Γεγονός και αυταπόδεικτη αλήθεια ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Τι είναι, όμως, αυτό που αναζητούμε τελικά στις ψηφιακές πλατφόρμες; Τα νέα των άλλων, πράγματα να αγοράσουμε ή μήπως τον ίδιο μας τον εαυτό; Πολλοί χρήστες φαίνεται να περνούν χρόνο κοιτώντας τα δικά τους προφίλ. Αυτή η συμπεριφορά αυτοπαρατήρησης αποτελεί ένα φυσικό ανθρώπινο ένστικτο, που έχει τις ρίζες του στην επιθυμία μας για αυτογνωσία, επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Eloise Skinner. Ανέκαθεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι. «Προσπαθώντας να απαντήσουμε στο «ποιος είμαι», συχνά στρεφόμαστε στις αντανακλάσεις των άλλων», λέει η ειδικός. Οταν η άμεση ανατροφοδότηση δεν είναι διαθέσιμη, κοιτάμε τα προφίλ μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι βλέπουν οι άλλοι σε εμάς.
Η ψυχολόγος Zoe Mallet προσθέτει ότι η ανάγκη μας για κοινωνική αποδοχή είναι εξελικτική. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν αυτή την ανάγκη, προσφέροντας μια πλατφόρμα επικύρωσης.
Κι ενώ η αυτοπαρατήρηση είναι ακίνδυνη για πολλούς, ενδέχεται να εξελιχθεί σε ανασφάλεια ή τελειομανία. Για πολλούς κάθε like ή σχόλιο ισοδυναμεί με μια δόση ντοπαμίνης! Η σύγκριση του εαυτού μας με άλλους στο Διαδίκτυο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ανεπάρκειας.
Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους εφήβους, με την υπερβολική χρήση των ψηφιακών πλατφορμών να απειλεί ευθέως την ψυχική τους υγεία με άγχος και κατάθλιψη. Ολο και περισσότεροι νέοι περνούν καθημερινά ώρες στο Διαδίκτυο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις στην εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση είναι σημαντικές.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ναρκισσισμού
Πόσους φίλους έχετε στα social media; Δείτε τι αποκαλύπτει αυτό για την ευτυχία σας
Το θέμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou #12 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 27 Oκτωβρίου.