Αδιάκοπη παραμένει η έρευνα για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ, σε μια προσπάθεια των ειδικών να ανακαλύψουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για μια ανίατη πάθηση, που εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαχρονικά δύσκολο εγχείρημα για ασθενείς και θεράποντες.
Όταν ο δρ. Alois Alzheimer αναγνώρισε για πρώτη φορά την ασθένεια το 1906, η διάγνωσή της γινόταν μόνο μέσω της μετά θάνατον εξέτασης εγκεφαλικού ιστού των ασθενών. Ο τρόπος με τον οποίο η ασθένεια εξελίσσεται στο ανθρώπινο σώμα είναι συχνά αργός και «ύπουλος», με τα πρώτα συμπτώματα να γίνονται αντιληπτά μετά από σημαντική εγκεφαλική βλάβη. Αυτός ο περιορισμός παραμένει, ακόμη και πάνω από έναν αιώνα αργότερα, με την επιστημονική κοινότητα να αναζητά απλούς και αξιόπιστους τρόπους για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.
Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα δημιουργούν ελπίδες για μια απλή, μη επεμβατική εξέταση αίματος, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry, αναδεικνύει δύο μόρια αίματος, που φαίνεται να σχετίζονται με την επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών. Αυτά τα δύο μόρια, λοιπόν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικούς βιοδείκτες για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Η πρωτοποριακή ανακάλυψη αποτελεί μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη, ειδικά για τις γυναίκες, που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πλήττονται από τη νόσο σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες.
Μια διαφωτιστική ματιά στους νέους βιοδείκτες
Οι ερευνητές εστίασαν, ειδικότερα, στα μόρια ακετυλο-L-καρνιτίνη και ελεύθερη καρνιτίνη, διαπιστώνοντας ότι τα μειωμένα επίπεδά τους στο αίμα αποτυπώνουν με σχετική ακρίβεια την επιδείνωση των γνωστικών συμπτωμάτων της νόσου. Η ακετυλο-L-καρνιτίνη και η ελεύθερη καρνιτίνη παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, λειτουργώντας ως «μετρητές καυσίμου» για τα μιτοχόνδρια – τους ενεργειακούς σταθμούς των νευρώνων. Η μείωση των επιπέδων τους σηματοδοτεί δυσλειτουργίες που οδηγούν στην εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 125 άτομα, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Οι γυναίκες με γνωστική εξασθένηση παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερης καρνιτίνης σε σύγκριση με υγιείς γυναίκες. Αυτή η πτώση των επιπέδων συνδεόταν με τη σοβαρότητα της νόσου. Εντυπωσιακό είναι ότι στους άνδρες παρατηρήθηκε μείωση μόνο στην ακετυλο-L-καρνιτίνη και όχι στην ελεύθερη καρνιτίνη, γεγονός που υποδεικνύει διαφορετικούς μηχανισμούς εξέλιξης της νόσου ανάμεσα στα δύο φύλα.
Ένας πιο απλός και ακριβής τρόπος διάγνωσης
Σήμερα, η διάγνωση της νόσου βασίζεται σε μεθόδους όπως οι οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις (spinal taps) ή οι απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου. Πρόκειται για μεθόδους που απαιτούν χρόνο, έχουν υψηλό κόστος και σημαντική δυσφορία για τους ασθενείς. Για το λόγο αυτό, η προοπτική μιας αιματολογικής εξέτασης είναι σίγουρα μια επαναστατική εξέλιξη. Όταν οι ερευνητές συνδύασαν τα επίπεδα των δύο μορίων με παραδοσιακούς βιοδείκτες του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η ακρίβεια της διάγνωσης αυξήθηκε στο εντυπωσιακό 93%. Αυτό το εύρημα υποδεικνύει ότι η αιματολογική εξέταση μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως εργαλείο πρώιμης ανίχνευσης, αλλά και ως μέθοδος παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου.
Γιατί οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο;
Η νέα μελέτη προσφέρει, επίσης, μια πιθανή εξήγηση στο γιατί η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει δυσανάλογα περισσότερες γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη μείωση της ελεύθερης καρνιτίνης, που φαίνεται να συνδέεται στενότερα με τη γυναικεία φυσιολογία και δημιουργεί νέες προοπτικές για στοχευμένες θεραπείες, που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές φύλου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Betty Bigio, «τα ευρήματά μας προσφέρουν την πιο ισχυρή έως τώρα απόδειξη ότι τα μειωμένα επίπεδα ακετυλο-L-καρνιτίνης και ελεύθερης καρνιτίνης μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και όσων κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν άνοια».
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν περιορίζονται μόνο στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεπάρκεια της ακετυλο-L-καρνιτίνης έχει συνδεθεί και με άλλες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και οι τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία. Επομένως, η περαιτέρω διερεύνηση αυτών των μοριακών οδών θα μπορούσε να αποκαλύψει νέες θεραπευτικές στρατηγικές για τη διαχείριση τόσο της νόσου Αλτσχάιμερ, όσο και άλλων ψυχιατρικών ή νευρολογικών καταστάσεων.
Παράλληλα, η πιθανή ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν στους μηχανισμούς παραγωγής αυτών των μορίων θα μπορούσε να επιτρέψει την παρέμβαση πριν από την εμφάνιση μόνιμων βλαβών.
Έρευνες ξεκινούν 4 Έλληνες επιστήμονες για νόσο Αλτσχάιμερ και παράλυση – 3 υποσχόμενα φάρμακα
Νόσος Αλτσχάιμερ: H αδιόρατη αλλαγή στην ομιλία που μαρτυρά τη φθορά του νου