Η γενιά των Millennials, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, φαίνεται ότι απολαμβάνει μια καθημερινότητα γεμάτη υγεία και ενέργεια. Είναι, όμως, έτσι στην πραγματικότητα; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μια καθημερινή τους συνήθεια, φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ασκούνται και το δημοσιεύουν στα κοινωνικά δίκτυα, η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη από ατελείωτες ώρες αδράνειας και καθισιού, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους σε νεαρή ηλικία.
Η έρευνα και τα ευρήματά της
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Riverside, με δημοσίευση στο PLOS ONE. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ενήλικες, με 730 από αυτούς να είναι δίδυμοι, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αντίκτυπο της καθιστικής ζωής στην υγεία των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι Millennials ξοδεύουν περισσότερο από 60 ώρες την εβδομάδα καθιστοί, καταναλώνοντας αρκετές ώρες στις καθημερινές μετακινήσεις τους, ενώ εργάζονται σε υπολογιστές ή χαλαρώνουν μπροστά από τις οθόνες τους, παρακολουθώντας τηλεοπτικό περιεχόμενο ή κάνοντας scroll στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμα και όταν καταβάλλουν προσπάθειες για να ασκηθούν, η καθιστική ζωή που διατηρούν σε άλλες στιγμές φαίνεται να επισκιάζει τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας.
Η επιτάχυνση της γήρανσης και οι κίνδυνοι για την υγεία
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Δρ. Ryan Bruellman, και η ομάδα του επικεντρώθηκαν σε δύο βασικούς δείκτες υγείας, που σχετίζονται με τον καρδιαγγειακό και μεταβολικό κίνδυνο: τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και τον δείκτη ολικής χοληστερόλης προς χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (TC/HDL), γνωστός και ως δείκτης καρδιακού κινδύνου. Αυτοί οι δείκτες παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της μεταβολικής υγείας, με υψηλότερους δείκτες να υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση ασθενειών.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερες ώρες καθισμένοι είχαν υψηλότερους δείκτες ΔΜΣ και TC/HDL, ακόμα και αν ακολουθούσαν τις ελάχιστες συστάσεις για άσκηση (περίπου 20 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα). Αυτοί οι δείκτες ήταν πιο ανησυχητικοί για εκείνους που κάθονταν για 12 ή περισσότερες ώρες την ημέρα.
Ο ρόλος της έντονης άσκησης
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η έντονη άσκηση μπορεί να περιορίσει κάπως τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έκαναν 30 λεπτά έντονης άσκησης καθημερινά (όπως τρέξιμο ή έντονη ποδηλασία) είχαν καλύτερους δείκτες υγείας, παρόλο που ξόδευαν πολλές ώρες καθισμένοι. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η έντονη φυσική δραστηριότητα δεν μπορούσε να αναιρέσει πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής.
Η ερευνήτρια Δρ. Chandra Reynolds, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, σημείωσε ότι η έρευνα καταδεικνύει τη σημασία της μείωσης του χρόνου που περνάμε καθιστοί και της αυξημένης έντονης άσκησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι πιο ωφέλιμο να αντικαταστήσει κανείς τον χρόνο που περνάει καθιστός με άσκηση, παρά να προσπαθεί απλά να προσθέσει άσκηση στην ήδη καθιστική του ημέρα.
Τα ευρήματα της έρευνας προειδοποιούν ότι οι νέοι ενήλικες δεν πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους «άτρωτο» από τις συνέπειες της καθιστικής ζωής. Αντίθετα, η καθιστική ζωή, ακόμα και στη νεαρή ηλικία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως παχυσαρκία, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Η έρευνα δείχνει πως η νεότητα δεν προστατεύει από τις συνέπειες της καθιστικής ζωής.
Ο Δρ. Bruellman τόνισε ότι οι νέοι ενήλικες συχνά θεωρούν ότι δεν ανησυχούν για την υγεία τους μέχρι τη μέση ηλικία, λόγω του καλού μεταβολισμού και της γενικότερης φυσικής κατάστασης τους. Ωστόσο, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι καθημερινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο της ζωής έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τους, μακροπρόθεσμα.
Τα 5′ που εξουδετερώνουν τα δεινά της καθιστικής ζωής
Κάθεστε σταυροπόδι; Γιατί αυτό μπορεί να μην είναι καλό για την υγεία σας
Άνοια: Το εύκολο κόλπο για να μειώσουμε τον κίνδυνο – Όλοι μπορούμε να το κάνουμε