Είναι πλέον γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται σε καθιστικού τύπου εργασίες. Αυτό ισοδυναμεί σε περίπου 7 ώρες καθισιού την ημέρα, μια συνήθεια με αρνητικές επιδράσεις στο σώμα και ειδικότερα στη μέση. Υπάρχει όμως τρόπος να τον προλάβουμε, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη και είναι απλός: κάνοντας συχνότερα διαλείμματα από την καρέκλα, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που περνάμε καθιστοί.

Πιο συγκεκριμένα, η νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία συμπέρανε ότι η μείωση του καθημερινού χρόνου που περνάμε καθιστοί μπορεί να αποτρέψει τον πόνο στη μέση σε διάστημα έξι μηνών. Η έρευνα από το Κέντρο PET του Πανεπιστημίου Turku και από το Ινστιτούτο UKK στη Φινλανδία διερεύνησε κατά πόσον η μείωση του καθημερινού καθισιού θα μπορούσε να αποτρέψει ή να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση μεταξύ υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθισμένοι.

Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μειώσουν το χρόνο που περνούν καθιστοί κατά 40 λεπτά/ημέρα, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open. Τα συγκεκριμένα ευρήματα ενισχύουν τα δεδομένα σχετικά με τη σχέση της σωματικής δραστηριότητας και της οσφυαλγίας καθώς και των μηχανισμών που σχετίζονται με την οσφυαλγία.

«Οι συμμετέχοντες ήταν συνηθισμένοι ενήλικες μέσης ηλικίας, οι οποίοι κάθονταν πολύ, ασκούνταν ελάχιστα και είχαν πάρει κάποιο επιπλέον βάρος. Αυτοί οι παράγοντες δεν αυξάνουν μόνο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για τον πόνο στη μέση», εξηγεί η διδακτορική ερευνήτρια και φυσιοθεραπεύτρια Jooa Norha από το Πανεπιστήμιο του Turku.

Προηγούμενα αποτελέσματα από την ίδια και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν υποδείξει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία της πλάτης, αλλά τα δεδομένα ήταν προκαταρκτικά.

Πόνος στη μέση και μεταβολισμός της γλυκόζης 

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους πιθανούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την πρόληψη του πόνου στη μέση. Δεν παρατήρησαν, ωστόσο, αλλαγές στον πόνο που σχετίζονταν με αλλαγές στη λιπαρότητα ή στο μεταβολισμό της γλυκόζης των μυών της πλάτης. Όπως εξηγούν, τα άτομα με οσφυαλγία έχουν επιπλέον εναποθέσεις λίπους εντός των μυών της πλάτης και ο μειωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης ή η ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να προδιαθέσει στον πόνο. Παρ’ όλα αυτά, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προληφθεί ή να ανακουφιστεί ακόμη και αν δεν επέλθουν βελτιώσεις στη σύνθεση των μυών ή στο μεταβολισμό.

Για να μετρήσουν τους μύες της πλάτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) που βασίζεται σε ραδιενεργό ιχνηθέτη.

«Εάν έχετε τάση για πόνο στη μέση ή κάθεστε αναγκαστικά για πολλές ώρες και ανησυχείτε για την υγεία της πλάτης σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για τη μείωση του καθισιού στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή μια πιο ζωηρή άσκηση, είναι καλύτερη από το να στέκεστε απλώς όρθιοι», επισημαίνει η Δρ Norha. Τέλος, οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι η εναλλαγή μεταξύ των στάσεων του σώματος είναι πιο σημαντική από το να αναζητούν μόνο την τέλεια θέση.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 20′ που μπορούν να σώσουν τους 50ρηδες από πρόωρο θάνατο

Περίπου 5 εκατ. θάνατοι κάθε χρόνο λόγω έλλειψης φυσικής δραστηριότητας

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ο παράγοντας που τετραπλασιάζει τον κίνδυνο στους 55αρηδες