Είναι η συσκευή που κατέκτησε μια θέση στην κουζίνα κάθε πολυάσχολου εργένη και πολυμελών οικογενειών, λόγω της εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος στο μαγείρεμα. Η φριτέζα αέρος ή αλλιώς air fryer ψήνει σε ελάχιστο χρόνο, προσφέροντας μεν παρόμοια υφή και γεύση με τα τηγανητά, μαγειρεύοντας δε στον αέρα, με λιγότερο λάδι και ακόμα πιο υγιεινά από το τηγάνι. Νεότερη μελέτη συμπεραίνει ακόμα ένα σημαντικό όφελος που μάλλον δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι πρότινος.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένες συσκευές παράγουν ένα ελάχιστο κλάσμα της ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το τηγάνι και το βαθύ τηγάνισμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν περισσότερο από το 80% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, οπότε οι επιπτώσεις των ρύπων εσωτερικών χώρων, οι οποίες περιλαμβάνουν μια σειρά από οξεία συμπτώματα και χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, νευροεκφυλιστικές και αναπνευστικές παθήσεις, αποτελούν μείζον θέμα για την υγεία.
Το μαγείρεμα αποτελεί βασική πηγή αυτής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους και, ενώ έχουν γίνει πολλές έρευνες για να δείξουν την ενεργειακή αποδοτικότητα που προσφέρει το τηγάνισμα στον αέρα, λιγότερα είναι γνωστά για τα περιβαλλοντικά οφέλη. Γι’ αυτό, ερευνητές από τη Σχολή Γεωγραφίας, Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, χρησιμοποίησαν μια ερευνητική κουζίνα στην πανεπιστημιούπολη για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των εργαστηριακών πειραμάτων σε θαλάμους μέτρησης της ρύπανσης από διάφορες μεθόδους μαγειρέματος και των λιγότερο καλά ελεγχόμενων δοκιμών σε οικιακές κουζίνες.
Ποιος τρόπος είναι πιο φιλικός στο περιβάλλον;
Στα πειράματά τους, οι ερευνητές μαγείρεψαν στήθος κοτόπουλου χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικές μεθόδους: τηγάνισμα σε απλό τηγάνι, τηγάνισμα σε γουοκ σε πολύ δυνατή φωτιά με ελάχιστο λάδι (stir-frying), τηγάνισμα σε φριτέζα με πολύ λάδι, βράσιμο και τηγάνισμα στον αέρα. Όσο μαγείρευαν, μέτρησαν τα επίπεδα των σωματιδίων και των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που εκπέμπονται από κάθε μέθοδο.
Σε ό,τι αφορούσε τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τις ανώτατες συγκεντρώσεις τους σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Όπως παρατήρησαν, για το τηγάνισμα σε τηγάνι η ανώτατη συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων ήταν 92,9, για το stir-frying 26,7, για το τηγάνισμα σε φριτέζα 7,7, για το βράσιμο 0,7 και για το τηγάνισμα στον αέρα 0,6.
Σε ό,τι αφορούσε τις VOCs, οι μετρήσεις έγιναν σε μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) και με βάση τα αποτελέσματα ακολουθήθηκε σε γενικό πλαίσιο η σειρά που είχε προκύψει και από την ανάλυση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Συνεπώς, το τηγάνισμα σε τηγάνι φάνηκε να εκλύει 260 ppb πτητικών οργανικών ενώσεων, ενώ το τηγάνισμα σε φριτέζα 230 ppb, το stir-frying 110 ppb, το βράσιμο 30 ppb και το τηγάνισμα στον αέρα 20 ppb.
Σημαντικό ρόλο, όμως, στην περιβαλλοντική επιβάρυνση παίζουν και η ποσότητα του λαδιού και η θερμοκρασία: «Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα ρύπανσης από το μαγείρεμα παράλληλα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, όπως η ποσότητα του χρησιμοποιούμενου λαδιού και η θερμοκρασία της κουζίνας. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η βελτίωση του εξαερισμού στις κουζίνες με το άνοιγμα των παραθύρων ή τη χρήση απορροφητήρων, θα βοηθήσει στη διασπορά των ρυπογόνων σωματιδίων και στη μείωση της προσωπικής έκθεσης» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Δρ Christian Pfrang.
Οι ερευνητές δεν έμειναν, όμως, εκεί καθώς συνέχισαν να μετρούν τη ρύπανση μετά το τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος. Αυτό που κατέγραψαν ήταν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ρύπων στην κουζίνα για πολύ περισσότερο από μία ώρα μετά το μαγείρεμα του φαγητού, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία μαγειρέματος διήρκεσε μόνο περίπου 10 λεπτά.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα σωματίδια θα παραμείνουν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το τέλος του μαγειρέματος, οπότε η συνέχιση του εξαερισμού ή η διατήρηση των απορροφητήρων αναμμένων για κάποιο χρονικό διάστημα θα βοηθήσει πραγματικά να αποφευχθεί η συσσώρευση αυτής της ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους και να μειωθεί η πιθανότητα μεταφοράς και κατανομής των ρύπων σε όλο το σπίτι με τις σχετικές υψηλότερες προσωπικές εκθέσεις» κατέληξε ο καθηγητής.
Τηγάνισμα στο ίδιο λάδι; Έρευνα αποκαλύπτει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία
Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ξαναμαγειρεμένο λάδι
Σας αρέσει η μπριζόλα σας μέτρια ψημένη; Προσοχή, αυτή η νόσος σας απειλεί