Κρύο, βροχή και χιόνι περιλαμβάνουν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τον καιρό την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, για τα φετινά Χριστούγεννα προβλέπεται ότι ο καιρός θα είναι «όπως επιβάλλεται να είναι».
🎄🚙XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΠΩΣ “ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ” ΝΑ ΕΙΝΑΙ …
✅Οι βροχές στα πεδινά, τα χιόνια κυρίως στα ορεινά και η πτώση της θερμοκρασίας θα συνθέτουν τον καιρό των Χριστουγέννων. Μέχρι σήμερα ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των προγνώσεων των αριθμητικών μοντέλων. Στο βίντεο η… pic.twitter.com/PZHC7cEDZm— Theodoros Kolydas (@KolydasT) December 17, 2024
«Οι βροχές στα πεδινά, τα χιόνια κυρίως στα ορεινά και η πτώση της θερμοκρασίας θα συνθέτουν τον καιρό των Χριστουγέννων. Μέχρι σήμερα ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των προγνώσεων των αριθμητικών μοντέλων. Στο βίντεο η παραμονή Χριστουγέννων από 3 κύρια παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης», γράφει σε ανάρτησή του στο Χ.
Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις των υπόλοιπων μετεωρολόγων, εκτιμώντας ότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα πλήξουν τη χώρα, κυρίως την περίοδο από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον τις 28, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δε χρειάζεται μόνο προσοχή στις μετακινήσεις μας αλλά και στην κατάσταση της υγείας μας. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο κίνδυνος για την καρδιά
Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ήδη προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικές παθήσεις, θεωρούνται πιο ευάλωτοι στο κρύο. Επίσης, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο πιθανά τους ψυχρότερους μήνες, επειδή το κρύο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, που είναι βασικές αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο ή σε μόνιμες βλάβες, όπως παράλυση, απώλεια μνήμης και δυσκολία στην επικοινωνία.
Έρευνες δείχνουν ότι καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια γίνονται πιο συχνά σε ψυχρές περιόδους, ειδικά όταν διαρκούν τέσσερις ή περισσότερες μέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα, για να κρατήσει τη ζεστασιά του, περιορίζει τα αγγεία στο δέρμα και στα άκρα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Παράλληλα, το αίμα γίνεται πιο πηχτό, καθώς το σώμα παράγει περισσότερα αιμοπετάλια για να προστατευτεί από το κρύο. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση για να προστατευτούν τα ζωτικά όργανα και να μείνει η θερμοκρασία στους 37°C. Ωστόσο, όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα κινδυνεύουν περισσότερο.
Δεν είναι, όμως, απαραίτητο να πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία για να αυξηθούν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology, μελέτησε περίπου 1.700 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο μεταξύ 2003 και 2010 στην πόλη της Ιένας στη Γερμανία. Διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία έπεφτε κατά 2,9 C, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 11% τις επόμενες δύο ημέρες. Όταν εξέτασαν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 30% δύο ημέρες μετά την πτώση της θερμοκρασίας.
Το Βρετανικό Ίδρυμα για την καρδιά συνιστά να παραμένετε ζεστοί φορώντας πολλά στρώματα, όταν βγαίνετε έξω, και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους όταν έχει πέσει κατά πολύ η θερμοκρασία.
Χειμώνας: Τέσσερα προβλήματα υγείας που «ξυπνά» το κρύο
Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες
Κρύο: Τα θετικά και τα αρνητικά του για τον οργανισμό μας