Το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Έχοντας μεγάλη απήχηση ήδη από την αρχή του, ολοένα και περισσότεροι πολίτες 50-70 ετών παίρνουν από τα φαρμακεία τα ειδικά self tests που αποτελούν το πρώτο βήμα του δωρεάν προληπτικού ελέγχου.

Ο κ. Χρήστος Κοντοβουνήσιος, Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Imperial College of London, ήταν στην ομάδα σχεδιασμού του καινοτόμου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προγράμματος screening.

Μιλώντας στο ygeiamou.gr εξηγεί ακριβώς τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ξεκαθαρίζοντας ότι απευθύνεται σε ασυμπτωματικούς πολίτες. Τονίζει δε πως οι πολίτες που έχουν συμπτώματα σχετιζόμενα με το έντερο, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να συμβουλεύονται γαστρεντερολόγο.

Πρέπει ένα θετικό self test να πανικοβάλει τον χρήστη; Τι σημαίνει το θετικό και τι το αρνητικό τεστ; Τι ποσοστό θετικότητας έχουν τα τεστ που γίνονται στο σπίτι; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από κακοήθειες στο έντερο; Βοηθά η βελτίωση της διατροφής και η τακτική άσκησης;

Όλες οι απαντήσεις στο podcast που ακολουθεί:

 

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος παχέος εντέρου και Ε. coli: Μια εκρηκτική και επικίνδυνη σχέση – Το εμβόλιο που υπόσχεται να σώσει ζωές

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στους κάτω των 50 – Τι φταίει

Καρκίνος παχέος εντέρου: 67.000 πολίτες παρέλαβαν το self-test – Πόσα είναι τα θετικά δείγματα