Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας, με την επιδημιολογική του αύξηση να παρατηρείται παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (International Diabetes Federation, IDF), το 2021 υπήρχαν περίπου 537 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με διαβήτη παγκοσμίως, με το 90-95% αυτών να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια έως το 2045. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, η παχυσαρκία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Στη χώρα μας, η επικράτηση του διαβήτη τύπου 2 είναι υψηλή και αυξάνεται συνεχώς. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με τον τύπο 2 να αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. «Ο διαβήτης συνδράμει χωρίς συμπτώματα, υπάρχουν όμως κάποια γνωρίσματα που θα μας οδηγήσουν να το διερευνήσουμε με μια εξέταση, όπως η πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία ή απώλεια βάρους. Δεν είναι ανάγκη να τα έχει καποιος όλα μαζί, όμως αν εμφανίσει κάποιο από αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί» επισημαίνει ο κύριος Ευθύμιος Καπάνταης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και Ειδικός στην παχυσαρκία στο Metropolitan Hospital.

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις ή αρκεί μια εξέταση αίματος; Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν, εάν δε ρυθμιστεί ο διαβήτης; Πώς επηρεάζει η διατροφή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι διαβητικοί στη διατροφή τους;

Όλες οι απαντήσεις στο podcast που ακολουθεί: