Δεν είναι ακόμη έτοιμη η διαδικασία για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα φαρμακεία, καθώς μένουν αρκετά βήματα πριν οι πολίτες μπορέσουν να κάνουν την ετήσια δόση για αύξηση της προστασίας τους στο πλησιέστερό τους φαρμακείο. Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία της Covid-19 συντηρείται σε υψηλό επίπεδο και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ενόψει του χειμώνα, το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εμβολιασμών του κορωνοϊού που προσδιοριζόταν στο τέλος Οκτωβρίου βγαίνει … εκτός προγράμματος.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των φαρμακαποθηκών στην αλυσίδα διακίνησης των εμβολίων προς τα φαρμακεία. Υπάρχει μια κεντρική ενημέρωση προς τους Συνδέσμους που εκπροσωπούν τις φαρμακαποθήκες, ώστε οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Αφού ολοκληρωθούν οι συμμετοχές, το κάθε φαρμακείο θα επιλέξει μια αποθήκη από την οποία θα λαμβάνει τα εμβόλια. Η φαρμακαποθήκη είναι ο ενδιάμεσος «κρίκος» μεταξύ των hubs όπου τα εμβόλια του κορωνοϊού συντηρούνται σε βαθιά κατάψυξη και των φαρμακείων που θα κρατάνε τα φιαλίδια σε θερμοκρασίες ψυγείου για διάστημα έως και δέκα εβδομάδων.
Αμέσως μετά την «αντιστοίχιση» φαρμακαποθηκών και φαρμακείων θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση των φαρμακοποιών στη χρήση των φιαλιδίων. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που το κάθε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ανοιχτεί, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών, αλλιώς απορρίπτεται. Επομένως, το σημείο «κλειδί» για την ομαλή εξέλιξη των εμβολιασμών είναι ο προγραμματισμός των ραντεβού και το «γκρουπάρισμα» των ενδιαφερόμενων πολιτών ανά έξι ώστε να διενεργούνται γρήγορα οι δόσεις κάθε φιαλιδίου.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, απαιτείται ακόμη χρόνος, με τους φαρμακοποιούς να θεωρούν πως στο τέλος Οκτωβρίου δεν θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ούτε μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε θα δοθεί το σήμα εκκίνησης. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η χώρα μας έχει διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία γίνονται στις δημόσιες δομές υγείας που έχουν οριστεί ως εμβολιαστικά κέντρα. Οι ειδικοί συστήνουν τον ετήσιο εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη, για τα άτομα άνω των 60 ετών και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία. Ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες που ο καιρός άλλαξε και η θερμοκρασία έπεσε, η κίνηση από ηλικιωμένους αλλά και όσους πολίτες θέλουν να «θωρακιστούν» με το αντιγριπικό εμβόλιο, έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει, μάλιστα, σήμερα προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου στην οποία θα δοθούν λεπτομέρειες για το αντιγριπικό εμβόλιο και θα παρουσιαστούν τηλεοπτικά σποτ για την αξία εμβολιασμού από τους πολίτες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση και επιπλοκές εάν κολλήσουν γρίπη.
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται στην πλειονότητά τους χωρίς ιατρική συνταγή, δηλαδή οι πολίτες μπορούν απλά γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ τους να επισκεφτούν ένα φαρμακείο και να εμβολιαστούν. Η χώρα μας έχει επάρκεια εμβολίων και συγκεκριμένα τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί με περίπου 3.200.000 αντιγριπικά. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 450.000 ανοσοενισχυμένα εμβόλια – πρόκειται για αντιγριπικά νέας γενιάς που κυκλοφορούν από πέρυσι και συστήνονται σε άτομα άνω των 65 ετών – τα οποία χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής.
Ψαλτοπούλου: Πώς θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά κορωνοϊού και γρίπης
Κορωνοϊός: Έκθεση του ECDC αποκαλύπτει τον κρίσιμο παράγοντα αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού