Νέα μελέτη αμφισβητεί την προστατευτική δράση της ευρύτατα χρησιμοποιούμενης ταυρίνης.Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής. Αν και συχνά διαφημίζεται για τα καρδιαγγειακά του οφέλη,  μια νέα έρευνα δημιουργεί αμφιβολίες για την ασφάλεια και τα οφέλη του, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exploratory Research in Pharmacology, προέρχεται από μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα και αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές σε αρκετές ακαδημίες και πανεπιστήμια στην Nanjing της Κίνας. Η ομάδα μελέτησε τη σχέση μεταξύ της ταυρίνης και της αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης όπου αναπτύσσονται αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες, γεγονός που περιορίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Στη διάρκεια της έρευνας οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 145 άτομα, συμπεριλαμβανομένων υγιών ατόμων και ασθενών με διάφορα στάδια στεφανιαίας νόσου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς που υπέστησαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσίαζαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα τους σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες. Αυτό το εύρημα ήταν ανατρεπτικό και οδήγησε τους ερευνητές σε πιο εκτενή πειραματική διερεύνηση.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια που είχαν γενετικά τροποποιηθεί ώστε να αναπτύσσουν αθηροσκλήρωση. Δημιούργησαν συνθήκες που επιτάχυναν την ανάπτυξη πλακών στις αρτηρίες των ποντικών και χορήγησαν σε ορισμένα ποντίκια ταυρίνη για τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν και η ταυρίνη μείωσε το μέγεθος των πλακών, ταυτόχρονα τις κατέστησε λιγότερο σταθερές. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που οι πλάκες φαίνονταν μικρότερες, έγιναν πιο επιρρεπείς σε ρήξη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η ταυρίνη αύξησε την παραγωγή ορισμένων ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό το εύρημα εξηγεί γιατί οι πλάκες έγιναν λιγότερο σταθερές – φανταστείτε αυτά τα ένζυμα ως μικροσκοπικά συνεργεία κατεδάφισης, που εξασθενούν τη δομική σταθερότητα των πλακών.

Η νέα αυτή έρευνα προκαλεί ανησυχία, ιδίως δεδομένης της ευρείας χρήσης της ταυρίνης σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα. Ενώ προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι η μακροχρόνια λήψη της μπορεί να προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, αυτή η νέα έρευνα επισημαίνει ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να έχει διαφορετικές, πιθανώς βλαβερές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να αποφεύγουν εντελώς την ταυρίνη, καθώς είναι μια ουσία με σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό. Ωστόσο, προτείνουν ότι οι ιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους ασθενείς που χρησιμοποιούν συμπληρώματα ταυρίνης, ιδίως εκείνους που έχουν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

Να τι θα συμβεί στην καρδιά και το ήπαρ αν πίνουμε κάθε μέρα αναψυκτικά

Το ποτό που βλάπτει το ανοσοποιητικό όσο το κάπνισμα