Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, μιας και οι σωστές επιλογές τροφών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Μια διαιτολόγος, η Nichole Andrews, η οποία ειδικεύεται στην ογκολογία, κέρδισε πρόσφατα μεγάλη δημοσιότητα μέσω του TikTok, καθώς αποκάλυψε ποια τρόφιμα αποφεύγει και γιατί. Οι απόψεις της δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου και για το πώς η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην υγεία.

Σε ένα βίντεο που έγινε viral στο TikTok, με περίπου 1,1 εκατομμύρια προβολές, η Andrews τονίζει τη σημασία της διατροφής για την υγεία και την πρόληψη του καρκίνου, δηλώνοντας:  «Γνωρίζω πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η διατροφή για να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις θεραπείες τους και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής» σημειώνει.

Η λίστα των τροφών που αποφεύγει

Αλκοόλ

Η Andrews αποφεύγει κάθε μορφή αλκοόλ, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού. Όπως αναφέρει, «η κατανάλωση αλκοόλ, οποιασδήποτε ποσότητας, ξεκινά αμέσως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου». Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν 1 στους 25 καρκίνους στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, που αντιστοιχεί σε περίπου 12.000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά

Είδη όπως το πεπερόνι και τα λουκάνικα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της, καθώς η κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε οποιαδήποτε ποσότητα» αναφέρει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων θεωρείται καρκινογόνος παράγοντας. Η ίδια προτείνει να προτιμούμε φρέσκα κρέατα ή κοτόπουλο, και να συνοδεύονται με ολικής αλέσεως ψωμί για υγιεινότερη επιλογή.

Σακχαρούχα ποτά και πρόσθετα σάκχαρα

Αυτά τα ποτά δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά και συνδέονται με την παχυσαρκία, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Μια μελέτη του American Journal of Public Health έχει δείξει ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου.

Επιπλέον, η προσθήκη ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά (όπως τσάι και καφέ) θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αυτό συμβάλλει εξίσου στην αύξηση των θερμίδων και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. «Η ζάχαρη είναι κενές θερμίδες και δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία», αναφέρει η Andrews.

Κόκκινο κρέας

Αν και δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, η κατανάλωση άνω των 500 γρ. την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η Andrews προτείνει περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε μία φορά την εβδομάδα και την αντικατάστασή του με κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι και θαλασσινά.

Καφές

Ο καφές δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά η προσθήκη ζάχαρης και κρέμας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες θερμίδες. Η Andrews προτείνει να προτιμούμε σκέτο καφέ ή με λιγότερη ζάχαρη.

Λευκό ψωμί και μακαρόνια

Στη θέση των παραπάνω, η Andrews συνιστά να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά που επιλέγει περιλαμβάνονται το καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ψωμί και οι τορτίγιες ολικής άλεσης.

Φυτικά γάλατα

Παρά την αύξηση της δημοτικότητάς τους, η Andrews προτιμά το γάλα αγελάδας λόγω της πλούσιας θρεπτικής του αξίας και της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Τα φυτικά γάλατα είναι ασφαλείς επιλογές, αλλά τα αποφεύγω λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη», αναφέρει.

@oncology.nutrition.rd Say goodbye to confusion and uncertainty. Join my 1:1 coaching program today, regain control over your diet, and get back to living your life to the fullest! 🌟🌟LINK IN BIO TO APPLY for 1:1 support TODAY!🌟🌟 #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound – Nichole | Oncology Dietitian

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Μαστού: Το πασίγνωστο ρόφημα που αυξάνει έως και 80% τον κίνδυνο

Καρκίνος Μαστού: Καλλυντικά και αντιηλιακά που αυξάνουν τον κίνδυνο

Φυτικές ίνες: Ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιακής νόσου