Στο επίκεντρο μπαίνουν οι λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων, με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 να περιλαμβάνει αύξηση της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) κατά 226 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( ΠΦΥ)  διαμορφώνεται σε πλεόνασμα ύψους 310 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 154 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2024.

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 4,154 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 238 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 226 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την:

• αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, συνεπεία της αύξησης των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες,
• ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και
• κάλυψη μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών προς τρίτους.

Τα 8 μέτρα του μεσοπρόθεσμου για την Υγεία

Παράλληλα, οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων και την πρόσβαση σε καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο για την τριετία 2025-2028.

Το γνωστό ως «επενδυτικό clawback» είναι μία από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Υγείας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επέκταση του μέτρου μέσω συμψηφισμού με δαπάνες των φαρμακευτικών εταιρειών για Έρευνα και Ανάπτυξη και μετά το 2025. Σκοπός είναι η μείωση του clawback.

Παράλληλα, στον κυβερνητικό σχεδιασμό της επόμενης τριετίας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για το ΕΣΥ, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί και αρκετές έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο έχει τους εξής στόχους:

– Την προτεραιοποίηση των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος, με πάνω από 10.000 μόνιμες προσλήψεις την περίοδο 2024 και 2025 και περισσότερες τα επόμενα χρόνια.
– Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 80 νοσοκομείων και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και 156 κέντρων υγείας, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).
– Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Ιατρού, που είναι το πρώτο σημείο επαφής του ασθενούς με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
– Την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», που αποτελεί το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, προστασίας και προαγωγής της υγείας που εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα.
– Μείωση του χρόνου αναμονής για τις κοινές χειρουργικές επεμβάσεις (που σχετίζεται και με την έγκριση των απογευματινών χειρουργείων).
– Βελτίωση στις αποζημιώσεις του ιατρικού προσωπικού, ώστε να προσελκύεται επιπλέον προσωπικό (επιπλέον εισοδηματικά μέτρα).
– Εφαρμογή της μεταρρύθμισης της κεντρικοποίησης των προμηθειών από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) όπως και διάφορα μέτρα για τον έλεγχο της υπέρβασης της δαπάνης.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτική δαπάνη: Ποια λύση δίνει η κυβέρνηση στη φαρμακοβιομηχανία

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη – Πώς θα κατανεμηθεί

Καινοτόμα φάρμακα: «Χωρίς αυτά δεν θα είχα επιβιώσει – Οι γιατροί μου έδιναν ζωή ως τα 20 μου»