Σήμερα είναι η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων. Ποια είναι πιο ωραία εορταστική συγκυρία από την καινοτόμο μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους που έγινε προχθές για πρώτη φορά σε ενήλικο ασθενή στη χώρα μας; Ένας 22χρονος μικρόσωμος ασθενής έλαβε τμήμα ήπατος μέσω μιας πρωτοποριακής τεχνικής που αναδεικνύει εμφατικά τις μεταμοσχευτικές δυνατότητες που ανοίγονται στη χώρα μας.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ygeiamou.gr συνομίλησε με τον Καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του ΕΚΠΑ, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών του νοσοκομείου «Λαϊκό», Γιώργο Σωτηρόπουλο. Η ιατρική ομάδα του Καθηγητή πραγματοποίησε όχι μόνο την εν λόγω μεταμόσχευση αλλά και ακόμη δύο από ζώντες δότες, ενώ έχει συμβάλλει στην αύξηση των διενεργούμενων μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα.

«Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση ανήκει στις τμηματικές μεταμοσχεύσεις, δηλαδή εκείνες που μεταμοσχεύεται τμήμα του ήπατος και όχι ολόκληρο το ήπαρ. Ήταν από αποβιώσασα δότρια αλλά επειδή το μόσχευμα ήταν μεγάλο χρησιμοποιήσαμε την τεχνική ex situ ηπατεκτομής για μείωση μεγέθους. Κάναμε, δηλαδή ανατομική ηπατεκτομή στο back-table, στον πάγο, πριν την εμφύτευση του μοσχεύματος. Το κίνητρό μας ήταν ότι είχαμε μπροστά μας έναν 22χρονο ασθενή, με ένα σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο το οποίο αφορά μόλις σε 200 περιστατικά στον κόσμο. Εξαιτίας της νόσου, είχε πολλές διάρροιες, με αποτέλεσμα να χάνει βάρος και να ζυγίζει μόλις 36 κιλά», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος.

Η μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους (reduced-size liver transplantation) είναι μέθοδος που γίνεται σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα, όμως, έγινε για πρώτη φορά με αυτή την τεχνική σε ενήλικο ασθενή. Αποτέλεσε, μάλιστα, τη συνέχεια μιας νέας εποχής που έχει ανοίξει στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, αφού έχουν προηγηθεί οι δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη, σε δύο κορίτσια, ένα από την Κρήτη και ένα από την Ήπειρο. Και οι δύο έλαβαν τμήμα ήπατος από τους γονείς τους.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι χάρη στη δημοσιότητα που έλαβε το πρώτο περιστατικό, της 23χρονης από την Κρήτη, οι άλλοι ασθενείς προσέγγισαν την ιατρική ομάδα του Λαϊκού ζητώντας να εξεταστεί εάν είναι πιθανή μια τέτοια επέμβαση και στις δικές τους περιπτώσεις. «Τόσο η κοπέλα από τα Ιωάννινα όσο και ο 22χρονος από τη Θεσσαλία έμαθαν για τη μεταμόσχευση της κοπέλας από την Κρήτη και ήρθαν σε επαφή μαζί μας να δουν εάν μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση από τις οικογένειές τους», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος και προσθέτει: «Στην περίπτωση του 22χρονου που κάναμε μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους εκτιμήσαμε και την πιθανότητα μεταμόσχευσης από τη μητέρα του. Φτάσαμε έως και το τέταρτο και τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης, ωστόσο αποφασίσαμε στο τέλος ότι δεν ήταν κατάλληλη. Μεταξύ άλλων, υπήρχε ο κίνδυνος να μεταδώσει ξανά το γονίδιο στο γιο της».

Οφέλη της νέας τεχνικής

Η νέα μεταμοσχευτική τεχνική που έκανε «πρεμιέρα» στην Ελλάδα προσφέρει το πλεονέκτημα της μεταμόσχευσης σε μικρόσωμους ασθενείς. Συνήθως, όπως εξηγεί ο γνωστός Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων, μικρόσωμοι ασθενείς, όπως είναι οι μικροκαμωμένες – αδύνατες γυναίκες, δυσκολεύονται να «ταιριάξουν» με δότες, αφού τα μοσχεύματα κρίνονται μεγάλα για εκείνους.

Ο Καθηγητής Γιώργος Σωτηρόπουλος

Επιπλέον, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση παιδιών, για τα οποία συχνά δεν ευρίσκονται μοσχεύματα, καθώς θα πρέπει ο δότης να είναι, επίσης, ένα παιδί (είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει παιδιατρικός δότης μετά από εγκεφαλικό θάνατο) ή να λάβει μόσχευμα από ζώντα δότη της οικογένειάς του.

Η συμβολή του Καθηγητή Γιώργου Σωτηρόπουλου στη μεταμοσχευτική μονάδα του νοσοκομείου «Λαϊκό» είναι αδιαμφισβήτητη. Από το 2011 που επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα του αφήνοντας την καριέρα του στη Γερμανία και ενώ στην Ελλάδα το «brain drain» (διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό) κάλπαζε, μαζί με την ομάδα του έχει αυξήσει τις διενεργούμενες μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα ξεπέρασε το «φράγμα» των 100 μεταμοσχεύσεων ήπατος και πρόσφατα το σημαντικό επίτευγμα για το ΕΣΥ εορτάστηκε σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «100 Μεταμοσχεύσεις Ήπατος στο Λαϊκό: Ζωές σε νέα πορεία», παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε επίσης: 

Οι ψηφιακές αλλαγές και τα 20 νέα πρόσωπα που δίνουν ώθηση στις μεταμοσχεύσεις

Μεταμοσχεύσεις: Μαθήματα ζωής από τη μητέρα που έσωσε τον γιό της δίνοντάς του το μισό της ήπαρ

Από την ευαισθητοποίηση στη δράση: Η σημασία της σωστής ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις