Ίσως έχετε ακούσει για ποικίλα σεξουαλικά μυστικά που απογειώνουν την ηδονή, το κυριότερο όμως που την εγγυάται και δεν αντιγράφεται, αλλά αποκτιέται είναι η αυτοπεποίθηση. Νέα έρευνα επιστημονικής ομάδας των Πανεπιστημίων της Ζυρίχης και της Ουτρέχτης, στην Ελβετία και την Ολλανδία, στρέφει το φακό της στην ισχυρή σύνδεση της υψηλής αυτοεκτίμησης με τη σεξουαλική πληρότητα. Μάλιστα η επίδραση της αυτοπεποίθησης στην σεξουαλική ζωή είναι αμφίδρομη, καθώς κατά τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, Elisa Weber και Wiebke Bleidorn, επιστήμονες στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, «τα άτομα με υψηλότερη αυτοεκτίμηση τείνουν όχι μόνο να είναι σεξουαλικά ενεργά πιο συχνά, αλλά και να είναι πιο ικανοποιημένα από τις σεξουαλικές τους εμπειρίες».

Η μέτρηση της αυτοεκτίμησης

Τα στοιχεία που «ξεσκέπασαν» αυτή τη συναρπαστική σχέση, βασίστηκαν σε συνεντεύξεις που διεξάγονταν επί 12 χρόνια με περισσότερους από 11.000 Γερμανούς ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο περίπου 26 ετών. Στους συμμετέχοντες τέθηκαν ερωτήσεις, όπως το «πόσο ικανοποιημένος είστε από τη σεξουαλική σας ζωή;» και «πόσο συχνά είχατε σεξουαλική επαφή, κατά μέσο όρο, τους τελευταίους τρεις μήνες;» και στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με δηλώσεις όπως: «μερικές φορές πιστεύω ότι είμαι ανάξιος» ή «μου αρέσει ο εαυτός μου όπως ακριβώς είμαι».

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι:

  • η ενεργότερη και πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, οφείλονταν στα υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης
  • η αύξηση στα επίπεδα αυτοπεποίθησης, συνεπάγονταν ακόμα πιο απολαυστικό σεξ
  • η ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή, ενίσχυε με τη σειρά της, την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση
  • η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών δεν σχετίζεται με την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης
  • η αυτο-αποδοχή του ατόμου εξαρτάται από την υποκειμενική αξιολόγηση της σεξουαλικής του απόλαυσης
  • τα άτομα που είχαν θετική αυτο-εικόνα, βοηθούσαν και τους συντρόφους τους να νιώσουν στενότερη επαφή με τις ανάγκες τους
  • το μοτίβο: ικανοποιητικό σεξ- υψηλή αυτοεκτίμηση, εμφανίζονταν σε όλα τα είδη των ερωτικών σχέσεων.

Παρόλα αυτά, «οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες έτειναν να παρουσιάζουν ισχυρότερη σχέση μεταξύ της αυτοεκτίμησης και της σεξουαλικής ευημερίας από ό,τι οι νεότεροι και οι άνδρες», όπως αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.

Διαβάστε επίσης:

Η κίνηση που διεγείρει και ξυπνά άμεσα τη λίμπιντο

Πέντε τρόποι να νικήσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε