Επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα των εξετάσεων ειδικότητας και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στις γραπτές εξετάσεις που στην επικείμενη εξεταστική θα διενεργηθούν μέσω ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
Η τράπεζα θεμάτων θα λειτουργεί σε πλατφόρμα που δημιούργησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η οποία λειτουργεί σε κρυπτογραφημένο περιβάλλον. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν πολλαπλές προσομοιώσεις για την αποτροπή δυσλειτουργιών, όπως επίσης και πολλές ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις του Τμήματος Πληροφορικής του ΠΙΣ με τους Προέδρους των εξεταστικών επιτροπών, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της πλατφόρμας και τους τρόπους τροφοδοσίας με ερωτήσεις.
Τα βασικότερα σημεία της νέας εγκυκλίου είναι τα παρακάτω:
Β.1. Γραπτές Εξετάσεις
α) Τίθενται ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με 5 δυνατές απαντήσεις και επιλογή της καταλληλότερης απάντησης. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιτρέπει ακριβέστερη εκτίμηση της επάρκειας του εξεταζόμενου σε όλη την ύλη.
β) Οι γραπτές εξετάσεις είναι ενιαίες για τη Βόρειο και Νότιο Ελλάδα και διεξάγονται την ίδια μέρα με κοινά θέματα.
γ) Η εξέταση κρίνεται επιτυχής εφόσον απαντηθεί σωστά τουλάχιστον το 50% των ερωτήσεων.
δ) Αποφεύγονται οι ερωτήσεις απλής απομνημόνευσης και δίνεται έμφαση σε ερωτήσεις που αφορούν την κατανόηση βασικών παθοφυσιολογικών διαγνωστικών και θεραπευτικών εννοιών και στρατηγικών.
ε) Οι ερωτήσεις είναι σαφώς διατυπωμένες και καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα που περιγράφονται στο αντίστοιχο ΦΕΚ της ειδικότητος. Αφορούν κυρίως τις «βασικές/απαραίτητες» γνώσεις της ειδικότητας αλλά μπορεί-κατά την κρίση των εξεταστών-να διανθίζονται από «επιθυμητές», περισσότερο σύνθετες/εξειδικευμένες-όχι όμως εξεζητημένες, γνώσεις.
Β2. Διαδικασία γραπτών Εξετάσεων
Με ευθύνη των προέδρων κατανέμεται η ύλη κάθε ειδικότητας σε 6 τομείς/πεδία που καλύπτουν όλο το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας και ετοιμάζονται 204 συνολικά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Στόχος η πλήρης και ισόρροπη κάλυψη ολόκληρου του γνωστικού πεδίου της ειδικότητας. Κάθε εξεταστής (3 από τη Βόρειο και 3 από τη Νότιο Ελλάδα) συνεισφέρει το 1/6 των ερωτήσεων. Στις περιπτώσεις εξεταστικών επιτροπών που είναι κοινές για όλη τη χώρα, η συνεισφορά του κάθε μέλους αυξάνεται στο διπλάσιο.
Β2.α. Ηλεκτρονική πλατφόρμα και κλήρωση
Για την υλοποίηση των παραπάνω θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στον ιστότοπο του ΠΙΣ, με ευθύνη του και σε ασφαλές κρυπτογραφημένο περιβάλλον, ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα καταχωρούνται τα θέματα από τα μέλη των Επιτροπών, που έχουν πιστοποιηθεί και διαθέτουν κωδικούς ασφαλείας. Με την ίδια εφαρμογή θα
4πραγματοποιείται και η κλήρωση των 100 ερωτήσεων, το πρωί της εξέτασης και μετά την είσοδο των εξεταζόμενων στην αίθουσα εξετάσεων. Οι κληρωθείσες ερωτήσεις θα αποτυπώνονται σε αρχείο pdf, το οποίο θα εκτυπώνεται από τους εξουσιοδοτημένους γραμματείς των επιτροπών και θα διανέμεται στους εξεταζόμενους.
Β2.β. Τράπεζα Θεμάτων
Οι ερωτήσεις παραμένουν στον ιστότοπο του ΠΙΣ και εμπλουτίζονται σε κάθε νέα εξέταση με ερωτήσεις, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθεί μια «τράπεζα θεμάτων» για τη διευκόλυνση της εξέτασης. Η τράπεζα θεμάτων θα καταχωρείται σε ασφαλές κρυπτογραφημένο περιβάλλον στον ιστότοπο του ΠΙΣ και θα είναι προσβάσιμη μόνο σε πιστοποιημένα μέλη των επιτροπών εξετάσεων. Διευκρινίζεται ότι η περιγραφόμενη στα πεδία Β2.α και Β2.β διαδικασία δεν τυγχάνει προς το παρόν εφαρμογής για τις εξετάσεις των ιατρικών εξειδικεύσεων.
Ολόκληρη η εγκύκλιος με τις υπόλοιπες αλλαγές διαθέσιμη εδώ.
Με τον δικό τους Προσωπικό Γιατρό οι 3 στους 4 Έλληνες έως το τέλος του 2025