Μια από τις πιο συχνές μορφές κακοήθειας παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, με ένα πλήθος παραγόντων να συμβάλλουν στην εμφάνισή του, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, το βάρος και η σωματική δραστηριότητα. Τα ποσοστά διάγνωσης μεταξύ των νέων ενηλίκων αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 22% από τη δεκαετία του 1990 μέχρι το 2018. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν την αναζήτηση τρόπων πρόληψης πιο σημαντική από ποτέ.

Εδώ και χρόνια, η τακτική άσκηση αναγνωρίζεται ως ένα από τα ισχυρότερα μέσα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του εντερικού καρκίνου. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, αποκαλύπτει μια νέα διάσταση στη σχέση άσκησης και καρκίνου: Φαίνεται ότι όχι μόνο η συχνότητα και η ένταση, αλλά και η ακριβής ώρα που επιλέγουμε να ασκούμαστε παίζουν ρόλο στην προστασία του οργανισμού έναντι της καρκινικής απειλής.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία και δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, προτείνει ότι η πρωινή ή η απογευματινή άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές για την πρόληψη του καρκίνου, προσφέροντας μια εύκολη και απλή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 86.252 ενήλικες, ηλικίας 42-79 ετών για 5 έτη. Χρησιμοποιώντας ένα επιταχυνσιόμετρο που φορούσαν οι συμμετέχοντες στον καρπό τους, οι ειδικοί κατέγραψαν τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 529 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η χρήση του επιταχυνσιόμετρου επέτρεψε στους επιστήμονες να καταγράψουν την ακριβή ώρα και ένταση της άσκησης των συμμετεχόντων, προσφέροντας μια λεπτομερή εικόνα της δραστηριότητάς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές εντόπισαν 4 ξεχωριστά μοτίβα δραστηριότητας:

  • Συνεχή δραστηριότητα όλη την ημέρα,
  • δραστηριότητα αργά το απόγευμα,
  • δραστηριότητα το πρωί και το βράδυ και
  • δραστηριότητα το μεσημέρι και το βράδυ.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι δύο συγκεκριμένες ώρες άσκησης –γύρω στις 6 π.μ. και 8 μ.μ.– συνδέονταν με σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ειδικότερα, φάνηκε ότι όσοι ασκούνταν αυτές τις ώρες είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που ήταν ενεργοί άλλες ώρες της ημέρας.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι δεν είναι μόνο η σωματική άσκηση σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και η ώρα που γίνεται μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο», σχολίασε ο καθηγητής Michael Leitzmann, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί νέες δυνατότητες για στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης.

Από την πλευρά της, η δρ. Helen Croker, βοηθός διευθύντρια του τομέα έρευνας και πολιτικής στο Παγκόσμιο Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου, υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους βασικούς τρόπους πρόληψης του καρκίνου. «Η σωματική δραστηριότητα είναι μία από τις κύριες συστάσεις μας για την πρόληψη του καρκίνου και γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου. Αυτά τα νέα ευρήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε πιο συγκεκριμένες συστάσεις για την άσκηση, συμπεριλαμβανομένων των μοτίβων και της ώρας, για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δρ. Leitzmann, αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου μια απλή και αποτελεσματική αλλαγή: Να ενσωματώσουμε την άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ανεπάρκεια αυτού του συστατικού συνδέεται με αύξηση του κινδύνου νόσου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η «αόρατη» διαταραχή που επιταχύνει την εξέλιξή του

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ένοχος που επιταχύνει την ανάπτυξη των όγκων δεν κρύβεται (μόνο) στο πιάτο μας