Η κοιλιακή παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Το υπερβολικό λίπος γύρω από την κοιλιά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Johns Hopkins University, η απώλεια του λίπους από την κοιλιά μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ακολουθούν οκτώ πρακτικοί τρόποι για να πετύχετε την απώλεια αυτού του ανθυγιεινού λίπους.

1. Μειώστε τους υδατάνθρακες, όχι τα λιπαρά

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το Johns Hopkins, οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έχασαν κατά μέσο όρο 28,9 κιλά σε έξι μήνες, σε σύγκριση με 18,7 κιλά για αυτούς που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση του λίπους και λιγότερη απώλεια άπαχης μάζας.

2. Εστιάστε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Αντί να θεωρείτε τη διατροφή σας «δίαιτα», σκεφτείτε την ως ένα υγιεινό πλάνο διατροφής που μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως λαχανικά, φασόλια και άπαχο κρέας, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινές θερμίδες.

3. Μην αμελείτε την άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καύση του κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με τον Kerry Stewart, διευθυντή Κλινικής και Ερευνητικής Φυσιολογίας στο Johns Hopkins, η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που ενθαρρύνει το σώμα να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους. Συνιστώνται 30-60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης σχεδόν καθημερινά.

4. Σηκώστε βάρη

Η προσθήκη προπόνησης ενδυνάμωσης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε καθημερινά. Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

5. Διαβάστε σωστά τις ετικέτες

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να συγκρίνετε διαφορετικές μάρκες. Πολλά τρόφιμα μπορεί να φαίνονται υγιεινά αλλά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ορισμένα γιαούρτια που είναι χαμηλά σε λιπαρά μπορεί να περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα από άλλα.

6. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι συχνά πλούσιες σε ανθυγιεινές ουσίες, όπως τρανς λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά τα συστατικά κάνουν δύσκολη την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή. Γι’ αυτό, προτιμήστε φρέσκα και φυσικά τρόφιμα.

7. Εστιάστε στη σωματική σύσταση

Η ζυγαριά δεν είναι ο καλύτερος δείκτης προόδου. Εάν χάνετε λίπος και κερδίζετε μυϊκή μάζα, μπορεί να μην παρατηρείτε σημαντική αλλαγή στο βάρος σας. Ωστόσο, η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι πιο αξιόπιστη. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η μέση σας θα πρέπει να είναι μικρότερη από 88.9 εκατοστά για τις γυναίκες και μικρότερη από 101.6 εκατοστά για τους άνδρες.

8. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον

Η κοινωνική σας ζωή μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και την άσκηση. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται αν οι φίλοι και η οικογένειά τους κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε επίσης:

Καπνίζετε για να μείνετε αδύνατοι; Και όμως το κάπνισμα αυξάνει το κοιλιακό λίπος

Άσκηση: Ποια ώρα είναι καλύτερη για να «πέσει» η πίεση και η κοιλιά

Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτ