Όλοι μας θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσο καλά γερνάμε. Υπάρχει όμως εύκολος τρόπος να το διαπιστώσουμε; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα απλό τεστ ισορροπίας θα μπορούσε να αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτης της σχετιζόμενης με την ηλικία φθοράς, και δεν είναι άλλο από το αν μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ικανότητα υπερτερούσε τις παραδοσιακές μετρήσεις όπως η δύναμη της λαβής, η ταχύτητα βάδισης ή οι δοκιμασίες ισορροπίας με δύο πόδια.
Ειδικότερα, η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, διαπίστωσε ότι μεταξύ υγιών ενηλίκων άνω των 50 ετών, ο χρόνος που κάποιος μπορούσε να διατηρήσει την ισορροπία του στο ένα πόδι -ιδιαίτερα στο μη κυρίαρχο πόδι- παρουσίασε τον ταχύτερο ρυθμό φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία, σε σύγκριση με άλλα σωματικά μέτρα. Το απλό αυτό τεστ αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, καθιστώντας το ένα δυνητικά πολύτιμο εργαλείο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τα άτομα που θέλουν να παρακολουθούν τη διαδικασία της γήρανσης.
Αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση υλοποιήθηκε από την Κλινικής Mayo και άλλες κλινικές σε 40 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν εξίσου σε άτομα κάτω και άνω των 65 ετών. Η μελέτη περιλάμβανε διάφορες δοκιμασίες μέτρησης της δύναμης, της ισορροπίας και των μοτίβων βάδισης των συμμετεχόντων για να κατανοήσουν πώς αλλάζουν αυτές οι ικανότητες καθώς μεγαλώνουμε.
Παραδόξως, ενώ οι συνήθειες της βάδισης παρέμειναν σχετικά σταθερές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άλλες μετρήσεις παρουσίασαν σημαντική μείωση που σχετίζεται με την ηλικία. Για παράδειγμα, η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι μειώθηκε ακόμα πιο θεαματικά, περίπου 2,2 δευτερόλεπτα ανά δεκαετία για το μη κυρίαρχο πόδι και 1,7 δευτερόλεπτα για το «καλό» πόδι. Αυτό ακολουθήθηκε από αυξημένη ταλάντωση του σώματος κατά την ορθοστασία με δύο πόδια και μείωση της δύναμης της λαβής και των γονάτων.
Γιατί θεωρούνται σημαντικά τα ευρήματα;
Σε αντίθεση με πολλές άλλες αξιολογήσεις γήρανσης που απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό ή ιατρική εμπειρία, η δοκιμασία ορθοστασίας στο ένα πόδι αποτελεί ένα τεστ που μπορούμε όλοι να κάνουμε στο σπίτι μας.
Ως προς την ισορροπία, ήταν ενδιαφέροντα και τα επιμέρους ευρήματα. Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να σταθούν κανονικά στα δύο πόδια για την απαιτούμενη διάρκεια των 30 δευτερολέπτων, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες παρουσίασαν μεγαλύτερη ταλάντωση του σώματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι έπρεπε να κάνουν πιο συχνές προσαρμογές για να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Αυτή η αυξημένη ταλάντωση ήταν ακόμη πιο έντονη όταν οι συμμετέχοντες έκλειναν τα μάτια τους, τονίζοντας πως η όραση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας καθώς μεγαλώνουμε.
Αναφορικά με το φύλο, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα ήταν ότι η γήρανση επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες με παρόμοιο τρόπο στις περισσότερες μετρήσεις, παρά τις κάποιες βασικές διαφορές. Ενώ οι άνδρες επέδειξαν περίπου 30% υψηλότερη δύναμη λαβής και 27% υψηλότερη δύναμη γόνατος από τις γυναίκες συνολικά, και τα δύο φύλα παρουσίασαν σχεδόν πανομοιότυπα ποσοστά μείωσης με την ηλικία. Η δύναμη της λαβής μειώθηκε κατά περίπου 3,7% ανά δεκαετία και η δύναμη των γονάτων κατά 1,4% ανά δεκαετία, ανεξάρτητα από το φύλο.
Ομοίως, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών όσον αφορά τις ικανότητες ισορροπίας ή τους ρυθμούς μείωσής τους. Οι μειώσεις στους χρόνους ορθοστασίας με ένα πόδι και οι αυξήσεις στην ταλάντωση του σώματος κατά τη διάρκεια της ορθοστασίας με δύο πόδια καθώς γερνούσαν ήταν παρόμοιες. . Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά στα συνολικά πρότυπα κίνησης ήταν στη φάση της «διπλής στήριξης» του βαδίσματος (όταν και τα δύο πόδια βρίσκονται στο έδαφος), αν και αυτή η διαφορά δεν σχετιζόταν με την ηλικία.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα πρότυπα βάδισης, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας, του μήκους του βήματος και της σταθερότητας, δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές με την ηλικία σε αυτόν τον υγιή ενήλικο πληθυσμό. Αυτό υποδηλώνει ότι η βασική ικανότητα βάδισης διατηρείται στην υγιή γήρανση, ενώ πιο απαιτητικές δραστηριότητες όπως η ορθοστασία με ένα πόδι μπορεί να αποκαλύψουν πρώιμα σημάδια εξασθένησης που σχετίζονται με την ηλικία.
Είστε 45αρης και δεν φτάνετε τα δάκτυλα των ποδιών σας; Για ποια νόσο να ανησυχήσετε
Το απλό τεστ ευλυγισίας που προβλέπει πόσο θα ζήσουμε – Θα το δοκιμάσετε;
Η κίνηση που βοηθά να ζήσουμε περισσότερο – Ούτε τη φαντάζεστε – Μπορείτε να την κάνετε;