Για τα μυστήρια του νου, αλλά και τις εξελίξεις που αναμένονται στο πεδίο των νέων φαρμάκων μιλάει στο vidcast του ygeiamou η κυρία Χριστίνα Δάλλα φαρμακολόγος, νευροεπιστήμονας, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κυρία Δάλλα είναι ακόμη Πρόεδρος της Μεσογειακής Εταιρείας Νευροεπιστημών και του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο.
Είναι λοιπόν η πλέον κατάλληλη επιστήμονας για να εξερευνήσει μαζί μας τα άδυτα του εγκεφάλου. Επίσης είναι μια επιστήμονας που τη γοητεύει η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά ασχολείται και με το φύλο. Επομένως η συζήτησή μας ξεκινά με τις διαφορές ανάμεσα στον ανδρικό και το γυναικείο εγκέφαλο με ό,τι αυτές σημαίνουν για τη βιολογία του καθενός αλλά και τον τρόπο που οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν την απόκριση στην λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή.
«Σε ερευνητικό επίπεδο υπάρχουν διαφορές φύλου, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα φάρμακα που λαμβάνονται» μας πληροφορεί η κυρία Δάλλα.
Σύντομα η συζήτηση μεταπηδά στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στον τομέα αναζήτησης νέων φαρμάκων τόσο στο πεδίο της αντιμετώπισης της κατάθλιψης, όσο και σοβαρών νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον. «Χρειαζόμαστε αντικαταθλπτικά φάρμακα που να δρουν πιο γρήγορα από αυτά έχουμε τώρα στη διάθεσή μας τα οποία μπορεί να χρειαστούν κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες για να δράσουν. Χρειαζόμαστε φάρμακα πιο γρήγορης δράσης μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες» εξηγεί η κυρία Δάλλα.Παράλληλα μας ενημερώνει για τις έρευνες αναφορικά με την ψιλοκυβίνη, ουσία προερχόμενη από τα μαγικά μανιτάρια που δείχνουν προς την κατεύθυνση ενός υποσχόμενου αντικαταθλιπτικού και οι οποίες αναμένεται να γίνουν και στη χώρα μας.
Στο κοντινό μέλλον το τοπίο στη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον θα αλλάξει; Στο ερώτημα αυτό η κυρία Δάλλα εξέφρασε την απογοήτευσή της αναφορικά με την ταχύτημα με την οποία αναμένεται να έχουμε νέα αποτελεσματικά φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη διάθεσή μας. «Φοβάμαι ότι στο κοντινό μέλλον δεν θα έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα» είπε και εξήγησε ότι «παρότι γίνονται έρευνες, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά». Στο πεδίο της νόσου Πάρκινσον τα αποτελέσματα πάντως είναι πιο ελπιδοφόρα όπως εξήγησε η ειδικός φέρνοντας το παράδειγμα της ήδη εφαρμοζόμενης Deep Brain Stimulation θεραπείας η οποία εφαρμόζεται και στη χώρα μας για τη βελτίωση των προβλημάτων κινητικότητας, αλλά και του τρόμου των ασθενών.
Η κυρία Δάλλα μίλησε ακόμη για την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι νευροεπιστήμες με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ μας ενημέρωσε για μια πλειάδα φαρμακευτικών φυτών της χώρας μας πολλά εκ των οποίων μελετώνται ήδη στο εργαστήριο, ως προς τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από το μελισσόχορτο και το φασκόμηλο, μέχρι τη μέντα και την ελιά, αλλά και τα πλάσματα του βυθού όπως τα κορράλια και την κάναβη που ήδη χορηγείται θεραπευτικά, η καθηγήτρια φαρμακολογίας εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τον πλούτο της ελληνικής φύσης, αλλά και ευρύτερα της Μεσογείου που συνεχίζει να τροφοδοτεί με φάρμακα την φαρμακευτική φαρέτρα.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση στο vidcast