μας διαβεβαιώνει η Cancer Research UK. Βάσει μελετών, ο εδραιωμένος πλέον καθιστικός τρόπος ζωής που συμπορεύεται με μια διατροφή υψηλού θερμιδικού φορτίου, συμβάλλει στο συγκεκριμένο γενεαλογικό «ανάγλυφο». Έτσι η δυτικοποιημένη διατροφή άρχισε να κερδίζει ευρεία αποδοχή το 1970.
Ποια προβλήματα υγείας συνοδεύουν τον καρκίνο;
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι σήμερα δέκα φορές πιο συχνή στα παιδιά πέντε και 14 ετών από ό,τι στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι ερευνητές εξηγούν ότι πολλές από τις μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον, και ο ταχύρρυθμα αυξανόμενος διαβήτης τύπου 2 συνηγορεί στην ανάπτυξη του καρκίνου αυτού.
Τέλος, κρίσιμο ρόλο παίζει και η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου η οποία διαταράσσεται από τη διατροφή αυτή, διευκολύνοντας την ανάπτυξη των επιβλαβών μικροβίων. Ακριβέστερα μια μελέτη έδειξε ότι οι επιδράσεις του εντερικού μικροβιώματος στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου παίζουν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο στους νεότερους πληθυσμούς από ό,τι στους μεγαλύτερους. Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να αφορά και νεαρότερες ηλικίες.
Tα λαχταριστά τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τριών τύπων καρκίνου