Μια πρωτοποριακή εξέταση υπερήχων φαίνεται ικανή να εντοπίσει το 96% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet Oncology. Η νέα μέθοδος αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο διαγνωστικό πεδίο αντικαθιστώντας τις τρέχουσες πρακτικές.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συγκρίνει όλες τις διαθέσιμες διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω εξέταση υπερήχου υπερτερεί έναντι των εφαρμοζόμενων πρακτικών. Η μέθοδος αναλύει, συγκεκριμένα, τα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά των ογκιδίων των ωοθηκών και εντοπίζει τους καρκινικούς όγκους με αποτελεσματικότητα 96%, αριθμός που την καθιστά το πιο αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο μεταξύ των 6 μεθόδων που αξιολογήθηκαν. Σημειώνεται, δε, ότι αυτό το μοντέλο, με την ονομασία IOTA ADNEX, ξεπερνά σημαντικά την τρέχουσα εξέταση (RMI1), το ποσοστό ανίχνευσης της οποίας φτάνει στο 83%. Στα πλεονεκτήματα αυτής της διαγνωστικής μεθόδου συγκαταλέγεται, επιπλέον, ότι μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως, βελτιώνοντας τα ποσοστά έγκαιρης ανίχνευσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Sudha Sundar, κορυφαία ειδικός στον γυναικολογικό καρκίνο από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, τόνισε τη σημασία των ευρημάτων λέγοντας: «Είναι η πρώτη φορά που όλες οι διαθέσιμες εξετάσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών συγκρίνονται στον ίδιο πληθυσμό. Η δοκιμή μας επικεντρώθηκε σε συμπτωματικές, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων

Παρ’ όλο που ο υπέρηχος δείχνει εξαιρετικά ακριβής, είναι πιθανό να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, κατατάσσοντας στην κατηγορία υψηλού κινδύνου γυναίκες που στην πραγματικότητα δεν έχουν καρκίνο. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η παρέκκλιση είναι αιτιολογημένη, ειδικά στον πληθυσμό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου.

Από την πλευρά της, η Annwen Jones OBE, διευθύνουσα σύμβουλος του Target Ovarian Cancer, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης: «Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι ζωτικής σημασίας: Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία και τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα». Η ίδια τόνισε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και ζήτησε την ταχεία υιοθέτηση της πρωτοποριακής διαγνωστικής μεθόδου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες λαμβάνουν έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος ωοθηκών: Ευθύνεται για 300.000 νέες περιπτώσεις ετησίως – Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση

Καρκίνος Ωοθηκών: Το πασίγνωστο παυσίπονο που μειώνει τον κίνδυνο – Ποιες γυναίκες ωφελούνται περισσότερο

Καρκίνος Ωοθηκών: Τα ύποπτα συμπτώματα του 7ου συχνότερου καρκίνου