Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα έμοιαζε το πρόσωπό σας με και χωρίς ενέσεις μπότοξ; Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει εμμονή με τις θεραπείες αντιγήρανσης και την εξωτερική εμφάνιση, θα μπορούσε εύκολα να μπει στον πειρασμό, ως μέρος της πρόσφατης μόδας των αισθητικών επεμβάσεων. Για να μη μείνετε με την απορία, μια μοναδική μελέτη δίνει ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα για το πώς οι «θαυματουργές» ενέσεις μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση του προσώπου.

Η μελέτη περίπτωσης, που συντάχθηκε από τον Δρα William Binder, πλαστικό χειρουργό του Μπέβερλι Χιλς, εξέτασε δύο πανομοιότυπες δίδυμες. Οι δύο γυναίκες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 20 χρόνια, με τη μία να κάνει ενέσεις μπότοξ δύο με τρεις φορές το χρόνο και την άλλη να αφήνει τη διαδικασία της φυσικής γήρανσης να κάνει τη δουλειά της. Η πορεία τους αποτυπώθηκε σε μια σειρά από φωτογραφίες, ξεκινώντας από το 2006, σε ηλικία 38 ετών. Εκείνη την εποχή, η μία από τις δίδυμες είχε υποβληθεί σε τουλάχιστον 26 ενέσεις μπότοξ από τα 21 της χρόνια, ενώ η άλλη είχε κάνει μόνο μερικές ενέσεις.

Oι δύο αδερφές το 2006 – Πηγή: DailyMail

Όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, η δίδυμη που έλαβε τις θεραπείες τακτικά είχε εμφανώς πιο λείο δέρμα με λιγότερο εμφανείς τις ρυτίδες στο πρόσωπό της. Την ίδια στιγμή, η αδερφή της είχε βαθύτερες ρυτίδες στο μέτωπο και πιο εμφανείς ρυτίδες έκφρασης στο λεγόμενο πόδι της χήνας, σε σύγκριση με τη δίδυμη που είχε υποβληθεί στις ενέσεις.

Oι δύο αδερφές το 2006 – Πηγή: DailyMail

Oι δύο αδερφές το 2006 – Πηγή: DailyMail

Στη συνέχεια, επανεξέτασαν τις δύο γυναίκες το 2012, σε ηλικία 44 ετών, με τη μια αδερφή να έχει ήδη υποβληθεί σε αρκετές ενέσεις μπότοξ για σχεδόν 20 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η γυναίκα που δε συνέχισε τις ενέσεις, είχε εμφανώς πιο πρησμένο πρόσωπο και πιο φαρδύ σαγόνι – αν και δεν είναι σαφές αν οι ενέσεις ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό.

Oι δύο αδερφές το 2012 – Πηγή: DailyMail

Oι δύο αδερφές το 2012 – Πηγή: DailyMail

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτό τον επανέλεγχο και οι δύο ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν σταθερά αντηλιακό, αποκλείοντας την πιθανότητα οι ρυτίδες να είχαν προκληθεί από τη μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, καμία από τις δύο δε χρησιμοποίησε ρετινόλη για τις ρυτίδες, ενώ ως επί το πλείστον ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κατοικώντας ωστόσο σε διαφορετικά μέρη του κόσμου με σημαντικά διαφορετικά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας: η δίδυμη με τις περισσότερες ρυτίδες και τις λιγότερες ενέσεις ζούσε στο Μόναχο, ενώ η άλλη στο Λος Άντζελες.

Ο Δρ William Binder, που παρουσίασε τη μελέτη, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα δεν οφείλεται μόνο στις ενέσεις. Όπως εξήγησε, «η μακροχρόνια θεραπεία με Botox μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού ρυτίδων, όχι μόνο επειδή εμποδίζει τη σύσπαση των μυών, αλλά ίσως και επειδή αλλάζει τη συμπεριφορά του ασθενούς. Με τον καιρό, οι ασθενείς μπορεί να συνηθίσουν να μη συσπούν τον συγκεκριμένο μυ, μαθαίνοντας να αποφεύγουν την κίνηση που προκαλεί ρυτίδες. Επιπλέον, η μείωση της πίεσης από τις χρόνιες μυϊκές συσπάσεις ίσως διευκολύνει την ανάπλαση του δέρματος».

Οι ρυτίδες σχηματίζονται όταν οι μύες του προσώπου συστέλλονται, ενώ η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης – που δίνουν δομή και ελαστικότητα στο δέρμα – μειώνεται με την ηλικία. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, ξηρό και χάνει τη δυνατότητα να επανέρχεται, οδηγώντας σε ρυτίδες.

Διαβάστε επίσης

Botox και Υαλουρονικό οξύ: Γιατί είναι κορυφαίες οι δύο θεραπείες αντιγήρανσης

Botox: Ποιοι γιατροί επιτρέπεται να κάνουν τις «μαγικές» ενέσεις

Αντιγήρανση: Η βιταμίνη που έχει ανάγκη το δέρμα μας καθημερινά