Ένα επιπλέον εμπόδιο έχει προκύψει στην ήδη προβληματική και μετ’ εμποδίων διαδικασία επιλογής διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Τη στιγμή που ο νέος τρόπος τοποθέτησης διοικητών στα νοσηλευτικά ιδρύματα περιλαμβάνει πολλά και χρονοβόρα βήματα, ο πρόσφατος νόμος για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση προσθέτει καθυστερήσεις που προκαλούν περαιτέρω ένταση στους υποψηφίους οι οποίοι περιμένουν επί μήνες.
Πώς σχετίζεται ο εν λόγω νόμος με τις νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία; Η διοικητική μεταφορά όλων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – από τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μέχρι τους ξενώνες και τα οικοτροφεία – στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), καταργεί τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Η διοίκηση των δομών αυτών θα γίνεται, δηλαδή, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Η παραπάνω αλλαγή που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει δημιουργήσει διαδικαστική «εμπλοκή» στη δημοσίευση προσωρινών αποτελεσμάτων σε Υγειονομικές Περιφέρειες που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει. Και αυτό γιατί υπάρχουν υποψήφιοι διοικητές που έχουν δηλώσει και ψυχιατρικά νοσοκομεία στην αίτησή τους. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων είχαν την επιλογή να κάνουν αίτηση για έως πέντε νοσοκομεία. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι ο νόμος για τις νέες διοικήσεις στο δημόσιο όπως και η κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους προηγήθηκαν του νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.
Με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ως απόρροια του νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, οι υποψήφιοι που δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο μένουν με… λειψές επιλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, τέτοιους υποψηφίους έχουν η 2η και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή η περιοχή της δυτικής Αττικής, καθώς και της Θεσσαλονίκης. Οι δύο αυτές Περιφέρειες και ειδικά η 3η δεν είχαν μεγάλο φόρτο και θα μπορούσαν να είναι από το ΑΣΕΠ έτοιμα τα προσωρινά αποτελέσματα των 15 επικρατέστερων υποψηφίων ανά νοσοκομείο ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία των προφορικών συνεντεύξεων. Ωστόσο, επειδή σε αυτές υπάρχουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, καταγράφεται και η εμπλοκή.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει γνώση του θέματος που έχει προκύψει, το οποίο και θα επιλυθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Στους υποψηφίους, δηλαδή, που αφαιρέθηκε μία επιλογή θα δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν ακόμη ένα νοσοκομείο, ώστε να υπάρχει ισονομία και όλοι οι αιτούντες να έχουν έως πέντε επιλογές νοσοκομείων. Δεν είναι γνωστό, όμως, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την έκδοση και την ψήφιση της σχετικής διάταξης ώστε να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία και να προστεθούν οι νέες αιτήσεις.
Εως τώρα παρατηρούνται καθυστερήσεις στην επιλογή των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, ειδικά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Αττικής) που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι έδωσαν τις γραπτές εξετάσεις στο τέλος Μαρτίου, ωστόσο έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), καθώς συμμετέχουν στις επιτροπές εξέτασης των τυπικών προσόντων αλλά και της προφορικής συνέντευξης για την ανάδειξη των διοικητών των νοσοκομείων. Οι καθυστερήσεις για να μπουν νέοι διοικητές στα νοσοκομεία σημαίνει και καθυστέρηση σε μεταρρυθμιστικές τομές και εξέλιξης συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Η όλη διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον έλεγχο των αιτήσεων για να διαμορφωθούν οι πίνακες με τους 15 επικρατέστερους υποψηφίους ανά δημόσιο νοσοκομείο. Επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση 7άδων υποψηφίων ανά νοσοκομείο αναλόγως τόσο τη βαθμολογία στις εξετάσεις όσο και την αξιολόγηση των τυπικών προσόντων, όπως είναι η συνάφεια των πτυχίων ή η εμπειρία.
Θα ακολουθήσουν πιθανές ενστάσεις, ώστε έπειτα να κληθούν σε προφορική συνέντευξη τα επτά πρόσωπα από κάθε νοσοκομείο. Από τη συνέντευξη θα προκριθούν τρία πρόσωπα ανά νοσηλευτικό ίδρυμα και την τελική επιλογή θα κάνει ο Υπουργός Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγεί γιατί επέλεξε αυτούς τους 7 διοικητές
756 υποψήφιοι για 173 διοικητικές θέσεις σε Υγειονομικές Περιφέρειες και νοσοκομεία