Σημαντική καθυστέρηση καταγράφεται στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των νέων διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ οι 15 επικρατέστεροι υποψήφιοι ώστε να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα: Η διαμόρφωση των 7άδων, οι προφορικές συνεντεύξεις και η τελική επιλογή από τον Υπουργό Υγείας.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας περίμενε στα τέλη Σεπτεμβρίου τις 15αδες από το ΑΣΕΠ, με σκοπό μέσα στον Οκτώβριο να ξεκινήσει η μακρά στην περίπτωση των νοσοκομείων – καθώς πρόκειται για μεγάλο αριθμό υποψηφίων – διαδικασία προφορικής συνέντευξης. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, όμως, οι παραπάνω χρόνοι δεν έχουν τηρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η τελική επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ μετρά ήδη σχεδόν ένα χρόνο από την ψήφιση του γνωστού νομοσχεδίου Κεραμέως.
Πηγές εξηγούν στο ygeiamou.gr ότι ο φόρτος εργασίας του ΑΣΕΠ είναι πολύ μεγάλος και η εξέταση των αιτήσεων των υποψηφίων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα απαιτεί χρόνο για να γίνει σωστά και να μειωθεί το ενδεχόμενο ενστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπεύθυνοι του ΑΣΕΠ εξετάζουν λεπτομερώς μία μία τις αιτήσεις. Η διαφάνεια ήταν, άλλωστε, ο λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο και να γίνεται με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ, χωρίς κομματικά ή άλλα κριτήρια. Ωστόσο, εν προκειμένω οι καθυστερήσεις για να μπουν νέοι διοικητές στα νοσοκομεία σημαίνει και καθυστέρηση σε μεταρρυθμιστικές τομές και εξέλιξης συγκεκριμένων παρεμβάσεων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι σημερινοί διοικητές που δεν είναι ξανά υποψήφιοι βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να αποχωρήσουν.
Οι πίνακες που αναμένονται από το ΑΣΕΠ αφορούν στους 15 επικρατέστερους διοικητές που προορίζονται για καθένα νοσηλευτικό ίδρυμα, βάσει των επιδόσεών τους στον γραπτό διαγωνισμό. Επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση 7άδων υποψηφίων ανά νοσοκομείο αναλόγως τόσο τη βαθμολογία στις εξετάσεις όσο και την αξιολόγηση των τυπικών προσόντων, όπως είναι η συνάφεια των πτυχίων ή η εμπειρία. Θα ακολουθήσουν πιθανές ενστάσεις, ώστε έπειτα να κληθούν τα επτά πρόσωπα που προκρίνονται σε κάθε νοσοκομείο σε προφορική συνέντευξη.
Δεδομένου ότι πρόκειται για εκατοντάδες άτομα, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας μας ξεπερνούν τα 100, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η διαδικασία των συνεντεύξεων θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις, υποψήφιοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για περισσότερα του ενός νοσοκομεία – κάθε υποψήφιος είχε τη δυνατότητα να εκδηλώσει ενδιαφέρον για έως και πέντε νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των υποψηφίων που καλείται να «εξετάσει» προφορικά η αρμόδια Επιτροπή είναι πολύ μεγάλος και είναι λογικό να απαιτήσει χρόνο.
Οι υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη με sms και η κάθε συνέντευξη θα έχει διάρκεια 20 λεπτών, όπως ακριβώς έγινε και με τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Αναμένεται να έχει προτυποιημένες ερωτήσεις τεχνοκρατικού και στοχευμένου στην Υγεία περιεχομένου, με διακριτό, μάλιστα, περιεχόμενο ανάλογα με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Αυτό γιατί η κάθε ΥΠΕ δεν έχει μόνο διαφορετικό αριθμό μονάδων υγείας, αλλά και διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα. Έτσι, οι υποψήφιοι θα δέχονται ερωτήσεις από μια δεξαμενή ερωτήσεων και θα αξιολογούνται επί ίσοις όροις.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ευελπιστεί σε κάθε περίπτωση η διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο ώστε πριν τα Χριστούγεννα τα νέα πρόσωπα να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους. Με τη συνεχή … αργοπορία, όμως, της τυπικής διαδικασίας, κανείς δε γνωρίζει εάν θα τηρηθεί και αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγεί γιατί επέλεξε αυτούς τους 7 διοικητές
756 υποψήφιοι για 173 διοικητικές θέσεις σε Υγειονομικές Περιφέρειες και νοσοκομεία