Στην πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα αναφορικά με την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών αναφέρθηκε η Ιωάννα Σαλαγιάννη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΗΔΙΚΑ, επισημαίνοντας πως δεν είναι ακόμη ικανοποιητική.

Όπως υπενθύμισε, υπάρχουν σήμερα τρία μητρώα εμβολιασμών: Το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού COVID-19, Το Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων. «Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού Ενηλίκων, επομένως σύντομα θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό», τόνισε η ειδικός.

Η κα Σαλαγιάννη θέλησε να σταθεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, θέλοντας να τονίσει τη σημασία του στην καταγραφή των στοιχείων εμβολιασμού των παιδιών και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης. «Στόχος του είναι η εύκολη πρόσβαση των γονέων στις πληροφορίες, η υπενθύμιση των εμβολιασμών που πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους, η πρόσβαση των παιδιάτρων στα στοιχεία των παιδιών που παρακολουθούν και η ακριβής γνώση του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη 1 εκατομμυρίου παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η παρακολούθηση σημαντικών δεικτών υγείας και η δημιουργία στρατηγικών για την εξάλειψη της θνησιμότητας από τις ασθένειες που καλύπτουν τα συγκεκριμένα εμβόλια», εξήγησε η ειδικός.

Μέσω της ΗΔΙΚΑ, γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο, ενώ μετά ο γονέας λαμβάνει αυτόματα ένα SMS για τον επόμενο εμβολιασμό. «Δημιουργείται, έτσι, ένα πλάνο εμβολιασμού για κάθε παιδί, και όλα τα στοιχεία για τη δραστηριότητα κάθε παιδιού καταχωρούνται με βάση τον ΑΜΚΑ του», είπε η κα Σαλαγιάννη.

Η καταχώριση των στοιχείων είναι εύκολη και πλήρης σε τέτοιο βαθμό, ώστε γονείς και γιατροί μπορούν επίσης να καταγράψουν τυχόν παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά από κάποιον εμβολιασμό. «Επιπλέον, διατίθεται ιστορικό υγείας του παιδιού και θεραπευτικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε η ειδικός.

Σημαντικό εργαλείο είναι και η εφαρμογή «My Health App», στην οποία ο γονέας μπορεί να δει για κάθε προστατευόμενο μέλος του τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, να λαμβάνει υπενθυμίσεις για τα προγραμματισμένα ραντεβού και να αναζητά στοιχεία για συγκεκριμένο παιδί ή εμβόλιο. Υπάρχει επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες για τους ήδη διενεργηθέντες εμβολιασμούς.

Το παιδιατρικό ιστορικό -μια σύγχρονη μορφή του βιβλιαρίου- αποτελεί σήμερα ενότητα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας κι εκεί καταχωρούνται δεδομένα από τον γιατρό για κάθε φάση ζωής ενός ατόμου. Υπάρχει επίσης το Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα εκδοθέντα έγγραφα.

Τέλος, η κα Σαλαγιάννη ανέφερε ότι η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία, ένα έργο που πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου. «Η ΗΔΙΚΑ είναι συντονιστής αυτής της δράσης στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί το καθοριστικό σημείο για την ηλεκτρονική υγεία, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί πόσο σημαντικό είναι να καταγράφονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία για την υγεία», επεσήμανε η ειδικός.

Η ίδια θύμισε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αξιοποιούνται έτσι ώστε να αντληθούν τα πολύ σημαντικά οφέλη που έχει να προσφέρει η ηλεκτρονική καταχώριση στοιχείων στην προστασία της δημόσιας υγείας. «Για να έχουμε στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης, πρέπει οι εμπλεκόμενοι να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Σήμερα, το 65% των παιδιάτρων χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική καταγραφή, έχοντας περάσει τα στοιχεία μόλις του 18% των παιδιών», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα απογευματινά χειρουργεία θα δουλέψουν, θα κάνουμε 37.000 επεμβάσεις σε ένα χρόνο»

Σεραφείμ Ζήκας: «1,2 εκατ. εμβολιασμοί στα φαρμακεία – Κομβικός ο ρόλος των φαρμακοποιών στη δημόσια υγεία»

Θεόδωρος Αγοραστός: «Εάν εφαρμόσουμε τη στρατηγική 90-70-90 έως το 2030, το 2047 θα έχουμε εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας»