«Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια κλινική μελέτη έχουν καλύτερη πορεία όσον αφορά την υγεία τους μετέπειτα. Επομένως μη φοβάστε τη συμμετοχή σας σε μια κλινική μελέτη» ήταν το μήνυμα για την αξία των κλινικών μελετών στους πάσχοντες από Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 που έστειλε η κυρία Χρυσάνθη Σαρδέλη μαιευτήρας – γυναικολόγος , Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην αναπαραγωγική τοξικολογία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ στο πλαίσιο του 2ου Diabetes Empowerment Forum που διοργανώθηκε στις 8-10/11 στους Δελφούς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).Η κυρία Σαρδέλη εξήγησε στους συνέδρους – μέλη συλλόγων διαβήτη από όλη την Ελλάδα, τι είναι οι κλινικές μελέτες, το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις μεταξύ τους διαφορές (π.χ. οι λεπτές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε μια κλινική μελέτη και μια κλινική δοκιμή), αλλά και τους στόχους τους.

«Ο στόχος των κλινικών μελετών είναι να αποδειχθεί κατά 40% ότι το φάρμακο είναι ασφαλές, κατά 40% αποτελεσματικό, αλλά και ότι είναι εύκολο στη χρήση και οικονομικά βιώσιμο» εξήγησε στην ομιλία της με στόχο την ενημέρωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 για τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι κλινικές μελέτες, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η συμμετοχή τους σε αυτές, εφόσον πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια, μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά ωφέλιμη για την υγεία τους και να τους οδηγήσει σε καλύτερη, καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση της γλυκοζυλιωμένης και του σακχάρου τους συνολικά.

Επεσήμανε δε ότι συχνά οι ασθενείς που δηλώνουν συμμετοχή σε μια μελέτη το κάνουν επειδή αισθάνονται ότι θα λάβουν μεγαλύτερη φροντίδα. «Αισθάνομαι ότι θα με προσέξουν περισσότερο» λένε συχνά όσοι παίρνουν μέρος σε κλινικές μελέτες σύμφωνα με την κυρία Σαρδέλη κάτι το οποίο ωστόσο, όπως επεσήμανε και η ίδια αν και είναι απόλυτα αληθές, δεν θα έπρεπε να είναι κίνητρο συμμετοχής σε κλινικές μελέτες υπό την έννοια ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να λειτουργεί υποδειγματικά και να παρέχει ούτως ή άλλως σε κάθε ασθενή την φροντίδα που έχει ανάγκη και του αξίζει.

Το 2ο Diabetes Empowerment Forum του ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των πασχόντων, την προώθηση της έρευνας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσο στο επίπεδο της καθημερινής διαχείρισης της νόσου τους και της χρήσης πιστοποιημένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για αυτό το σκοπό, όσο και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αντιμετώπισης από τα κέντρα διαχείρισης της νόσου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, αλλά και των ανθρώπων που προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους από το σύνολο του υγειονομικού φάσματος.

Το φετινό Forum διεξήχθη με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα διαβήτη που εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου και επικέντρωσε το ενδιαφέρον στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους, στοχεύοντας στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου καθώς και στην πρόληψη των επιπλοκών της, οι οποίες «γεννούν» ανησυχίες και προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία.

2η Πανελλαδική μελέτη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κύριο Χρήστο Δαραμήλα τα αποτελέσματα της 2ης Πανελλαδικής μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα: «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας».

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια του Forum ανέδειξαν την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που λαμβάνει κάθε χρόνο κατ’ αποκλειστικότητα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των πασχόντων από Σ.Δ. στην Ελλάδα, αγγίζει πλέον το 1.242.340 και είναι αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Οπως εξήγησε ο κύριος Δαραμήλας αναλύοντας τα δεδομένα της έρευνας, η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ89 Β΄/16-01-2023, Προσθήκη Παραρτήματος 1 στο άρθρο 47) και η ενεργοποίηση της εφαρμογής του το Νοέμβριο του 2023 , με αναδρομική ισχύ, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον Σ.Δ.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των εν λόγω προϊόντων για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, εξαιτίας της αναδρομικότητας του ΦΕΚ, έχει αναγκάσει αρκετούς πάσχοντες να προβαίνουν στην αγορά τους από το φαρμακείο, ζημιώνοντας τους οικονομικά.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτει η μελέτη είναι το γεγονός ότι το 50% των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, δηλώνει ότι κατά την εκτέλεση της συνταγής του, πληρώνει στο φαρμακείο για τα αναλώσιμα υλικά του μη προβλεπόμενη συμμετοχή – παράνομη σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ –  από 10 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Κλινικές μελέτες

Πέρα από τα ευρήματα της μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα μεγάλο μέρος του Diabetes Forum επικεντρώθηκε στην καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πασχόντων από Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 σχετικά με τις κλινικές μελέτες, την ασφάλειά τους, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων σε αυτές σε μία προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι χάρη στη συμμετοχή σε έρευνες μπορεί να προχωρήσει η επιστήμη και να υπάρξουν καλύτερα και πιο εξελιγμένα θεραπευτικά σχήματα για τους πάσχοντες.

«Από τις κλινικές μελέτες προκύπτουν οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας» εξήγησε η κυρία Ευαγγελία Κοράκη πρόεδρος Hellenic Association of CROs HACRO, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος CORONIS Research. Τα οφέλη για τους ασθενείς συνίστανται σε: άμεση πρόσβαση σε κλινικές θεραπείες, συστηματική ιατρική παρακολούθηση, εξατομικευμενη φροντίδα, συνεισφορά σε γνώση και μελλοντικές θεραπείες και συνολικά πιο ενδυναμωμένους ασθενείς. Για το σύστημα υγείας σύμφωνα με την κυρία Κοράκη τα οφέλη συνίστανται σε μείωση του κόστους θεραπείας, επιτάχυνση των εισαγωγών νέων φαρμάκων, αύξηση της γνώσης, προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και στη μείωση του μακροχρόνιου κόστους της θεραπείας.

«Τα κλινικά πρωτόκολλα που έρχονται στη χώρα μας είναι ένα μεγάλο βήμα που μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς» συμφώνησε ο κύριος Χρήστος Δαραμήλας πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Ανακοίνωσε μάλιστα την πρόσφατη συνεργασία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή και υλοποίηση ενός ακόμη πρωτοκόλλου – εκπαιδευτικής και όχι θεραπευτικής φύσης – όπου με τη βοήθεια μιας εφαρμογής θα είναι εφικτή η αναγνώριση, αλλά και φροντίδα των ανθρώπων σε λιποθυμική κατάσταση λόγω γλυκαιμικού σοκ.

Ο κύριος Δαραμήλας τόνισε ακόμη ότι «χρησιμοποιούμε (τα άτομα με διαβήτη) προϊόντα και λαμβάνουμε υπηρεσίες που δεν είναι πιστοποιημένες και θέλουμε αυτό να αλλάξει» εξηγώντας την αναγκαιότητα πιστοποίησης σε κάθε στάδιο της διαδικασίας που εφαρμόζεται στα διαβητολογικά κέντρα και στο προσωπικό τους, αλλά και στα ιατροτεχνολικά προϊόντα που χρησιμοποιούν τα άτομα με διαβήτη. Απήυθυνε μάλιστα έκκληση στον κύριο Δημήτρη Ζαμάνη, εκπρόσωπο του ΕΘνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο του forum, να παράσχει ο ΕΚΑΠΚΥ χείρα βοηθείας στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την υλοποίηση των πολλαπλών αυτών πιστοποιήσεων (από τα διαβητολογικά κέντρα έως τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και τους συλλόγους των ασθενών) που είναι απαραίτητες για να νιώθουν οι ασθενείς ασφαλείς για την παρεχόμενη φροντίδα που λαμβάνουν.

«Σας παρακαλώ να προσέχετε τον εαυτό σας»

Αυτή ήταν η έκκληση της κυρίας Ντίνας Κωνσταντινίδη από την Κύπρο, προσκεκλημένη του ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο forum. Ντυμένη στα μαύρα, έχοντας πρόσφατα χάσει την κόρη της από διαβήτη – μια νόσο με την οποία το κορίτσι πάλευε από την ηλικία των οκτώ ετών – η κυρία Ντίνα έκλεισε το 2o Diabetes forum σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης. Εξήγησε ότι η κόρη της παρουσίασε κάθε επιπλοκή που σχετίζεται με τον διαβήτη. Όταν έπαθε νεφρική ανεπάρκεια ήταν ο πατέρας της που της έδωσε μόσχευμα και χάρη σ’ αυτό κέρδισε δεκαπέντε χρόνια υγιούς ζωής. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει επιπλοκές που ταλαιπώρησαν και έφθειραν τον νεανικό οργανισμό της. «Πάλεψε, αλλά στο τέλος ο Διαβήτης νίκησε» ήταν τα λόγια της κυρίας Κωνσταντινίδη. Γι’ αυτό και η ηλικιωμένη γυναίκα έκανε έκκληση στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 που συμμετείχαν στο Forum: «Σας παρακαλώ να προσέχετε τον εαυτό σας, τα παιδιά σας, να ακούτε τον γιατρό σας» σε μια προσπάθεια να τονίσει μέσα από την δική της εμπειρία τη μεγάλη σημασία της φροντίδας του εαυτού μέσα από τον τρόπο ζωής και διατροφής, αλλά και της συμμόρφωσης με τις οδηγίες και τις συστάσεις του θεράποντα ιατρού.

Διαβάστε ακόμη

Διαβήτης: Μια μεγάλη απειλή για την καρδιά – Το μυστικό για καλύτερη ποιότητα ζωής

Στο δηλητήριο ενός σαλιγκαριού μπορεί να κρύβεται η θεραπεία για τον διαβήτη

Διαβήτης: Μια μεγάλη απειλή για την καρδιά – Το μυστικό για καλύτερη ποιότητα ζωής