Έχετε μια λιγούρα και σκέφτεστε να φάτε να σνακ. Τι να προτιμήσετε, κάτι υγιεινό ή κάτι …λιγότερο υγιεινό;
Γνωρίζετε, πως, μια φέτα γαλοπούλας θα μπορούσε να σας προσφέρει την ίδια ικανοποίηση με μία χούφτα πατατάκια;
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο αποτελεσματικό θρεπτικό συστατικό όχι μόνο για την ταχεία ικανοποίηση της πείνας σας αλλά επίσης και για να διατηρηθεί το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα, συγκριτικά με άλλες τροφές.
Αυτό εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνος για την πέψη της πρωτεΐνης και επίσης ικανότητά της να κρατά για περισσότερο χρόνο σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συνέπεια αυτού είναι να προλαμβάνονται οι λιγούρες, που συνήθως σας πιάνουν λίγο αφότου έχετε φάει για παράδειγμα ένα ντόνατ.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ο κορεσμός που προσφέρουν οι πρωτεΐνες συνεπάγονται πολλά περισσότερα. Εκτός από το πεπτικό σύστημα, στην ικανοποίηση που προσφέρει στον οργανισμό η πρωτεΐνη ρόλο καθοριστικό παίζει και ο εγκέφαλος. Υποδοχείς στην περιοχή που εγκεφάλου που ελέγχει το σωματικό βάρος ανταποκρίνονται άμεσα στα αμινοξέα συγκεκριμένων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη και στέλνουν το μήνυμα ότι το αίσθημα της πείνας έχει πια καλυφθεί.
Όλα τα παραπάνω είναι μέρος μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που ξεκινά όταν συγκεκριμένοι γευστικοί κάλυκες ενεργοποιούνται από τη νόστιμη γεύση της πρωτεΐνης, γνωστή ως ουμαμι ή πέμπτη γεύση (πέραν των τεσσάρων βασικών: γλυκό, αλμυρό, ξυνό και πικρό) που συνήθως αντιστοιχεί στη γεύση του γλουταμικού μονονάτριου. Δύο αμινοξέα συγκεκριμένα, πυροδοτούν τη γρήγορη απόκριση, η αργινίνη, η οποία δεν είναι ένα από τα εννέα βασικά αμινοξέα και η λυσίνη, η οποία είναι μια που δεν μπορεί να παράγει μόνο του το σώμα μας.
Κι ενώ συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι απαιτούνται 20 λεπτά από την ώρα που αρχίζουμε να τρώμε για να πάρει ο εγκέφαλος το μήνυμα του κορεσμού. Αλλά σχεδόν από τη στιγμή που δαγκώνουμε την πρώτη μπουκιά πρωτεΐνης, τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται τανυκύτταρα ξεκινούν να αντιδρούν.
Και για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, δεν είναι μόνο η γαλοπούλα που θα σας προσφέρει γευστική ικανοποίηση και κορεσμό. Τροφές πλούσιες σε αργινίνη και λυσίνη είναι επίσης το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το μοσχάρι, τα φασόλια και τα όσπρια.