Θυμηθείτε εκείνη τη φορά που ξεφυλλίζατε όλο αγωνία τις σελίδες ενός βιβλίου και, πάνω στη λαχτάρα σας να γυρίσετε τη σελίδα και να μάθετε ποιος είναι ο δολοφόνος, το χέρι σας κόπηκε απροσδόκητα. Ένα τόσο μικρό κόψιμο συνοδεύτηκε από πόνο και αιμορραγία που σας ταλαιπώρησε για μερικά λεπτά, αλλά και μετά μέσα στην ημέρα. Πώς όμως μια τόσο μικρή πληγή μπορεί να προκαλέσει τόσο πόνο;

«Σωματικά, το κόψιμο από ένα χαρτί πονάει τόσο πολύ για διαφορετικούς λόγους. Αρχικά, συνήθως συμβαίνει σε πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως στα δάχτυλα, στα χείλη ή στη γλώσσα. Τα νευρικά δίκτυα αυτών των τμημάτων του σώματος μπορούν να διακρίνουν με εξαιρετική σαφήνεια και εξειδίκευση τις αισθήσεις της πίεσης, της θερμότητας, του κρύου και του τραυματισμού. Ο εγκέφαλός μας διαθέτει ακόμη και εξειδικευμένες περιοχές για να λαμβάνει τα σήματα που προέρχονται από αυτά τα μέρη σε υψηλή ευκρίνεια. Οι εξαιρετικές ικανότητες αντίληψης που κάνουν τα δάχτυλα, τα χείλη και τη γλώσσα μας τόσο καλά σε αυτό που κάνουν κανονικά, καθιστώντας επίσης τους τραυματισμούς ακόμα πιο επώδυνους» εξηγεί ο Δρ Gabriel Neal, Κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Texas A&M με άρθρο του στο The Conversation.

Όπως τονίζει, οι περιοχές αυτές αντιστοιχούν με μέρη του σώματος που χρησιμοποιούμε συνεχώς: «Τα κοψίματα στα δάχτυλα, στα χείλη και στη γλώσσα τείνουν να ξανανοίγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας καταδικάζοντάς μας να ξαναζήσουμε τον πόνο ξανά και ξανά. Τέλος, το βάθος της πληγής είναι ιδανικό για την έκθεση και τη διέγερση των νευρικών ινών του δέρματος χωρίς να τις καταστρέφει με τον τρόπο που ένας βαθύτερος, πιο καταστροφικός τραυματισμός μπορεί να βλάψει σοβαρά τις νευρικές ίνες μειώνοντας την ικανότητά τους να επικοινωνούν τον πόνο. Με ένα κόψιμο με χαρτί, οι νευρικές ίνες φωτίζονται και είναι πλήρως λειτουργικές» συμπληρώνει.

Πώς θα σταματήσουμε τον πόνο 

Ο ειδικός προτείνει και μέσα από την εμπειρία του μερικούς πρακτικούς τρόπους για να μειωθεί αυτή η μικρή ταλαιπωρία με τον τόσο μεγάλο αντίκτυπο:

  • Πλύνετε το κόψιμο το συντομότερο δυνατό με σαπούνι και νερό, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης και να ενισχυθεί η επούλωση.
  • Διατηρήστε την πληγή καθαρή και, αν είναι δυνατόν, για λίγες ημέρες καλύψτε την με έναν μικρό επίδεσμο για να απαλύνετε το τραύμα και να περιορίσετε την επαναδιάνοιξη.

Αυτό όμως που ο ίδιος προσθέτει σαν σκέψη είναι και ο τρόπος που αντιδράμε σε ένα τέτοιο κόψιμο, αλλά και τα συναισθήματα που μας προκαλεί: «Τα κοψίματα από χαρτί είναι ασήμαντα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν μια σύνθετη συναισθηματική αντίδραση. Από τη μία, μας προκαλεί έκπληξη που μια καθημερινή πράξη (όπως το κλείσιμο ενός φακέλου με τη γλώσσα) θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό (και τόσο πολύ αίμα!). Από την άλλη, νιώθουμε ντροπή που το σώμα μας δεν συντόνισε μια τόσο απλή εργασία, αλλά και θυμό που τραυματιστήκαμε και άγχος ότι θα ξανασυμβεί» σημειώνει.

Συμπερασματικά, τα κοψίματα από ένα χαρτί μας υπενθυμίζουν ότι όσες φορές και αν έχουμε εκτελέσει ακόμη και μια απλή εργασία είμαστε ικανοί να τραυματιστούμε κατά λάθος. «Αν αυτό μας κάνει λίγο πιο συμπονετικούς με τον πόνο του διπλανού μας και λίγο πιο ταπεινούς, τότε ίσως τα κοψίματα από χαρτί να μας κάνουν και εμάς καλό» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς – Δείτε γιατί

Εννέα βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία

Ευτυχία: Τέσσερις εύκολοι τρόποι να την κατακτήσουμε