Το νομοσχέδιο για την Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, που συζητείται και σήμερα στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί, φέρνει τρεις βασικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) : την αύξηση των Προσωπικών Γιατρών, την καθιέρωση του δωρεάν Προσωπικού Παιδιάτρου και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές.
Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ενισχύσει το οικοδόμημα της ΠΦΥ από το 2022, καθώς τότε με τον σχετικό νόμο θέσπισε τον Προσωπικό Γιατρό για τον πληθυσμό. Έχοντας εντοπίσει πλέον τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία, επικεντρώνεται τώρα σε περιοχές όπου οι πολίτες δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε Προσωπικό Γιατρό λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας, όπως η Αττική και η Μακεδονία. Η ίδρυση οκτώ νέων Κέντρων Υγείας στην επικράτεια σε συνεργασία με Ιατρικές Σχολές αναμένεται να ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αλλά και να θέσει τις βάσεις για την εκπαίδευση νέων γιατρών με έμφαση στην ΠΦΥ.
Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί τον κύριο στόχο του Υπουργείου, με το χρονοδιάγραμμα να θέτει ως πρώτο ορόσημο το τέλος του 2025, όπου στοχεύεται κάλυψη του 75% των πολιτών, έναντι του σημερινού 50%.
Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο σύστημα 5.075.240 πολίτες και 3.557 γιατροί, προερχόμενοι σε ποσοστό 60% από το δημόσιο σύστημα υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει την προσθήκη 2.500 επιπλέον Προσωπικών Γιατρών στη δεξαμενή των Γιατρών της ΠΦΥ έως το τέλος του 2025.
Αυτή η αύξηση θα επιτευχθεί κυρίως με την ένταξη αγροτικών γιατρών αλλά και ιδιωτών παθολόγων ή γενικών γιατρών. Ειδικότερα, οι νέοι γιατροί θα παρέχουν υποχρεωτικά υπηρεσίες και ως Αγροτικοί Γιατροί όσο και ως Προσωπικοί Γιατροί στην περιοχή τους.
Η επιλογή των πολιτών
Σε μία προσπάθεια να αντιστοιχισθεί κάθε πολίτης με τον Προσωπικό του Γιατρό δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν και να δηλώνουν τον ιδιώτη γιατρό τους ως Προσωπικό Γιατρό, αναλαμβάνοντας και τη σχετική δαπάνη ιδιωτικά.
Μέχρι τώρα οι πολίτες έπρεπε να επιλέγουν από μία συγκεκριμένη δεξαμενή Προσωπικών Γιατρών στην οποία περιλαμβάνονταν όλοι οι Παθολόγοι του συστήματος δημόσιας υγείας καθώς και οι ιδιώτες που το επιθυμούσαν και προχωρούσαν στην σχετική εγγραφή. Η επίσκεψη των πολιτών στους ιδιώτες γιατρούς που είχαν ενταχθεί στη δεξαμενή των Προσωπικών Γιατρών είναι δωρεάν – τη δαπάνη καλύπτει το υπουργείο Υγείας.
Πλέον, ακόμη και ιδιώτες γιατροί, που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να εξυπηρετούν πέραν του αριθμού των πολιτών που έχουν ήδη, έως και 500 επιπλέον πολίτες ως Προσωπικοί Γιατροί λαμβάνοντας αμοιβή ανάλογη των παρεχόμενων υπηρεσιών τους από τους πολίτες.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προωθεί την ενίσχυση ειδικοτήτων ζωτικής σημασίας για την ΠΦΥ, όπως η Γενική Ιατρική και η Παθολογία, οι οποίες δεν επιλέγονται πλέον από πολλούς νέους ιατρούς. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο θα παρέχει οικονομικά κίνητρα από το 2025, συνολικού ύψους 40.000 ευρώ, για τους νέους γιατρούς που επιλέγουν αυτές τις ειδικότητες ( η οικονομική ενίσχυση θα δίδεται σε δύο χρονικές φάσεις για να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση της ιατρικής ειδικότητας από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς).
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή αφορά την καθιέρωση του Προσωπικού Παιδιάτρου, που θα εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση για 530.000 παιδιά σε υπηρεσίες παιδιατρικής φροντίδας. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός δικτύου Τηλεϊατρικής, με σταθμούς σε όλα τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, παρέχοντας 24ωρη κατ’ οίκον νοσηλεία για τους πολίτες σε όλη τη χώρα.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις επιδιώκουν μια ολιστική προσέγγιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με ζητούμενο την πρόσβαση των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως περιοχής και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – Πώς γίνονται οι εγγραφές
Προσωπικός Γιατρός: Ενημερωτική συνάντηση Αγαπηδάκη με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Πού υστερεί η Ελλάδα – Πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η ΠΦΥ