Τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού ως πυλώνα θωράκισης της Δημόσιας Υγείας επιχειρεί να αναδείξει η σημερινή ημερίδα -Πέμπτη 7 Νοεμβρίου (09:30-17:00)- στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, θεσμικών φορέων και της επιστημονικής κοινότητας.
Παρακολουθήστε live εδώ:
Άδωνις Γεωργιάδης: Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα – Θα πρέπει όλοι οι φορείς να βάλουν στα προγράμματά τους και αυτή την παράμετρο
«Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα. Θα πρέπει όλοι οι φορείς να βάλουν στα προγράμματά τους και αυτή την παράμετρο. Σκεφτείτε έχουμε πυρκαγιές τον Νοέμβριο λόγω ανομβρίας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Υπήρχε μεγάλο infodemic στη διάρκεια της πανδημίας – Όλοι μιλούσαν για όσα ήξεραν και δεν ήξεραν!
«Φοβάμαι ότι θα δούμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε. Όπως στην περίπτωση της Βαλένθια. Απαιτείται πρόληψη στο πλαίσιο της ανθεκτικότητας των πόλεων και αυτό είναι πέρα από το πεδίο δράσης των υγειονομικών», ανέφερε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Δείτε φωτογραφίες
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι πραγματικές ανάγκες για την υγεία είναι σχεδόν ατελείωτες
«Εάν με ρωτάτε εάν είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Σήμερα κάνουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.
Στη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης αναφέρθηκε ο κος Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε αύξηση του προσδόκιμου σε μερικά χρόνια».
«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Τα πράγματα δεν είναι απλά και αφορούν και άλλους τομείς όπως π.χ το όριο συνταξιοδότησης -καθώς μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής σίγουρα το όριο συνταξιοδοτησης δεν θα παραμείνει το 67», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.
Η Δημόσια Υγεία του μέλλοντος
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
Συζήτηση με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη
Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα
Θεόδωρος Αγοραστός, Στέλιος Λουκίδης, Ευάγγελος Φραγκούλης, Σεραφείμ Ζήκας, Νίκη Ψάλτη
Σεραφείμ Ζήκας (Πρόεδρος Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου): Σημαντικός ο ρόλος των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς
Αυτή την ώρα στο βήμα ο Σεραφείμ Ζήκας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ελένη Γκόγκα: «50% μείωση της υποτροπής με το εμβόλιο κατά του μελανώματος»
Για μια νέα μορφή εμβολίων, τα θεραπευτικά εμβόλια κατά του καρκίνου έκανε λόγο η Ελένη Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην ημερίδα του ygeiamou.gr, «Εμβολιασμός: Στρατηγικός πυλώνας για τη δημόσια υγεία».
Κάνοντας μια αναδρομή, η κα Γκόγκα θύμισε ότι η προσπάθεια δημιουργίας εμβολίων κατά του καρκίνου έχει ξεκινήσει πριν από περίπου 130 χρόνια, όταν ο William B. Coley επιχείρησε να θεραπεύσει έναν ασθενή με νεοπλασία μέσω τοξινών.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελούσε καθαρά ζήτημα των ειδικοτήτων της χειρουργικής και της ειδικότητας της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Ανάμεσα στις προσπάθειες του Coley και το 2017, οπότε εμφανίστηκαν τα πρώτα mRNA εμβόλια, έγιναν πολλές εμβολιαστικές προσπάθειες. Το mRNA εμβόλιο που εγκρίθηκε χρησιμοποιήθηκε στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αν και, έως τότε, είχαν γίνει πολλές προσπάθειες ανάπτυξης ενός τέτοιου εμβολίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η επιστημονική κοινότητα είχε αναγνωρίσει ότι υπάρχουν καρκινικά αντιγόνα που μπορούν να αξιοποιηθούν στη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό ήταν η ανίχνευση αυτών των αντιγόνων σε φυσιολογικούς ιστούς. Χρειάστηκε να βρούμε ποια αντιγόνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα θεραπευτικά εμβόλια. Κατά καιρούς, έχουμε χρησιμοποιήσει -και αποτύχει- αντιγόνα που υπάρχουν τόσο στα καρκινικά κύτταρα, όσο και στον ίδιο τον ασθενή, αλλά και πρωτεΐνες που παράγονται είτε από φυσιολογικά, είτε από καρκινικά κύτταρα, καθώς και από κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς για να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου», ανέφερε η κα. Γκόγκα.
Ευάγγελος Φραγκούλης: Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλα τα κενά ανοσίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
Αυτή την ώρα στο βήμα είναι ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ.
Στέλιος Λουκίδης (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ): Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε στον Covid είναι ότι οι άνθρωποι που ξεπερνούν τα 65 έτη είναι σε ομάδα κίνδυνου
«Η ηλικία και τα συνοδα νοσήματα είναι αυτά που πάνε μπροστά στη διαστρωμάτωση κίνδυνου για την Covid-19. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα την αξία του εμβολιασμού στον Covid», τόνισε ο Στέλιος Λουκίδης.
«340 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου λόγω covid για τους 85+, 90 φορές για τους 65+», συμπλήρωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας σχετικά με τον κίνδυνο θανάτου λόγω κορωνοϊού.
Αικατερίνη Αργυράκη: «39 εκατ. θάνατοι έως το 2050 εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής»
Την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις σημείωσε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αικατερίνη Αργυράκη.
«Για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη μικροβιακή αντοχή πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση των αντιβιοτικών», ανέφερε ως πρώτο δεδομένο η κυρία Αργυράκη, δίνοντας στατιστικά στοιχεία που προκαλούν αίσθηση.
Όπως είπε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει τη μικροβιακή αντοχή ως έναν από τους δέκα μεγάλους κινδύνους υγείας που έχουμε σήμερα στον πλανήτη. Το 2019, υπολογίζεται ότι 35.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους από κάποιο μικρόβιο.
Sibilia Quilici: «Αποστολή μας μια καινοτόμος, υγιής και ευημερούσα Ευρώπη»
Σε τρία κύρια θέματα για την προώθηση και ανάπτυξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη εστίασε κατά την ομιλία της που προβλήθηκε σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο η Εκτελεστική Διευθύντρια της Vaccines Europe – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), Sibilia Quilici.
Ο εμβολιασμός, ως θεμέλιο της προληπτικής υγείας, έχει σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια, σημείωσε η κυρία Quilici και επικεντρώθηκε στα παρακάτω τρία βασικά θέματα.
Νέος Πολιτικός Κύκλος της ΕΕ
«Ο νέος αυτός κύκλος αποτελεί σημαντική ευκαιρία να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, διασφαλίζοντας ότι η υγεία και η οικονομική ανθεκτικότητα προχωρούν μαζί. Αντιμετωπίζουμε συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις — τη γήρανση του πληθυσμού, την επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες, ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, τις κλιματικές επιπτώσεις στην υγεία και την μικροβιακή αντοχή. Η Επιστολή από την Πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς τον Επίτροπο κ. Βάρχεϊ επικεντρώνεται στην ενίσχυση της προληπτικής υγείας. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου έχει ήδη δώσει το παράδειγμα, ενσωματώνοντας προγράμματα εμβολιασμού για τη μείωση των κρουσμάτων καρκίνου, όπως μέσω του HPV και της Ηπατίτιδας Β», τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Vaccines Europe.
Θεόδωρος Αγοραστός (Καθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ): Αν μέχρι το 2030 η Ελλάδα εφαρμόσει το σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 90-70-90 τότε το 2047 θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
«Η πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ξεκίνησε το ’50 από τον Παπανικολάου και μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά. Αλλά τα τελευταία 30 χρόνια βλεπουμε ότι το τεστ δεν μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα. Επαναστατική η ανακάλυψη ότι ο ιός HPV είναι η αιτία του καρκίνου», ανέφερε ο Καθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ.
«Αν μέχρι το 2030 η Ελλάδα εφαρμόσει το σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 90-70-90 τότε το 2047 θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας», τόνισε ο κύριος Αγοραστός σχετικά με την αξία του εμβολιασμού κατά του ιού HPV.
Ο εμβολιασμός ως βάση για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας
Αυτή την ώρα συζητούν ο Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, ο Στέλιος Λουκίδης, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ και ο Σεραφείμ Ζήκας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Κώστας Αθανασάκης: «Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό, επιστρέφουν 5 έως 40 ευρώ στην κοινωνία»
Τον κοινωνικό αλλά και οικονομικό παράγοντα των εμβολιασμών έθεσε επί τάπητος ο κύριος Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος με ειδίκευση στην Υγεία, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ομιλία του με τίτλο «Η αξία της επένδυσης στον εμβολιασμό».
Όπως ανέφερε, «τα εμβόλια κάνουν κάτι το οποίο δε φαίνεται: προστατεύουν τον διπλανό μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί μας δείχνει ότι σημαίνει πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε» τονίζοντας την κοινωνική διάσταση και υποδομή του εμβολιασμού. Πρόκειται για μια κοινωνική δομή που μειώνει τη μικροβιακή αντοχή και τα καρδιαγγειακά συμβάντα.
Το όφελος όμως, δε σταματά εκεί, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, η οικονομική διάσταση είναι πολύ σημαντική: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό, επιστρέφουν από 5 έως 40 ευρώ στην κοινωνία» σημείωσε.
Αργυράκη (Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων): Για να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή θα πρέπει να μειωθεί και η κατανάλωση των αντιβιοτικών
«Ο ΠΟΥ έχει θεωρήσει τη μικροβιακή αντοχή σαν έναν από τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους δημόσιας υγείας. Στην Ευρώπη κατέληξαν 35.000 άνθρωποι από αίτια που σχετίζονταν με τη μικροβιακη αντοχή», ανέφερε η Αικατερίνη Αργυράκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων.
«Έως το 2050 προβλεπεται ότι θα χαθούν 39 εκατ. ζωέςς σύμφωνα με το Lancet λόγω της μικροβιακής αντοχής» συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Μικροβιακή αντοχή: Γιατί είναι μια παγκόσμια απειλή και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί – Ο ρόλος των εμβολίων
Στο βήμα αυτή την ώρα η Αικατερίνη Αργυράκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων.
Quilici (Εκτελεστική Διευθύντρια της Vaccines Europe): Τα εμβόλια προσφέρουν ένα μέσο θωράκισης του πληθυσμού έναντι του καρκίνου
Αυτή την ώρα προβάλλεται η ομιλία της Sibilia Quilici, Εκτελεστική Διευθύντριας της Vaccines Europe – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).
Oι ευρωπαϊκές προτεραιότητες στον εμβολιασμό – Η στρατηγική των ευρωπαϊκών κρατών
Αυτή την ώρα η ομιλία της Sibilia Quilici, Εκτελεστικής Διευθύντριας της Vaccines Europe – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), σε βίντεο.
Θεοδωρίδου στην Ημερίδα του ygeiamou: Κάθε εμβόλιο είναι μια μικρή νίκη
Για την κομβική σημασία του εμβολιασμού ως μέσου που θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία μίλησε η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού στο πλαίσιο της ημερίδας για τον εμβολιασμό που διοργανώνει το ygeiamou και το protothema.
Η κυρία Θοδωρίδου ανέβηκε στο πόντιουμ για να παρουσιάσει τις διαφάνειες με θέμα «Σχεδιάζοντας το Εθνικό Εμβολιαστικό πρόγραμμα του παρόντος και του μέλλοντος».
Το πρώτο της σχόλιο ήταν το ισχυρό ενδιαφέρον που αναδύθηκε για τον εμβολιασμό στη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα ύπαρξης στρατηγικής εμβολιασμού.
Εικοσι εκατομμύρια ζωές σώθηκαν το πρώτο χρόνο της εφαρμογής του εμβολιασμού covid τονισε η κυρία Θεοδωρίδου. «Περισσότερα από 154 εκατομμύρια θάνατοι – 146 εκ των οποίων αφορούν παιδιά – αποφεύχθηκαν με την παγκόσμια εφαρμογή εμβολιασμών», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας επιτρέπει την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη εμβολίων σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου που εμφανίστηκε αισιόδοξη προβλέποντας ότι 30 νοσήματα θα είναι πλέον αντιμετωπίσιμα με τα εμβόλια μέχρι το 2030.
Αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο και τη σημασία μιας Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τον γνωμοδοτικό της ρόλο. Εξήγησε ότι η σύστασή της ανα κράτος αποτελεί οδηγία του ΠΟΥ και ότι το έργο της έχει οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας.
Ελένη Γκόγκα (Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ): τα θεραπευτικά εμβόλια αφορούν ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο και διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής – Ο στόχος μας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπών κατά 50%
Παρά τις προσπάθειές μας, ένα 50% των ασθενών θα υποτροποιάσει και θα καταλήξει. Υπάρχει θέμα εμβολιαστικής κάλυψης, έπρεπε να βρούμε ποια αντιγόνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα θεραπευτικά εμβόλια. Κατά καιρούς έχουμε χρησιμοποιήσει εμβόλια με αντιγόνα που υπήρχαν στα καρκινικά κύτταρα και στον ίδιο τον ασθενή, πρωτεΐνες που παράγονται είτε από φυσιολογικά είτε από καρκινικά κύτταρα και από κύτταρα που έχουν μολυνθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ.
Η Ελένη Γκόγκα συνέχισε λέγοντας πως «τα θεραπευτικά εμβόλια αφορούν ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο και διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής. Ο στόχος μας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπών κατά 50%».
Αγαπηδάκη στην Ημερίδα του ygeiamou για τον εμβολιασμό: Πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης
Το ποιοτικό άλμα που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, αναστρέφοντας μια αρνητική παράδοση 40 ετών, σε σχέση με το πώς λειτουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικά στον τομέα της πρόληψης, υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην Ημερίδα του ygeiamou.gr.
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου του Πρώτου Θέματος και διευθύντριας σύνταξης του ygeiamou.gr, Παναγιώτας Καρλατήρα, η κα Αγαπηδάκη τόνισε ότι «τα προγράμματα πρόληψης είναι μια νεα υπηρεσία στο ΕΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας επί 40 χρόνια δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει την αποστολή του. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης».
Κώστας Αθανασάκης: Η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό εμβολιαστικό κεφάλαιο
«Τα εμβόλια είναι μια κοινωνική δομή μειώνουν τη μικροβιακή αντοχή, τα καρδιαγγειακά συμβάντα, συμβάλλουν με πολλούς τρόπους», ανέφερε ο Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος με ειδίκευση στην Υγεία, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Η χώρα έχει πιθανότατα το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμών. Χρειαζονται ενεργές πολιτικές, τα εμβόλια στο ράφι δεν κάνουν τίποτα. Έχουμε θέσει ενδιάμεσους δείκτες απόδοσης, τους παρακολουθούμε και κάνουμε τις ανάλογες προσαρμογές», συμπλήρωσε.
Δημήτρης Παπαστεργίου στην ημερίδα του ygeiamou.gr για τον εμβολιασμό: Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS
Καίριες και σημαντικές πτυχές της ψηφιοποίησης, ειδικά στον κλάδο της υγείας ανέπτυξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος, Νικήτα Κορωνάκη, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας του ygeiamou.gr για τον Εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «θεωρώ πως το κομμάτι της πληροφορικής κατέχει πραγματικά εξέχουσα θέση στον τομέα της υγείας. Ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας COVID-19, θα πω κάτι ως πολίτης, όχι ως δήμαρχος που ήμουν τότε ή δημόσιο πρόσωπο. Ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια εντελώς άγνωστη κατάσταση. Και λάβαμε όλοι κάτι εξαιρετικά ευτελές, ένα απλό SMS, αξίας μόλις κάποιων λεπτών του ευρώ, που μας έλεγε ‘μην ξεχάσεις τη δυνατότητα που έχεις να εμβολιαστείς’. Και το κράτος ήταν εκείνο που μας έστειλε ένα δεύτερο SMS που έγραφε ‘αύριο έχεις ραντεβού για τον εμβολιασμό σου’. Θέλω να πω ότι με έναν τόσο απλό τρόπο, τόσο χαμηλού κόστους, αποδείχθηκε πώς μπορεί πραγματικά η πληροφορική και η ψηφιοποίηση να αλλάξει τα δεδομένα για τη σχέση κράτους και πολίτη. Και αυτό βέβαια συνεχίζεται τώρα με τις εξετάσεις για διάφορες παθήσεις.
» Εμένα προσωπικά πχ με αφορά η εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Εξομολογούμαι πως μου κακοφάνηκε κάπως που μου υπενθύμισαν ότι πλέον είμαι πάνω από 50 ετών, αλλά από την άλλη βλέπουμε πως υπάρχουν τρόποι, με απλές διαδικασίες, να κάνουμε κάτι πολύτιμο για τη ζωή μας.
» Άρα, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ότι πλέον υπάρχει ένα κράτος που φροντίζει και το αποδεικνύει στην πράξη, ένα υπουργείο Υγείας που αξιοποιεί τα ψηφιακά μέσα, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη διαδικασία.
Μαρία Θεοδωρίδου: Περισσότεροι από 154 εκατομμύρια θάνατοι -146 εκ των οποίων αφορούν παιδιά- αποφεύχθηκαν με την παγκόσμια εφαρμογή εμβολιασμών
Για την κομβική σημασία του εμβολιασμού ως μέσου που θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία μίλησε η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού στο πλαίσιο της ημερίδας για τον εμβολιασμό που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Η κυρία Θοδωρίδου ανέβηκε στο πόντιουμ για να παρουσιάσει τις διαφάνειες για το θέμα «Σχεδιάζοντας το Εθνικό Εμβολιαστικό πρόγραμμα του παρόντος και του μέλλοντος». «Το πρώτο της σχόλιο ήταν το ισχυρό ενδιαφέρον που αναδύθηκε για τον εμβολιασμό στην πανδημία. Μαζί με την αναγκαιότητα ύπαρξης στρατηγικής εμβολιασμού. Είκοσι εκατομμύρια ζωές σώθηκαν το πρώτο χρόνο της εφαρμογής του εμβολιασμού Covid. Περισσότερα από 154 εκατομμύρια θάνατοι -146 εκ των οποίων αφορούν παιδιά- αποφεύχθηκαν με την παγκόσμια εφαρμογή εμβολιασμών», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.
«Έχουμε μεγάλη χαρά για την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμών στους ενηλίκους» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.
Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τόνισε ότι έχουμε ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα εμβολιασμών. Τόνισε όμως ότι στο χαρτί έχουμε ένα ιδανικό σύστημα εμβολίων. Απαιτείται ωστόσο και το επόμενο βήμα πέραν της διαθεσιμότητας των εμβολίων που είναι η πράξη του εμβολιασμού. «Απαιτείται ο εμβολιασμός» τόνισε η καθηγήτρια φέρνοντας το παράδειγμα αποτελεσματικής εμβολιαστική κάλυψης για τη διφθερίτιδα.
Η διστακτικότητα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα που θα επηρεάσει την εμβολιαστική κάλυψη στο μέλλον σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου. Τόνισε δε ότι η στάση των γονέων είναι καθοριστική. Στο ζήτημα των εξελίξεων στους εμβολιασμούς η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα ζητήματα ανοσοαπόκρισης, αλλά και η ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων είναι αυτά που θα τεθούν στο επίκεντρο της έρευνας στο κοντινό μέλλον.
Καινοτομώντας στα εμβόλια και στους εμβολιασμούς
Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
«Σχεδιάζοντας το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα του παρόντος και του μέλλοντος»
Ελένη Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ
«Νέες μορφές εμβολίων – Θεραπευτικά εμβόλια»
Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος με ειδίκευση στην Υγεία, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
«Η αξία της επένδυσης στον εμβολιασμό»
Συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Μαρία Γεωργαντά
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλάει για το όραμα της Στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα
@protothema.gr #protothema #ygeiamou #health #greektiktok #tiktokgr ♬ πρωτότυπος ήχος – protothema.gr
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Προχώρησαν οι πρώτες βιοψίες και έχουν ξεκινήσει τα πρώτα χειρουργεία για τον καρκινίο του παχέος εντέρου
Τα προγράμματα πρόληψης είναι μια νέα υπηρεσία στο ΕΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας επί 40 χρόνια δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει την αποστολή του. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Η κα Αγαπηδάκη δήλωσε πως «προχώρησαν οι πρώτες βιοψίες και έχουν ξεκινήσει τα πρώτα χειρουργεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου». «Δεν πάμε να αντικαταστήσουμε την κολονοσκόπηση με το self test. Τι κάνουν οι χώρες να αυξήσουν τα ποσοστά των ανθρώπων που πάνε για κολονοσκοπηση; Χρησιμοποιούν το self test ως μέσο προσέλκυσης. Σε λίγες ήμερες θα είναι πραγματικότητα και το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά», συμπλήρωσε. Η Υπουργός ανέφερε πως «κι εγώ έχω φόβο, αλλά δεν δέχομαι να πεθαίνουν γυναίκες σήμερα από καρκίνο του μαστού στη χώρα μας επειδή φοβούνται τη μαστογραφία».
Το βίντεο του protothema.gr στο TikTok για την ημερίδα για τον εμβολιασμό
@protothema.gr Ημερίδα για τον εμβολιασμό σήμερα από το ygeiamou και το Πρώτο Θέμα. #protothema #ygeiamou #health #greektiktok #tiktokgr ♬ original sound – protothema.gr
Γιάννης Τούντας: 1 στους 4 ασθενείς με καρκίνο έχουν δυσκολία πρόσβασης στην αναγκαία θεραπεία
«Ο κάθε πολίτης δεν το ίδιο εκτεθειμένος σε αυτούς τους παράγοντες. Οι παράγοντες που κυρίως ευθύνονται για τη δημιουργία των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία είναι το εισόδημα, το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, η κοινωνική ασφάλιση», ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. «Σε ό,τι αφορά στα χρόνια νοσήματα, 43% των ασθενών είναι με στοιχειώδη εκπαίδευση και 15,2% με πρωτοβάθμια εκπαίδευση», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το 20,4% των παχύσαρκων έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση σε αντίθεση με το 13,4% με τριτοβάθμια». Ο Καθηγητής δήλωσε πως «1 στους 4 ασθενείς με καρκίνο έχουν δυσκολία πρόσβασης στην αναγκαία θεραπεία». «Χάρη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά καταφέραμε να είμαστε στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη», είπε στη συνέχεια.
Κοινωνικές ανισότητες στην υγεία – Οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα
Στο βήμα αυτή την ώρα ο Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Παπαστεργίου: Εξέχουσα θέση κατέχει το κομμάτι τη πληροφορικής στην υγεία
«Με έναν φθηνό τρόπο αλλά πολύτιμο για τη ζωή είδαμε πως η ψηφιοποίηση μπορεί να αλλάξει τη σχέση κράτους πολίτη. Έχουμε ένα εξαιρετικό αρχειακό υλικό που θα βοηθήσει στη διαδικασία ψηφιοποίησης. Ήρθε ο κορωνοϊός να μας μάθει ότι πρέπει να λειτουργούμε και απομακρυσμένα», ανέφερε ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η πρωτοβουλία για το e-prescription είναι το πρώτο βήμα για να μιλάμε την ίδια ψηφιακή γλώσσα με τις άλλες χώρες». Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε πως «ολοκληρώνεται η ψηφιακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου εντός του Νοεμβρίου».
Οι προκλήσεις του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS) στη Δημόσια Υγεία
Συζήτηση του Δημήτρη Παπαστεργίου, Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης,με τον δημοσιογράφο Νικήτα Κορωνάκη
Ξεκίνησε η ημερίδα για τον εμβολιασμό από το ygeiamou και το Πρώτο Θέμα
Καλωσόρισμα από την Παναγιώτα Καρλατήρα, Διευθύντρια του ygeiamou.gr.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας
3η Ημερίδα για τον Εμβολιασμό – Ygeiamou
«Εμβολιασμός: Στρατηγικός Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»
09:30 – 09:55 Προσέλευση
10:00 Έναρξη – Χαιρετισμός
Παναγιώτα Καρλατήρα, Διευθύντρια Ygeiamou.gr
10:10 – 10:30
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Οι προκλήσεις του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS) στη Δημόσια Υγεία»
Συζήτηση με τον δημοσιογράφο Νικήτα Κορωνάκη
10:35 – 10:55
Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
«Το όραμα της Στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα»
Συζήτηση με τη δημοσιογράφο Παναγιώτα Καρλατήρα
11:00 – 11:45 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Καινοτομώντας στα εμβόλια και στους εμβολιασμούς»
Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
«Σχεδιάζοντας το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα του παρόντος και του μέλλοντος»
Ελένη Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ
«Νέες μορφές εμβολίων – Θεραπευτικά εμβόλια»
Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος με ειδίκευση στην Υγεία, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
«Η αξία της επένδυσης στον εμβολιασμό»
Συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Μαρία Γεωργαντά
11:50 – 12:00 ΟΜΙΛΙΑ
Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής
«Κοινωνικές ανισότητες στην υγεία – Οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα»
12:05 – 12: 15 ΟΜΙΛΙΑ (VIDEO)
Sibilia Quilici, Εκτελεστική Διευθύντρια της Vaccines Europe – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA)
«Oι ευρωπαϊκές προτεραιότητες στον εμβολιασμό – Η στρατηγική των ευρωπαϊκών κρατών»
12:20 – 12:30 ΟΜΙΛΙΑ
Αικατερίνη Αργυράκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων
«Μικροβιακή αντοχή: Γιατί είναι μια παγκόσμια απειλή και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί – Ο ρόλος των εμβολίων»
12:35 – 13:20 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Ο εμβολιασμός ως βάση για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας»
Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ
«Εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας – Η πρόοδος και οι προκλήσεις στην Ελλάδα»
Στέλιος Λουκίδης, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
«Ηλικιωμένοι: Μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα και η εμβολιαστική θωράκισή της»
Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ
«Εμβολιασμός: Σύμμαχος υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας»
Σεραφείμ Ζήκας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
«Δια βίου ανοσοποίηση – Ο ρόλος των φαρμακοποιών»
Συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Ψάλτη
13:25 – 14:00
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
«Η Δημόσια Υγεία του μέλλοντος»
Συζήτηση με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη
Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα
14:00 – 14:45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
14:50 – 15:00 ΟΜΙΛΙΑ
Λενιώ Καψάσκη, Technical Officer στα Συστήματα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία στο Γραφείο του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα
«Καρκίνοι που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό»
15:05 – 15:40 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Επαναπροσεγγίζοντας τα εμβόλια – Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις»
Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, ΔΣ ΕΟΔΥ
«Διστακτικότητα και εμβολιασμός»
Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας/ ΜMΕ στη Δημόσια Υγεία, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
«Στρατηγική επικοινωνίας και καλές πρακτικές στον εμβολιασμό»
Δρ. Ισίδωρος Καρατζάς, πρώην Επικεφαλής Τομέα Ηθικής και Ερευνητικής Ακεραιότητας στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Διδάγματα και προτάσεις για την ερευνητική δεοντολογία στα εμβόλια»
Συντονίζει η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Επισκεπτών Υγείας, Δέσποινα Τοπάλη
15:45 – 15:55 ΟΜΙΛΙΑ
Ηλίας Κυριόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών της Υγείας, LSE
«Η συνεισφορά της συμπεριφορικής επιστήμης στον εμβολιασμό»
16:00 – 16:50ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Η ψηφιακή εποχή του εμβολιασμού: Δεδομένα – Προκλήσεις»
Ιωάννα Σαλαγιάννη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΗΔΙΚΑ
«Η εφαρμογή των Μητρώων Εμβολιασμού – Ευκαιρίες και προκλήσεις»
Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Πτέραρχος ε.α., μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ
«Η αξία της καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο – Τα στοιχεία για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα»
Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ
«Η εμβολιαστική κάλυψη ως δείκτης ποιότητας υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας»
Όλγα Τζέτζη, Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βόρειας Ελλάδος, Εκπρόσωπος Ελλάδος ECPCP (European Confederation of Primary Care Paediatricians)
«Η αξία της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στη χρήση των Μητρώων Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων»
Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα
16:55 – 17:05 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Σε λίγα λεπτά ξεκινά η Ημερίδα για τον Εμβολιασμό που διοργανώνει το ygeiamou και το protothema.gr.
Οι κύριοι θεματικοί άξονες της ημερίδας είναι:
– Η Δημόσια Υγεία του μέλλοντος
– Καινοτομώντας στα εμβόλια και στους εμβολιασμούς
– Ο εμβολιασμός ως βάση για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας
– Επαναπροσεγγίζοντας τα εμβόλια – Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις
– Η ψηφιακή εποχή του εμβολιασμού: Δεδομένα – Προκλήσεις
Στην ημερίδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ και του Γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα, και διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.