Τον τελευταίο καιρό, διάφορα φάρμακα που φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια βάρους έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής. Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να σημειώνουν σταθερή άνοδο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος και στρέφουν την προσοχή τους προς οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη μάχη, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών επιλογών.

Σε αυτόν τον αγώνα συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα και φάρμακα που προορίζονταν για άλλη χρήση, όπως η θεραπεία του διαβήτη. Παρά τις εξελίξεις αυτές, όμως, πολλοί ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Δρα. Faith Coleman, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, αυτό οφείλεται στο ότι συχνά κάνουν λανθασμένη χρήση των φαρμάκων. Η ίδια αναλύει τα 7 συχνότερα λάθη που σχετίζονται με τη φαρμακευτική απώλεια βάρους και εξηγεί πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά:

1. Αγοράζετε ελαττωματικά προϊόντα

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα είναι η αγορά τους από αναξιόπιστες πηγές, όπως οι μη επαληθευμένοι διαδικτυακοί προμηθευτές. Οι πρακτικές αυτές ενισχύουν τον κίνδυνο αγοράς πλαστών ή ακατάλληλων προϊόντων, τα οποία ενδέχεται να μην πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας. Προτιμήστε να προμηθεύεστε πάντα τα φάρμακά σας μέσω αδειοδοτημένου παρόχου, δηλαδή του φαρμακοποιού, για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε το σωστό σκεύασμα.

2. Παραλείπετε δόσεις

Η παράλειψη δόσεων ή η παράταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων, με στόχο την εξοικονόμηση του φαρμάκου, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αποτελεσματικότητά του. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών:

  • Εάν παραλείψετε μια δόση, αλλά το θυμηθείτε εντός 5 ημερών, πάρτε τη το συντομότερο δυνατό και συνεχίστε με το κανονικό σας πρόγραμμα.
  • Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 5 ημέρες από τη δόση που παραλείψατε, παραλείψτε την και συνεχίστε με το συνηθισμένο δοσολογικό σας πρόγραμμα.
  • Ποτέ μην παίρνετε δύο δόσεις σε λιγότερο από 48 ώρες. Για πρόσθετες οδηγίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης από τη διατροφή σας

Η πρωτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας τον κορεσμό και συμβάλλοντας στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επειδή αυτά τα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση του βάρους, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία μπορεί να χαθεί κατά τη διάρκεια της ταχείας μείωσης του λίπους. Δώστε έμφαση στη διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης, ενσωματώνοντας πηγές όπως άπαχο κρέας, όσπρια και γαλακτοκομικά. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της σύστασης του σώματός σας και να υποστηρίξει το ταξίδι σας προς την απώλεια βάρους.

4. Καταναλώνετε ανεπαρκείς ποσότητες φυτικών ινών

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα, ως αποτέλεσμα της πρόσληψης των φαρμάκων και ειδικότερα της σεμαγλουτίδης. Δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την όρεξη, είναι σημαντικό να καταβάλλετε συνειδητή προσπάθεια να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Για να αποφύγετε τα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρέσκα φρούτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και στη διαχείριση των παρενεργειών που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα.

5. Παραλείπετε την άσκηση

Η άσκηση αποτελεί βασικό συστατικό για την πρόληψη της μυϊκής απώλειας και τη διατήρηση του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους. Ενώ τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών, η παράλειψη της άσκησης μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μυϊκής μάζας αντί για λίπους. Γι’ αυτό, ενσωματώστε προπονήσεις ενδυνάμωσης και καρδιαγγειακών ασκήσεων στο πρόγραμμά σας: η προπόνηση ενδυνάμωσης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους μύες και να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά τον μεταβολισμό σας.

6. Αντιμετωπίζετε τα φάρμακα ως μια γρήγορη λύση

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις σχετικά με τα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι η αντιμετώπισή τους ως προσωρινή λύση. Η φαρμακευτική αγωγή είναι σχεδιασμένη για μακροπρόθεσμη χρήση για να δράσει. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατήρηση της απώλειας βάρους απαιτεί τη δέσμευση σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η τήρηση ημερολογίου σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες ή η διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών του υπερβολικού βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

7. Ακολουθείτε ασυνεπή μοτίβα γευμάτων

Επειδή τα φάρμακα συχνά καταστέλλουν την όρεξη, ορισμένοι χρήστες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παραλείψουν εντελώς τα γεύματα. Ωστόσο, το να τρώτε σπάνια μπορεί να μειώσει το μεταβολικό σας ρυθμό και να οδηγήσει σε απώλεια μυών αντί για μείωση του λίπους. Γι’ αυτό, φροντίστε να καταναλώσετε τουλάχιστον δύο ισορροπημένα γεύματα κι ένα σνακ κάθε μέρα, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα πεινασμένοι. Προτιμήστε επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, για να εξασφαλίσετε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα φάρμακα έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την απώλεια βάρους και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσετε ένα δομημένο σχέδιο που περιλαμβάνει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, μια ισορροπημένη διατροφή και συνεπή άσκηση. Η αποφυγή αυτών των 7 κοινών λαθών μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και να βελτιώσει τη συνολική σας υγεία. Καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση αυτών των φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια βάρους:1 στους 4 προτιμά τη φαρμακευτική λύση, αλλά χωρίς να συμβουλευτεί γιατρό

Ξεχάστε σεμαγλουτίδη και φάρμακα απώλειας βάρους: Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική φυτική ίνα για αδυνάτισμα

Απώλεια βάρους: Δύο ειδικοί σχολιάζουν τις νέες μόδες αδυνατίσματος με βρώμη ή ρύζι – Πόσο ασφαλείς είναι;