Φροντίζοντας την υγεία και τη φυσική κατάσταση στα 50 και στα 60, μπορούμε να απολαύσουμε έναν πιο ενεργό και ποιοτικό τρόπο ζωής. Οι καλές συνήθειες γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο οργανισμός μας χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη για να ανταποκριθεί στις φυσικές φθορές της ηλικίας.

Ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις των ειδικών, μπορείτε σημαντικά να μειώσετε την πρόληψη ασθενειών και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγείας.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων

Σε αυτές τις ηλικίες, είναι σημαντικό να προληφθούν οι παράγοντες που επιβαρύνουν την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς: «Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη είναι συχνές σε αυτό το ηλικιακό στάδιο. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λίπη και αλάτι, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η μείωση του αλατιού και των επεξεργασμένων τροφίμων βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και διατηρεί το σώμα σας συνολικά πιο υγιές», εξηγεί ο Δρ Oliver Guttmann, σύμβουλος καρδιολόγος στο νοσοκομείο The Wellington Hospital.

Ο ίδιος προτείνει τρόπους να τα μειώσουμε: «Μια διατροφή που επικεντρώνεται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως λαχανικά, φρούτα και άπαχες πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο αυτών και να βελτιώσει τη συνολική υγεία».

Ελαττώστε το αλκοόλ

Μαζί με τις υγιεινές διατροφικές επιλογές, είναι σημαντικό να μπει και φρένο στο αλκοόλ. «Οι ηλικιωμένοι συχνά δεν επεξεργάζονται το ίδιο καλά το αλκοόλ όσο παλαιότερα και η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξηγεί ο Δρ Guttmann. «Η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ηπατικών προβλημάτων» συμπληρώνει.

Ασκηθείτε 

Θεωρείται σημαντικό να μη μείνετε αδρανείς και να βάλετε στην καθημερινότητά σας την άσκηση. Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ο τύπος άσκησης που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη στους ηλικιωμένους καθώς συμβάλλει στη διατήρηση και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας τα οστά και τη συνολική σταθερότητα.

Επιπλέον, και οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως τα squats και τα push ups, προσφέρουν σημαντικά οφέλη: «Ο πόνος στην πλάτη στην προχωρημένη ηλικία μπορεί να μετριαστεί σημαντικά, ακόμη και να προληφθεί, με έμφαση στην ενδυνάμωση τριών βασικών μυϊκών ομάδων – της πλάτης, του κορμού και των ποδιών» προτείνει ο Michael Fatica, οστεοπαθητικός. «Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και την πρόληψη των τραυματισμών, και μια απλή καθημερινή ρουτίνα ασκήσεων με αντιστάσεις μπορεί να επιβραδύνει δραματικά ή ακόμη και να αντιστρέψει αυτή τη διαδικασία» καταλήγει.

Περπατήστε 

Το ίδιο σημαντικό με τη ρουτίνα της άσκησης είναι και το περπάτημα, μια ακόμα πιο απλή διαδικασία με σημαντικά πλεονεκτήματα που όλοι μπορούν να κάνουν. «Το περπάτημα προσφέρει πολλά οφέλη, όπως τη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου. Eπιπλέον, συμβάλλει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, των επιπέδων κορτιζόλης, της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος», λέει η personal trainer Claire Henderson.

Βελτιώστε την ισορροπία 

Όσοι μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες πτώσεων. Οι ασκήσεις ισορροπίας προσφέρουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σταθερότητα στην προπόνηση, η οποία πραγματικά μεταφέρεται στην κανονική ζωή.

Μην χάνετε την επαφή  με τους αγαπημένους σας 

Η ποιοτική κοινωνικοποίηση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στα 50 και 60, καθώς το γέλιο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. «Η κοινωνική υποστήριξη που μπορούν να μας παρέχουν η οικογένεια και οι φίλοι λειτουργεί ως πολύτιμο ρυθμιστικό παράγοντα ενάντια στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του χρόνιου στρες», εξηγεί η Δρ Lowri Dowthwaite-Walsh, γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια και επίτιμη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. «Το γέλιο έχει πολλά οφέλη. Βοηθά στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως η επίλυση προβλημάτων και η μνήμη, και μπορεί να ενισχύσει την ανοχή στον πόνο» συμπληρώνει.

Διατηρήστε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα

«Η εκμάθηση νέων πραγμάτων μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική σας δύναμη δημιουργώντας νέες νευρικές οδούς, αυξάνοντας τη συνολική πλαστικότητα του εγκεφάλου» επισημαίνει η Δρ Sophie Ward, αναπληρώτρια επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Arden. «Αυτό μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης μνήμης, της προσοχής και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Θα ενθάρρυνα όσους είναι 50 και 60 ετών να σκεφτούν τη δια βίου μάθηση – αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της επίσημης εκπαίδευσης ή απλά μέσω του εθελοντισμού ή της ενασχόλησης με ένα νέο χόμπι» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Το νο1 μυστικό μακροζωίας και ευτυχίας κρύβεται σε αυτή την απλή πρακτική

Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν

Απίστευτο: Είναι 93 χρονών και έχει τη βιολογική ηλικία ενός 30άρη – Ποιο είναι το μυστικό του