Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, περισσότερα από 4 εκατομμύρια παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτές τις ημέρες τόσο το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όσο και εκείνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα θα μπει … στη σειρά το πρόγραμμα για δωρεάν έλεγχο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, έχουν αποσταλεί 2.619.868 μηνύματα σε γυναίκες από 21 έως 65 ετών για εξετάσεις που αφορούν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τη στιγμή που ειδοποίηση να πάρουν το δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν λάβει 1.461.560 εκατομμύρια πολίτες 50-69 ετών.  Η δεύτερη και πιο ολοκληρωμένη φάση των δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ξεκίνησε στις 10/10 και την αμέσως επόμενη ημέρα, 11/10, ξεκίνησε η αποστολή sms για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είχε ημερομηνία έναρξης το καλοκαίρι για τις γυναίκες από 21 έως 29 ετών που μένουν στην Αττική. Αφορά συνολικά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες. Πλέον συνεχίζεται και για τις ηλικίες 30-65 ετών που θα επωφελούνται από δωρεάν τεστ ΠΑΠ ή Hpv Dna test αναλόγως την ηλικία τους. Όταν υπάρχουν ευρήματα οι γυναίκες θα δικαιούνται δωρεάν κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειάζεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε γυναίκα λαμβάνει δύο sms, δηλαδή δύο παραπεμπτικά, με το ένα να είναι η δειγματοληψία για τεστ ΠΑΠ ή Hpv Dna test και το άλλο για προληπτική γυναικολογική εξέταση.

Δωρεάν self – test 

Αυτές τις ημέρες μήνυμα στο κινητό λαμβάνουν οι πολίτες από 50-69 ετών που υπολογίζονται σε 2,8 εκατομμύρια άτομα. Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιήσουν ένα self-test στο σπίτι. Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοδιαγνωστικού τεστ θα δείξει την ανάγκη ή όχι διενέργειας κολονοσκόπησης κατόπιν δωρεάν κλινικής αξιολόγησης.

Πιο αναλυτικά, οι δικαιούχοι, ηλικίας 50-69 ετών, που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν άυλα ειδοποίηση, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για την προμήθεια του self–test με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Με την ειδοποίηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Συνεργαζόμενο Φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self–test, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία του προγράμματος βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self–test, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμο και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά, το οποίο αφορά σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 ως 70 ετών. Επίσης, έως σήμερα δωρεάν μαστογραφία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 430.000 γυναίκες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα, σε πολλές περιπτώσεις πρώιμα, περίπου 28.000 εξ αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα (δεν) ελήφθη: Ποιες Ελληνίδες είναι στην αναμονή για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Αγαπηδάκη: Με τον εμβολιασμό κατά του HPV μπορούμε να καταφέρουμε μηδενικά περιστατικά καρκίνου

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου: Όλα τα βήματα της διαδικασίας