Τα ινομυώματα είναι συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα ινομυώματα προκαλούν υπογονιμότητα;
Πολλές γυναίκες με ινομυώματα, συλλαμβάνουν, κυοφορούν και γεννούν χωρίς πρόβλημα. Πρόκειται, όμως, για μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα σε τρεις περιπτώσεις: όταν τα ινομυώματα είναι μεγάλα και μετατοπίζουν τις ωοθήκες, όταν είναι κοντά στη μητρική κοιλότητα και την παραμορφώνοουν και όταν μεγαλώνουν κοντά στην περιοχή όπου η σάλπιγγα εισέρχεται στη μήτρα, αποφράζοντάς την.
Πρέπει πάντα να αφαιρούνται;
Όταν τα ινομυώματα είναι ασυμπτωματικά, συνήθως δεν τα πειράζουμε. Όταν εμποδίζουν τη σύλληψη όμως, τα αφαιρούμε χειρουργικά και η επέμβαση ονομάζεται ινομυωματεκτομή.
«Κόβουμε τη μήτρα, όπως ακριβώς θα ανοίγαμε ένα ροδάκινο για να αφαιρέσουμε το κουκούτσι προσέχοντας να μη χαλάσουμε το φρούτο. Στη συνέχεια κλείνουμε την κοιλότητα με αιμοστατικά ράμματα», εξηγεί με απλά λόγια ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, κ. Ιάκωβος Σούσης.
Ανάλογα με τη θέση του ινομυώματος, η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά, λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά.
Σπάνια χρειάζεται μετάγγιση μετά την επέμβαση. Μετά από ινομυωματεκτομή, το προσδοκώμενο ποσοστό σύλληψης από γυναίκες κάτω των 35 ετών είναι το 65% και 35% για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
* Πηγή: Έκδοση «Γίνε Γονιός – Υπογονιμότητα: Αιτία, Διάγνωση, Θεραπείες, Ποσοστά Επιτυχίας» του Ιάκωβου Σούση, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου MSC, FRCOG