Καθώς η εποχή των κρυολογημάτων και της γρίπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, η συζήτηση γύρω από τη σημασία των βιταμινών στην πρόληψη και τη διαχείριση λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της σωστής διατροφής αποτελεί βασικό πυλώνα προστασίας από τις συχνές ιώσεις. Οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ίσως η πιο γνωστή για την ανοσοπροστατευτική της δράση. Βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Καλές πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι φράουλες και το μπρόκολο.

Βιταμίνη D

Η «βιταμίνη του ήλιου» έχει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όταν η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη, η λήψη βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων ή τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα ενισχυμένα δημητριακά μπορεί να είναι κρίσιμη.

Βιταμίνη Α

Σημαντική για την υγεία του επιθηλιακού ιστού που καλύπτει τις αναπνευστικές οδούς, η βιταμίνη Α συμβάλλει στη δημιουργία ενός πρώτου φραγμού έναντι των λοιμώξεων. Βρίσκεται σε τροφές όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά και τα καρότα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες Β6, Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 ενισχύουν την παραγωγή και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές όπως τα πουλερικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν εξαιρετικές πηγές.

Βιταμίνη Ε

Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι φλεγμονές. Είναι άφθονη στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια.

Ενώ οι βιταμίνες είναι απαραίτητες, η υπερβολική λήψη τους μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Τα συμπληρώματα συνιστώνται μόνο όταν υπάρχει επιβεβαιωμένη έλλειψη ή σε ειδικές περιπτώσεις, όπως εγκυμοσύνη, ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες ασθένειες. Η λήψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μέσω των συμπληρωμάτων, για ορισμένα άτομα και κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να είναι κατάλληλη ή/και απαραίτητη πάντα υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των ειδικών.

Η κατάλληλη διατροφή, επομένως, διαδραματίζει αθροιστικό ρόλο στην πρόληψη και τη συνολική συντήρηση της υγείας και της ευεξίας των απαιτήσεων της σύγχρονης ζωής. Με κάποιες εξαιρέσεις, τα διατροφικά συμπληρώματα συνήθως δεν είναι απαραίτητα για ένα υγιή οργανισμό που είναι σε θέση και πρόθυμος να ακολουθήσει μια ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα, μέσω υγειών διατροφικών επιλογών.

Εκτός από τις βιταμίνες, η γενικότερη υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη λοιμώξεων. Μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος και η αποφυγή του καπνίσματος είναι καθοριστικής σημασίας. Η φροντίδα του οργανισμού μέσω σωστής διατροφής και τρόπου ζωής αποτελεί την καλύτερη άμυνα ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μην καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής ή βιταμινούχα σκευάσματα πριν συμβουλευτείτε τον ειδικό. Επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, αλλά πάντα με γνώση και ασφάλεια!

Διαβάστε επίσης:

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και εισπνεύστε τις βιταμίνες που χρειάζεστε – Ναι γίνεται! 

Πολυβιταμίνες: Η καθημερινή λήψη τους μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Έρευνα απαντά 

Ιώσεις: Πειραματικό φάρμακο μειώνει πάνω από 50% τη μεταδοτικότητα της γρίπης