Την έντονη αντίδρασή της για τον τρόπο καταβολής του clawback διατυπώνει η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρία, εκπροσωπώντας τους εργαστηριακούς γιατρούς της χώρας.

«Η είσπραξη του clawback ολόκληρου του 2021 σε 120 δόσεις, καθώς και των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, όπως αιφνιδίως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, σημαίνει ότι ποσοστό άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής για την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα παρακρατείται και ότι, σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου, η συνολική παρακράτηση θα αγγίζει το 70%. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών σε οικονομική καταστροφή και εξαφάνιση» αναφέρουν η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρία.

Στην ανακοίνωσή της που απευθύνεται προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ επισημαίνει τη «διαχρονική υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις» τονίζοντας πως «δεν ευθύνονται προφανώς τα εργαστήρια στα οποία αυτές εκτελούνται αλλά η ανοιχτή, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις, συνταγογράφηση. Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη, λοιπόν, είναι οι εργαστηριακοί γιατροί, κι όμως καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα μιας κοινωνικής πολιτικής που ουσιαστικά ασκείται στις πλάτες τους».

Η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία εκτιμά πως το επόμενο διάστημα «εκατοντάδες εργαστήρια που έχουν ήδη βουλιάξει στα χρέη θα συνεχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με καταστροφικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας», και ζητεί να δρομολογηθούν άμεσα τα εξής τέσσερα μέτρα: α) διαγραφή του τεχνητού χρέους, β) κατάργηση ή έστω ένα πλαφόν στο clawback, γ) κοστολόγηση των εξετάσεων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και δ) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πλατφόρμα για ιατρικά ραντεβού έχουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

ΕΣΥ: Ενισχύεται με πάνω από 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών το 2025

Κορωνοϊός: Διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια στις δημόσιες δομές – Πότε φτάνουν στα φαρμακεία