Μπορεί οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία να αποτελούν μια πραγματικότητα που δυσκολεύει προσωπικό και πολίτες, το επίπεδο ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, όμως, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και προσελκύει φιλόδοξους νέους.
Εδώ και τρία χρόνια, η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει καθιερώσει ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα για σπουδές Ιατρικής. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα σπουδών με το ελληνικό, με τους ίδιους καθηγητές και τα ίδια μαθήματα. Η διαφορά είναι ότι γίνεται στα αγγλικά, απευθύνεται σε ξένους φοιτητές και πραγματοποιείται σε διαφορετικές ώρες σε σχέση με το ελληνικό.
Προχθές το βράδυ οι φοιτητές του «Medical Degree» βρέθηκαν όλοι μαζί σε χριστουγεννιάτικη γιορτή, στην οποία παρευρέθηκε, επίσης, το ygeiamou.gr και συνομίλησε μαζί τους. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Νίκος Αρκαδόπουλος, το ξενόγλωσσο πρόγραμμα είναι στον τρίτο του χρόνο και σήμερα μετρά 120 φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. «Έχουμε αρκετούς φοιτητές από την Κύπρο, απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από ΗΠΑ, Καναδά, ασιατικές χώρες», σημειώνει στο ygeiamou.gr. Στην ερώτηση για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος την Αθήνα για να σπουδάσει Ιατρική, ο κ. Αρκαδόπουλος εξαίρει το επίπεδο των Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι είναι γνωστοί παγκοσμίως για τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. «Το ΕΚΠΑ είναι ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, η Ιατρική Σχολή ανάμεσα στις 100 καλύτερες του κόσμου. Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν καλή ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, με ασφάλεια στην Αθήνα και παίρνουν ένα πτυχίο που αναγνωρίζεται παντού», αναφέρει.
Ο 18χρονος Abdelrahman είναι από την Αίγυπτο και διανύει το πρώτο έτος των σπουδών του στην Ιατρική. «Κοιτούσα για πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επειδή θέλω να γίνω γιατρός. Θέλω όμως καλό υπόβαθρο. Διαβάζοντας την ιστορία της Ελλάδας και έχοντας δει το ξενόγλωσσο πρόγραμμα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενδιαφέρθηκα πολύ να σπουδάσω εδώ. Το ΕΚΠΑ είναι ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο, το ίδιο και οι Έλληνες γιατροί και επιστήμονες. Παρατηρώ, για παράδειγμα, εξαιρετικές ελληνικές επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά», σημειώνει στο ygeiamou.gr.
Ο Abdelrahman βρίσκει στην Αθήνα πολλά κοινά στοιχεία με την χώρα του. Ταυτόχρονα, όμως, και αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την Αίγυπτο. «Είναι πιο καθαρή και οργανωμένη πόλη. Μου ήταν πολύ εύκολο να εγκατασταθώ, οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Νιώθω σαν το σπίτι μου». Όσο για την ειδικότητα που θέλει, ακόμη δεν έχει αποφασίσει αλλά τον «τραβάει» η χειρουργική. Το σίγουρο είναι πως θεωρεί πρόκληση την εργασία σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί «βοηθούν όσους έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό», όπως λέει.
Η ιδέα διαμονής στην Αθήνα ήταν ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο για να κάνει αίτηση στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα ιατρικής του ΕΚΠΑ η 18χρονη Maya Arbad. Με μητέρα από την Ελλάδα και πατέρα από την Ιορδανία, η νεαρή φοιτήτρια δηλώνει ενθουσιασμένη με την ελληνική πρωτεύουσα. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τη δομή του προγράμματος, τα μαθήματα είναι στοχευμένα και οι καθηγητές προσπαθούν να μας δώσουν την εικόνα από το ελληνικό σύστημα υγείας που μπορεί να μην είναι … λαμπερό αλλά χρήσιμο για εμάς να γνωρίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Προσπαθώ να αποφασίσω ειδικότητα που θα ακολουθήσω. Μου αρέσουν η δερματολογία και η γυναικολογία που ξέρω ότι έχουν μεγάλες λίστες αναμονής στην Ελλάδα. Επίσης μου έχουν πει ότι η παιδιατρική ταιριάζει στον χαρακτήρα μου».
Το όνειρο της παιδιάτρου και δη στην Ελλάδα έχει η 27χρονη Χριστίνα Αγγελάκη. Γεννημένη από Έλληνες γονείς στον Καναδά και μεγαλωμένη εκεί, έχει πρώτο πτυχίο στη Δημόσια Υγεία. Η αναζήτηση σπουδών Ιατρικής στα αγγλικά την έκαναν να μάθει για το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του ΕΚΠΑ και η ιδέα μόνιμης μετακόμισης στην Ελλάδα ήταν υπεραρκετή για να τη φέρει στη χώρα μας. Η Χριστίνα είναι κατασταλαγμένη ότι θέλει να κάνει την ειδικότητά της στην Ελλάδα και να μείνει μόνιμα, δουλεύοντας ως παιδίατρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Medical Degree» είναι εξαετές, όπως ακριβώς και το ελληνικό πρόγραμμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ και τα δίδακτρα είναι 13.000 ευρώ το χρόνο. Για την εισαγωγή στο πρόγραμμα απαιτούνται κάποια κριτήρια και εξετάσεις των φοιτητών από τη χώρα προέλευσής τους.
Ηλίας Μόσιαλος: Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Νυστέρι» στα στρατιωτικά νοσοκομεία – Τα τραγικά λάθη, οι αλλαγές και το… κέντρο διερχομένων