Ποιος είναι ο «ήχος» της άνοιας; Θα μπορούσαμε να τον ακούσουμε; Αυτό αναρωτήθηκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο École de technologie supérieure (ÉTS) και και το Πανεπιστήμιο Dartmouth και ανέπτυξαν μια τεχνολογία, η οποία όμως δεν αξιολογεί έναν οποιονδήποτε ήχο.

Ειδικότερα, δημιούργησαν μια τεχνολογία που ανιχνεύει τους λεπτούς ήχους που παράγονται από την κίνηση των ματιών μέσα στα αυτιά μας – ήχους που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πρώιμα σημάδια γνωστικής εξασθένησης. Η συσκευή που δημιούργησαν είναι μια μορφή μικροφώνου στο αυτί που μπορεί να λαμβάνει μικρές κινήσεις του προσώπου και των ματιών όπως αυτές.

«Οι κινήσεις των ματιών είναι συναρπαστικές, καθώς είναι μερικές από τις πιο γρήγορες και ακριβείς κινήσεις στο ανθρώπινο σώμα, επομένως βασίζονται τόσο σε εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες όσο και στη γνωστική λειτουργία», σημειώνει ο ερευνητής Arian Shamei. Όταν τα μάτια μας κινούνται, δημιουργούν μικροσκοπικές δονήσεις στα τύμπανά μας, τις οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν τα ευαίσθητα αυτά μικρόφωνα.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 187η συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής επικεντρώνεται στις ακούσιες κινήσεις των ματιών που ονομάζονται σακκαδικές – τις γρήγορες κινήσεις που κάνουν τα μάτια μας καθώς σαρώνουμε το περιβάλλον γύρω μας. Στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, οι κινήσεις αυτές είναι πιο αργές και λιγότερο ακριβείς, παρέχοντας ενδεχομένως ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου. Ενώ παραδοσιακά για την ανίχνευση αυτών των αλλαγών απαιτούνταν ακριβός εξοπλισμός παρακολούθησης των ματιών, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η λύση που προτείνουν είναι πολύ πιο απλή.

«Χρησιμοποιούμε μια συσκευή, ένα εξειδικευμένο ακουστικό», ανέφερε η ερευνήτρια Miriam Boutros. «Πρόκειται για ένα ακουστικό με μικρόφωνα μέσα στο αυτί που συλλαμβάνει φυσιολογικά σήματα από το σώμα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αλγορίθμους παρακολούθησης της υγείας για ακουστικά, ικανά για συνεχή, μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών» εξήγησε.

Η διαδικασία της έρευνας

Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει επί του παρόντος το ακουστικό σε μια ομάδα 35 ασθενών με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση και 35 αντίστοιχων συμμετεχόντων χωρίς γνωστική εξασθένηση. Μόλις η ομάδα επιβεβαιώσει την ακρίβεια της ακουστικής συσκευής, ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο σε μη διαγνωσμένα άτομα, ιδανικά νωρίτερα από ό,τι είναι δυνατό με τις τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική, θέλουν επίσης να διερευνήσουν τη χρήση της για την πρόβλεψη άλλων νευρολογικών παθήσεων σε πρώιμο στάδιο.

Συνολικά, οι ερευνητές οραματίζονται ένα μέλλον όπου αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε καθημερινές συσκευές όπως ασύρματα ακουστικά, παρέχοντας συνεχή, μη επεμβατική παρακολούθηση για πρώιμα σημάδια νευρολογικών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ξυπνάτε τη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε; Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο άνοιας

Οι επτά υγιεινές συνήθειες της μέσης ηλικίας που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Απίστευτο: Τα καθαρτικά διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας – Τι έδειξε η έρευνα